Μακροζωία: Η αντιφλεγμονώδης διατροφή με αντιγηραντική δράση

Μακροζωία: Η αντιφλεγμονώδης διατροφή με αντιγηραντική δράση

Στο προαιώνιο ερώτημα του τι πρέπει να τρώμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας, η μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό είναι μεγάλο κομμάτι της απάντησης.

Η φλεγμονή στο σώμα συσχετίζεται με την εμφάνιση πολλών χρόνιων νόσων συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των καρδιαγγειακών νόσων, της νόσου Αλτσχάιμερ, ακόμη και του καρκίνου.

Ο Δρ. Gary Kaplan οστεοπαθητικός και διαιτολόγος, συγγραφέας του βιβλίου ‘Total Recovery’ προτείνει τις βασικές αρχές μιας διατροφής με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες επισημαίνοντας ότι βάσει των διαθέσιμων ερευνών μια τέτοιου τύπου διατροφή δεν προφυλάσσει μόνο έναντι των νόσων, αλλά καθυστερεί και την γήρανση του οργανισμού.

Αυτές είναι οι βασικές αρχές της διατροφής:

Καταναλώνετε τουλάχιστον 25 γρ φυτικών ινών ημερησίως. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά των πλούσιων σε φυτικές ίνες τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, συμβάλλουν σε μείωση της φλεγμονής. Βάλτε στόχο τα δυο φρούτα εποχής την ημέρα και τις δυο ατομικές σαλάτες. Προσθέστε τζίντζερ και κουρκουμά στις σαλάτες για επιπλέον αντιοξειδωτική προστασία.

Φροντίστε να καταναλώνετε κάθε εβδομάδα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο κτλ), αλλά και κρεμμύδια και σκόρδα που θεωρείται ότι έχουν φυσική αντιβιοτική δράση. Αν αντέχετε μασάτε καθημερινά μια σκελίδα σκόρδο!

Περιορίστε το κορεσμένο λίπος στο 10% των ημερήσιων θερμίδων (περίπου 20γρ σε ένα διαιτολόγιο 2000 θερμίδων). Πρακτικά περιορίστε το κόκκινο κρέας σε μια φορά την εβδομάδα γαρνιρισμένο με άφθονα μυρωδικά και κατά προτίμηση όχι παραψημένο.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την φλεγμονή και σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου χρόνιων νόσων. Πρακτικά αυτό σημαίνει να τρώτε παχιά (λιπαρά) ψάρια σε εβδομαδιαία βάση (τρεις φορές την εβδομάδα), καθώς και καρπούς όπως λιναρόσπορους και καρύδια που είναι πηγές αυτών των λιπαρών οξέων.

Επιλέγετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κατά προτίμηση ωμό. Να το προσθέτετε λοιπόν στις σαλάτες σας καθώς και στο τέλος του μαγειρέματος.

Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές και σάκχαρα, καθώς και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, που έχει φανεί ότι προάγουν την φλεγμονή στο σώμα. Για τον ίδιο λόγο πείτε όχι και στα τρανς λιπαρά οξέα. Εάν λόγου χάρη διαβάσετε στην ετικέτα ενός τροφίμου ότι έχει υδρογονωμένα έλαια αποφύγετέ το.

Για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό επιλέξτε φρούτα με πιο γλυκιά γεύση όπως κεράσια και φράουλες, καθώς και αποξηραμένα φρούτα.

Loading

Play