«Το ότι ήρθα στο θέατρο με τις ευλογίες του Καρόλου Κουν για εμένα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της ζωής μου», είχε δηλώσει ο Γιάννης Μόρτζος στην εκπομπή «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ.
Η καλλιτεχνική του πορεία στο θέατρο και την τηλεόραση ξεκίνησε με σπουδές στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον θεατράνθρωπο, Κάρολο Κουν, τον οποίο πάντοτε θαύμαζε.
Μόλις ολοκλήρωσε το «αυστηρό» – όπως το έλεγε – Πυθαγόρειο Γυμνάσιο και ήρθε στην Αθήνα από την Σάμο, ένας φίλος του τον προέτρεψε να παρακολουθήσουν μια παράσταση στο ιστορικό «Υπόγειο» του Καρόλου Κουν. Για πρώτη φορά πρωταγωνίστησε στις «Όρνιθες» ως ο κορυφαίος του Χορού, την εποχή που όλες οι σημαντικές θεατρικές προσωπικότητες της χώρας βρίσκονταν κάτω από την καλλιτεχνική φτερούγα του Κουν, όπως ο Γιώργος Αρμένης και η Μάγια Λυμπεροπούλου.
Ήταν ηθοποιός-στέλεχος του «Θεάτρου Τέχνης» από το 1961 έως το 1981, χρονιά κατά την οποία κατέβηκε υποψήφιος στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, συνεργαζόμενος με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Τα επόμενα χρόνια συμμετείχε στο «Ελεύθερο Θέατρο» και δημιούργησε τη δική του θεατρική σκηνή, το «Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος», όπου ανέβασε βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως του Γιαννούλη Χαλέπα και του Ελευθέριου Βενιζέλου. Σημαντικές συμμετοχές του περιλαμβάνουν παραστάσεις όπως «Γκιλοτίνα» (2018) και «Η δίκη του Σωκράτη» (2018), ενώ υπέγραψε και σκηνοθετικά έργα όπως το «Επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» (2022).
Όλα ξεκίνησαν από μια ντουντούκα. Γεννημένος στη Σάμο το 1940, παρακολούθησε μια παράσταση ενός περιφερόμενου θιάσου, παρά τις απαγορεύσεις του γυμνασιάρχη. Η εμπειρία αυτή, τον ενέπνευσε βαθιά για το θέατρο και η πορεία του ήταν καθοριστική. Μόλις κατέβηκε στην Αθήνα, ένας φίλος του τον προέτρεψε να παρακολουθήσουν μια παράσταση στο «Υπόγειο» του Καρόλου Κουν, γεγονός που άλλαξε τη ζωή του.