Ισραήλ: Τριήμερη κινητοποίηση βετεράνων εναντίον των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη

Εκατοντάδες ισραηλινοί βετεράνοι και έφεδροι βγήκαν στους δρόμους χθες Τετάρτη, την πρώτη ημέρα της τριήμερης κινητοποίησης εναντίον της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση δεξιάς-άκρας δεξιάς υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η πορεία άρχισε στη Λατρούν, πόλη δυτικά των Ιεροσολύμων, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μπροστά στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ιερουσαλήμ αύριο Παρασκευή. Ο πρώην υπαρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής Άμυνας Γιαΐρ Γκολάν, που παίρνει μέρος στην κινητοποίηση, κάλεσε να υπάρξει ξεσηκωμός των πολιτών εναντίον της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης.

Οι διαδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν αρκούν, επέμεινε.

«Αυτή η κακή κυβέρνηση δεν θα καταλάβει πως είμαστε σοβαροί» με αυτόν τον τρόπο, είπε. Πρέπει «να παραλύσει όλο το κράτος του Ισραήλ, να σταματήσουν όλοι να δουλεύουν, και τότε αυτή η φρικτή κυβέρνηση θα καταλάβει πως δίνουμε μάχη για τον τόπο μας», πρόσθεσε ο κ. Γκολάν.

Ο βετεράνος των ένοπλων δυνάμεων είναι στέλεχος του αριστερού-φιλελεύθερου κόμματος Μερέτς, που δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο του 3,25% των ψήφων για να εκλέξει μέλη στην Κνέσετ.

Από την αρχή του χρόνου, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα εναντίον του επίμαχου σχεδίου της κυβέρνησης του κ. Νετανιάχου.

Η μεταρρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν θα επιτρέψει η πλειοψηφία στην Κνέσετ να περνάει νόμους ακόμα κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πως είναι αντισυνταγματικοί.

Ο κ. Λεβίν επιδιώκει παράλληλα να αλλάξει η σύνθεση του σώματος που διορίζει δικαστές. Κατηγορεί το Ανώτατο Δικαστήριο πως παρεμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό στην πολιτική.

Ειδικοί και αντιπολιτευόμενοι αντιτείνουν πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία στο Ισραήλ.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν αναμένει ύφεση το 2023, ούτε το 2024

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com