Τρεις σοβαροί λόγοι να κόψουμε τη ζάχαρη

Τρεις σοβαροί λόγοι να κόψουμε τη ζάχαρη

Εκτός από τις γνωστές και μη εξαιρετέες επιπτώσεις της ζάχαρης στο σώμα, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και τον τρόπο που επηρεάζει την ψυχική υγεία και την πνευματική λειτουργία – Τι δείχνουν οι μελέτες και τι προτείνουν οι επιστήμονες για τον περιορισμό της ζάχαρης στη διατροφή.

Οι επιβλαβείς επιδράσεις της ζάχαρης στο σώμα έχουν μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια, γι’αυτό και η επιστημονική κοινότητα συστήνει τον περιορισμό της στο πλαίσιο της απώλειας βάρους και της μείωσης του κινδύνου διάφορων παθήσεων.

Και παρόλο που ο περιορισμός της ζάχαρης μπορεί πράγματι να μας κάνει πιο υγιείς, η επίδρασή της στην ψυχική μας υγεία αξίζει μια περαιτέρω ανάλυση.

1. Προκαλεί συναισθηματικές μεταπτώσεις
Αν είστε από τους ανθρώπους που χρειάζονται κάτι γλυκό όταν βιώνουν έντονο στρες, τότε σίγουρα γνωρίζετε τι περιλαμβάνει η εγρήγορση που προκαλεί η ζάχαρη. Και παρόλο που οι περισσότεροι βιώνουν αυτή την εγρήγορση και την επακόλουθη πτώση με μικρή δυσφορία, υπάρχουν και αρκετοί που πληρώνουν ακριβά το τίμημα της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να επιτείνει συναισθήματα ανησυχίας, ενόχλησης και θλίψης.

Η διαδικασία που προκαλεί όλες αυτές τις μεταπτώσεις στον οργανισμό αφορά στην απελευθέρωση της ινσουλίνης από το σώμα, η οποία βοηθά στην απορρόφηση της πλεονάζουσας γλυκόζης στη ροή του αίματος και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Με λίγα λόγια, το σώμα δουλεύει σκληρά για να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα ορμονών και στοιχείων, με αποτέλεσμα η απότομη αυτή εναλλαγή να προκαλεί τη νευρικότητα και την ενόχληση.

Αν, μάλιστα, βιώνετε έντονο άγχος, τότε γνωρίζετε πόσο καταστροφική μπορεί να γίνει η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Οι αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα και οι συνακόλουθες συναισθηματικές μεταπτώσεις που αναφέραμε παραπάνω, μαζί με το τρέμουλο και την ένταση, είναι παρενέργειες της ζάχαρης που μπορούν να επιδεινώσουν το άγχος, αλλά και να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να ανταποκριθεί στο στρες.

2. Αυξάνει τον κίνδυνο καταθλιπτικής συμπεριφοράς
Για τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη, το φαγητό -και ειδικά τα γλυκά- μπορεί πολλές φορές να αποτελέσει μια μορφή ανακούφισης από τα συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, όμως, η τάση αυτή συνιστά έναν φαύλο κύκλο που επιδεινώνει συμπτώματα όπως η θλίψη, η κούραση και η απαισιοδοξία.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί ανισορροπία σε ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην κατάθλιψη και μπορεί ακόμα να αυξήσει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών στην ψυχική υγεία κάποιων ανθρώπων.

Μια μελέτη του 2017, μάλιστα, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης (πάνω από 67 γρ. την ημέρα) ήταν 23% πιο πιθανό να λάβουν διάγνωση κλινικής κατάθλιψης εντός πέντε ετών.
Βέβαια, επειδή η ζάχαρη είναι εθιστική, η πλήρης αποχή από την κατανάλωσή της έχει συνδεθεί σε κάποιες περιπτώσεις με κρίσεις πανικού και συμπτώματα στέρησης. Ωστόσο, τέτοια περιστατικά θεωρούνται σπάνια και αφορούν κυρίως άτομα που βιώνουν τη μετάβαση από την υπερβολική κατανάλωση στην πλήρη διακοπή.

3. Επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Σε πρόσφατη μελέτη τους, ερευνητές του UCLA βρήκαν ότι μια διατροφή με σταθερά υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη προερχόμενη από σακχαρούχα προϊόντα όπως αναψυκτικά επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη και τη μάθηση. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάποια γονίδια στον εγκέφαλο μπορούν να υποστούν βλάβη λόγω της φρουκτόζης, με αποτελέσματα που σχετίζονται ακόμα και με τη νόσο Αλτσχάιμερ, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

Loading

Play