φωτο αρχειου

Γραφεία τελετών για έλλειψη ψυκτικών θαλάμων: «Πώς μπορεί να υπάρξει πολιτισμός, όταν δε σεβόμαστε τους ίδιους τους νεκρούς;» (pics)

Ένα σοβαρό υγειονομικό ζήτημα συζητούν με το politic.gr, ιδιοκτήτες γραφείων τελετών – Τι αποκαλύπτουν για τις συνθήκες που επικρατούν και τα προβλήματα που εγείρονται λόγω της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων – Τι ζητούν

Ρεπορτάζ: Βαλάντου Γιαννακούδη

propoli

Πιο επιτακτική από ποτέ καθίσταται σήμερα, η ανάγκη για ύπαρξη ψυκτικών θαλάμων εντός των γραφείων τελετών. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών που επαναλαμβάνεται αδιαλείπτως εδώ και χρόνια δίχως, ωστόσο, να βρίσκει γόνιμο έδαφος συζήτησης και κυρίως εφαρμογής.


Πιο συγκεκριμένα, παρά τα πολλαπλά αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια τοποθέτησης ψυκτικών θαλάμων εντός των γραφείων τελετών, δεν έχουν λάβει ακόμη θετική ανταπόκριση από τους αρμόδιους προκειμένου να δρομολογηθεί η απόφαση. Μάλιστα, η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, κατέθεσε ολοκληρωμένο Σχέδιο Νόμου για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία, όπως της ζητήθηκε να πράξει από του Υπουργειο Υγείας, χωρίς, ωστόσο, να δοθεί κάποια συνέχεια από τη μεριά της Πολιτείας.


«Είναι ένα μείζον θέμα εδώ και δεκαετίες. Εμείς κατά διαστήματα, στέλναμε επίσημες επιστολές για την έλλειψη ψυκτικών θαλάμων στα δημόσια νοσοκομεία. Σε κάποια λειτουργούν, σε άλλα όχι. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι επαρκείς», αναφέρει στο politic.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, κ. Νίκος Αγγελέτος.


Στην δύσκολη συνθήκη που βιώνει ο κλάδος σχετικά με την έλλειψη ψυκτικών θαλάμων αναφέρεται ο κ. Βασίλης Μπαμπούλας, ιδιοκτήτης Οίκου Τελετών σημειώνοντας στο politic.gr πως «υπάρχουν νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ψυκτικούς θαλάμους. Αντ’ αυτού έχουν cool rooms, δωμάτια με ψύξη. Και οι νεκροί μπορεί να είναι εκεί πέντε και έξι μέρες».


Μάλιστα, ο ίδιος τοποθετεί το ζήτημα σε ένα γενικότερο πλαίσιο κακής οργάνωσης και κατ’ επέκτασης αρνητικής αντιμετώπισης του κλάδου.


«Η έλλειψη ψυκτικών θαλάμων και η έλλειψη σοβαρότητας γενικότερα στον κλάδο μας, υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια» αναφέρει ο ίδιος, και εξηγεί πως «σε όλη την Ευρώπη υπάρχει νομοθεσία, που σε αναγκάζει όταν ανοίγεις ένα γραφείο τελετών να έχεις ένα μίνιμουμ προδιαγραφών και εγκαταστάσεων. Μέσα σε αυτά, είναι και οι ψυκτικοί θάλαμοι».


Παράλληλα, εκφράζει την απορία – αγανάκτησή του για την εν λόγω κρατική κωλυσιεργία σχολιάζοντας σκωπτικά πως «δεν είναι δυνατόν για το κρεοπωλείο να υποχρεούσαι να έχεις ψυκτικό θάλαμο για τα νωπά κρέατα, ενώ στα γραφεία τελετών που περισυλλέγεις σωρούς ανθρώπους να μην έχει προβλεφθεί».


Πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα;


Στις μεγάλες πόλεις, η εύρεση ψυκτικού θαλάμου είναι αρκετά δύσκολη κυρίως λόγω του κορεσμού και της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης που υπάρχει. Ωστόσο, οι επαρχιακές πόλεις, οι μικροί δήμοι και τα νησιά αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς συνήθως δε διαθέτουν.

