Πέντε tips για να μην παχύνουμε στην καραντίνα

Πέντε tips για να μην παχύνουμε στην καραντίνα

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων και η Ομάδα ειδικών Διαχείρισης Βάρους μας προτείνουν πέντε τρόπους για τη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς μας για την περίοδο που «μένουμε σπίτι».

1 Οργανώνουμε τα γεύματα και τα σνακ μας

Προγραμματίζουμε τα γεύματα που θα μαγειρέψουμε μέσα στην εβδομάδα. Διαχωρίζουμε τα σνακ σε μερίδες (π.χ. μια χούφτα ξηροί καρποί σε σακουλάκια) και βάζουμε σε πιάτο ό,τι τρώμε ώστε να είναι ξεκάθαρο τι καταναλώνουμε. Ετοιμάζουμε υγιεινές επιλογές όπως το να έχουμε πλυμένα φρούτα και λαχανικά σε ορατό σημείο.

2 Τιμάμε την πείνα μας

Καλό είναι να καταναλώνουμε κάτι όταν πεινάμε και όχι επειδή βρέθηκε μπροστά μας. Και πότε δηλαδή είναι καλό να τρώμε; Όταν η πείνα μας είναι μέτρια και όχι έντονη, στην οποία νιώθουμε χαμηλή ενέργεια και ένα άδειασμα στο στομάχι. Δεν αγνοούμε τα σημάδια πείνας (π.χ. θα φάω τσίχλα για να ξεχαστώ) γιατί θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ελέξουμε αυτό που θα καταναλώσουμε μετά και θα πέσουμε στην παγίδα της υπερφαγίας.

3 Διαχωρίζουμε τη βιολογική από τη συναισθηματική πείνα

Στη συναισθηματική πείνα βλέπουμε κάτι και θέλουμε να το καταναλώσουμε τώρα (λόγω άγχους, στεναχώριας, ανίας) ενώ η βιολογική πείνα έρχεται σταδιακά κάποιες ώρες μετά το φαγητό. Τι μπορούμε να κάνουμε όταν αισθανόμαστε ότι θέλουμε συνεχώς να τρώμε. Απασχολούμαστε με κάτι άλλο, ευχάριστο, εμπνευστικό, χαλαρωτικό όπως η μουσική, η συζήτηση, το διάβασμα, μια εκπομπή ή και μια χειροτεχνία.

4 Σταματάμε να τρώμε όταν νιώθουμε ευχάριστα χορτάτοι

Ανεξάρτητα από την ποσότητα στο πιάτο μας! Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Μπορούμε στη μέση του γεύματός μας να αναρωτηθούμε πόσο πεινασμένοι νιώθουμε, εάν είμαστε ευχάριστα χορτάτοι ή εάν νιώθουμε πλήρεις. Όταν σταματάμε να τρώμε ενώ είμαστε ευχάριστα χορτάτοι, θα νιώθουμε ότι πήραμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε από το γεύμα μας., χωρίς αυτό να μας «επιβαρύνει». Μην ξεχνάμε ότι τώρα οι ανάγκες μας είναι μικρότερες γιατί κινούμαστε λιγότερο, άρα το σώμα μας χρειάζεται λιγότερο φαγητό.

5 Απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε

Κάθε γεύμα είναι πιο νόστιμο όταν συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις μας. Προσπαθούμε να τρώμε αργά, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να γευτούμε και να απολαύσουμε το φαγητό μας στο έπακρο. Επίσης δίνουμε χρόνο στον εγκέφαλο να προλάβει το στομάχι μας. Βασική προυπόθεση όμως για να παίρνουμε όλη την απόλαυση από το φαγητό μας, είναι να καταναλώσουμε κάτι την ώρα που το σώμα μας το ζητά και να τρώμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Loading

Play