To VAR περιμένουν οι Έλληνες διαιτητές να τους… σώσει!

To VAR περιμένουν οι Έλληνες διαιτητές να τους… σώσει!

Του Γιώργου Παπαδημητρόπουλου
Το VAR περιμένουν οι Έλληνες διαιτητές να τους… σώσει! Η διαιτησία είναι η μεγάλη πληγή του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής. Όχι μόνο εξαιτίας της κακής απόδοσης των Ελλήνων ρέφερι σε ορισμένα ματς, αλλά κυρίως, λόγω των εξαιρετικών εμφανίσεων των ξένων διαιτητών στα ντέρμπι του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ.

Ο Κριστόφερσεν ήταν ο τελευταίος διαιτητής που επιλέχθηκε από την ΚΕΔ να διευθύνει το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και με το σφύριγμα της λήξης ξεχάσαμε όλοι το όνομά του, εκτός από κάποιους που είχαν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες…

Ο Δανός ήταν εξαιρετικός στο ματς, άνετος και το κυριότερο, έπεισε τον κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο, ότι δεν επηρεάζεται από τίποτα και από κανέναν και ότι πραγματικά σφυρίζει ότι βλέπει. Έτσι η μεγάλη αναμέτρηση της προηγούμενης αγωνιστικής ολοκληρώθηκε χωρίς σκιές, κραυγές και προβλήματα.

Μια από τα ίδια και οι Γκεστράνιους και Φενταγί, που πέρασαν απαρατήρητοι από τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με ΑΕΚ και Ολυμπιακό κατά σειρά. Αγώνες οι οποίοι, έτσι όπως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, μπορούν να κρίνουν το πρωτάθλημα, πέρασαν χωρίς να ανοίξει… μύτη και χωρίς γκρίνιες.

Ο Λάμπρου και οι άλλοι…

Η διαιτησία αντίθετα του Γιώργου Λάμπρου στο ματς της Ξάνθης με την ΑΕΛ, είναι για σεμινάριο για όσα ΔΕΝ πρέπει να κάνει ένας ρέφερι σε έναν αγώνα. Δεν υπήρξε ούτε ένα σωστό σφύριγμα! Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, πάντως, είναι δεδομένο ότι θα κάνουμε πολύ καιρό να δούμε τον κ. Λάμπρου στους αγωνιστικούς χώρους, αφού η ΚΕΔ έχει αποδείξει ότι δεν χαρίζει… κάστανα. Για παράδειγμα ο Βαγγέλης Γρατσάνης που σφύριξε το Παναιτωλικός – ΟΦΗ, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, και  ο  Τζήλος -μια από τα ίδια- στο ματς του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ, μπαίνουν στο ψυγείο.

Σκληρή στάση στα μεγάλα διαιτητικά λάθη από την ΚΕΔ

Όπως συνέβη με τον βοηθό Καμπούρη, ο οποίος έγινε διεθνής με απόφαση του Περέιρα, για το γκολ του Ακπόμ που ακύρωσε στη Νέα Σμύρνη, έτσι αναμένεται να γίνει και με τον επόπτη Σπύροπουλο για το ακυρωθέν γκολ του Μασούρα στην αναμέτρηση του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό στο ίδιο γήπεδο.

Ταυτόχρονα η ΕΠΟ προσπαθεί να «τρέξει» τις διαδικασίες με το VAR δείχνοντας, σε αντίθεση με  ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ότι θέλει να αλλάξει τα πράγματα στην διαιτησία.

Περιμένοντας το VAR

Είναι δεδομένο ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα, έχει να κάνει με την υποδομή και τις σχολές διαιτητών, αλλά και με το γεγονός ότι οι Έλληνες διαιτητές αισθάνονται την πίεση, κάτι που δεν συμβαίνει με τους ξένους.

Δεν είναι τυχαίο, ότι είναι λίγοι οι Έλληνες ρέφερι που τα καταφέρνουν περίφημα όταν σφυρίζουν στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ότι κάνουν στις εγχώριες διοργανώσεις.

Έτσι, οι Έλληνες διαιτητές περιμένουν το VAR προκειμένου να νιώθουν μια ασφάλεια για τις αποφάσεις τους, αλλά φαίνεται ότι για φέτος τουλάχιστον θα πορευθούν χωρίς αυτό, αφού οι διαδικασίες προχωρούν αργά.  Όπως άλλωστε, εξήγησε και ο Γιώργος Βασιλειάδης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά

«Εμείς είμαστε εντός προγραμματισμού. Για να γίνει ένας διεθνής δημόσιος διαγωνισμός χρειάζονται περίπου 9 μήνες από την ώρα που δίνεται το πράσινο φως να αρχίσει η διαδικασία. Νομίζω αυτή την εβδομάδα με βάση την πληροφόρηση που έχω από τον ΕΔΕΤ, γιατί η ΓΓΑ δεν εμπλέκεται στην όλη διαδικασία θα ανοίξουν οι τεχνικοί και οικονομικοί φάκελοι. Εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν ενστάσεις, νομίζω όμως ότι είναι μια σχετικά καθαρή διαδικασία και είναι μόνο δύο οι εταιρίες που έκαναν προσφορά, το Γενάρη θα έχουμε εγκαταστημένο ανάδοχο.

Από κει και μετά το πότε το VAR θα είναι έτοιμο να μπει σε πλήρη εφαρμογή ή σε πιλοτική είναι θέμα της FIFA και της ομοσπονδίας, δηλαδή τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα είναι απλά. Με βάση τη διεθνή εμπειρία λέμε ότι εφόσον το Γενάρη είμαστε έτοιμοι και ξεκινήσουν τα πειραματικά νομίζω ότι προς το τέλος της σεζόν μπορούμε να έχουμε πλήρη ή πιλοτική εφαρμογή ανάλογα τι θα αποφασίσει η FIFA και η ΚΕΔ».

Όπως καταλαβαίνει κανείς από τα λεγόμενα του Βασιλειάδη, το VAR πάει για την επόμενη χρονιά. Μέχρι τότε, οι Έλληνες διαιτητές θα αφήνουν τους ξένους (σ.σ. δικαιωματικά) να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Loading