Σημειώνουμε σε αυτό το σημείο, πως σύμφωνα με το νόμο του 1978, την δυνατότητα λειτουργίας ψυκτικού θαλάμου έχουν μόνο τα νοσοκομεία και οι ΟΤΑ για περιοχές άνω των 10.000 κατοίκων.


«Το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στην επαρχία και τα νησιά. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του μοναχού από το Άγιο Όρος που είχε πάει για ψάρεμα, αλλά δυστυχώς εντοπίστηκε νεκρός κάποιες μέρες μετά στη Σκόπελο», αναφέρει ο κ. Αγγελέτος και διευκρινίζει πως με «8 μποφόρ υπήρχε απαγορευτικό στα πλοία. Ωστόσο, αναρωτήθηκε κανείς που βρισκόταν το σώμα μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταφορά του στο Βόλο. Η Σκόπελος, όπως και τα περισσότερα νησιά, δεν έχει ψυκτικό θάλαμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σωροί, όταν οι ψυκτικτοί θάλαμοι δεν επαρκούν ή δεν υπάρχουν καν, τοποθετούνται συνήθως πάνω σε φορεία, εντοπίζονται ακόμη και στο πάτωμα και δυστυχώς μπορεί να βρεθούν σε ακόμη πιο ακατάλληλα περιβάλλοντα.


Ένα ακόμη καίριο πρόβλημα που προκύπτει, αναδεικνύει ο κ. Άγγελος Βούλγαρης, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, επισημαίνοντας την οικονομική παράμετρο. Ειδικότερα, όπως μας δήλωσε ο ίδιος, πολλά γραφεία τελετών αναγκάζονται να απευθύνονται σε πιο μακρινούς δήμους για την εύρεση ψυκτικών θαλάμων – διανύοντας πολλές φορές ουκ ολίγα χιλιόμετρα. Και πέραν αυτού, σημειώνει χαρακτηριστικά πως οι ψυκτικοί θάλαμοι του δήμου δεν προσφέρονται δωρεάν, αλλά απαιτείται η καταβολή ενός ποσού ημερησίως.

Καιρός να δοθεί ένα τέλος…


«Οι σύγχρονες ανάγκες, οι απαιτήσεις, και οι προδιαγραφές της συντήρησης ενός νεκρού σώματος πρέπει να αναγνωριστούν με βάση τα Ευρωπαϊκά πλαίσια και τους κανόνες ελεύθερης αγοράς, που σηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο στον Ελλανικό κώδικα δεν συμβαίνει αυτό», τονίζει ο κ. Αγγελέτος.

Ενώ συνεχίζει, διερωτώμενος:

«πως μπορεί να υπάρξει πολιτισμός, όταν δε σεβόμαστε τους ίδιους τους νεκρούς; Τι δίδαγμα δίνουμε εμείς, που έχουμε δώσει τα φώτα, και πως γίνεται ο υπόλοιπος κόσμος να έχει πολιτισμό και να μην έχουμε εμείς».

Είναι σκόπιμο, ακόμη, να αναφερθεί πως οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν την αναγκαιότητα να ασχοληθούν οι αρμόδιοι ουσιαστικά με το ζήτημα, ενώ επαναλαμβάνουν για πολλοστή φορά πως με την έκκλησή τους για αδειοδότηση, το κράτος δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά ούτε στο ελάχιστο, αντιθέτως όλο το κόστος θα το επωμιστούν μόνοι τους.

«Η πολιτεία θα πρέπει να εστιάσει με πλήρη σοβαρότητα πάνω στο θέμα. Το κράτος δεν θα έχει κανένα κόστος, διότι το κόστος θα το επωμιστούμε εμείς. Εμείς δε ζητάμε κάτι παραπάνω, από αυτό που πρέπει να γίνει», καταλήγει εμφατικά ο κ. Αγγελέτος.

Σημειώνεται, τέλος, πως είναι κρίσιμο να δοθεί άμεσα λύση σε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα με υγειονομικές διαστάσεις, καθώς και λόγω πανδημίας έχει διογκωθεί δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση.

Δείτε επίσης: Γιατρός Νοσοκομείου Γεννηματά: «10 διασωληνωμένοι περίμεναν εκτός θαλάμου»

Loading