ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Τροφική δυσανεξία: Οι επιπτώσεις στον σκύλο και τη γάτα

Η διατροφή διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, τόσο στη δική μας ζωή, όσο και στη ζωή των τετράποδων φίλων μας. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθότι υπάρχουν τροφές που τους προκαλούν τροφική δυσανεξία (ευαισθησία), με αποτέλεσμα χρόνιες φλεγμονές στο σώμα τους, οι οποίες εξελίσσονται σε άλλες, πιο σοβαρές ασθένειες

Αναγνωρίστε τα σημάδια δυσφορίας του σκύλου

Ωμή τροφή για τον σκύλο: Τι να προσέξετε

propoli

Απειλητική για την υγεία του σκύλου και της γάτας είναι η τροφική δυσανεξία, της οποίας, μάλιστα, τα κλινικά συμπτώματα αργούν να εκδηλωθούν. Επιπλέον, οι τροφές στις οποίες τα κατοικίδια είναι δυσανεκτικά, δύσκολα ανιχνεύονται, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ακόμα, το σχετικό τεστ.

Τα αρνητικά επακόλουθα που έχει στην υγεία των αγαπημένων μας φίλων η τροφική δυσανεξία, αλλά και το πώς αντιμετωπίζεται, μας επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

«Στόχος της διατροφής είναι να θρέψει τα κύτταρα του οργανισμού, ώστε να τον διατηρεί σε ένα υγιές επίπεδο, στο σημείο που αυτό είναι εφικτό, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του.

Ωστόσο, η διατροφή αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό πυλώνα και δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε.

Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες μας, λαμβάνουν συστατικά, τα οποία μπορεί να ευθύνονται για χρόνιες ασθένειες που, κατά καιρούς, παρουσιάζουν. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τροφές που τους προκαλούν τροφική δυσανεξία (ευαισθησία), με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν χρόνιες φλεγμονές στο σώμα τους, οι οποίες εξελίσσονται σε άλλες, πιο σοβαρές ασθένειες.

Η διαφορά μεταξύ τροφικής δυσανεξίας και τροφικής αλλεργίας

Η τροφική δυσανεξία είναι διαφορετική από την αλλεργία, όπως μας εξηγεί η κτηνίατρος Δρ. Dodds. Αρκετοί κτηνίατροι συχνά χρησιμοποιούν τον όρο τροφική αλλεργία, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τροφική δυσανεξία.

Μια τροφική αλλεργία έχει πιο άμεση ανοσοποιητική αντίδραση στον οργανισμό, όπως είναι το αναφυλακτικό σοκ που μπορεί να πάθει κάποιος όταν καταναλώσει φιστίκια.

Αντίθετα, η τροφική δυσανεξία είναι μια χρόνια κατάσταση, η οποία συσσωρεύεται στον οργανισμό με τους μήνες και τα χρόνια, χωρίς να εμφανίζει, απαραίτητα, ανοσοποιητική αντίδραση.

Αυτή η χρόνια κατάσταση, παρόλο που δεν είναι άμεσα απειλητική για την ζωή ενός ζώου, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη φυσική και συναισθηματική υγεία του, καθώς προκαλεί:

προβλήματα στον πεπτικό σωλήνα, όπως η χρόνια φλεγμονώδης εντερική νόσος (IBD)

χρόνιο ερεθισμό στο δέρμα με φαγούρα και ξύσιμο

φούσκωμα, αέρια, ρεψίματα

χρόνιες μολύνσεις στο δέρμα, τα αυτιά και τις πατούσες, συχνά με την παρουσία μύκητα

Πώς αντιμετωπίζεται η τροφική δυσανεξία

Όπως υποστηρίζει η κτηνίατρος Δρ. Dodds, η μοναδική θεραπεία για την τροφική δυσανεξία είναι να εντοπιστεί το συστατικό εκείνο που την προκαλεί και να αφαιρεθεί από τη διατροφή του σκύλου ή της γάτας μας. Αυτό, αφενός θα ανακουφίσει το ζωάκι μας και, αφετέρου, θα συμβάλει στην εξέλιξη και πορεία της υγείας του στο μέλλον.

Η αφαίρεση του συστατικού θα μπορούσε να γίνει με την παρατήρηση. Αλλά είναι πολύ δύσκολο. Ειδικά για τροφές που μπορεί να καταναλώνει ο σκύλος μας για χρόνια. Οπότε, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιο είναι ακριβώς εκείνο το συστατικό που προκαλεί, για παράδειγμα, τη στομαχική ενόχληση.

Μπορεί ο σκύλος να καταναλώνει κοτόπουλο για πολλά χρόνια και να θεωρεί κάποιος ότι αυτό δεν μπορεί να του προκαλεί φαγούρα και ξύσιμο στο δέρμα. Εκεί, όμως, βρίσκεται η ουσία του προβλήματος: ότι ο σκύλος μας τρώει επί τόσα χρόνια μια τροφή στην οποία έχει δυσανεξία και μπορεί να του προκαλεί τόσα προβλήματα.

Στο εξωτερικό υπάρχουν τα τεστ δυσανεξίας και τα τεστ τροφικής αλλεργίας. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνον το τεστ τροφικής αλλεργίας. Έτσι, ένας μεθοδικός τρόπος για να γίνει ο εντοπισμός των τροφών αυτών, είναι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής με αποκλεισμό και δοκιμές.

Δηλαδή, αφαιρούμε τροφές που μπορεί να προκαλούν πρόβλημα, και δοκιμάζουμε άλλες, ξεκινώντας με μια πρωτεΐνη και μια μορφή υδατάνθρακα που ο σκύλος μας δεν έχει γευτεί στο παρελθόν. Για παράδειγμα, δίνουμε στον σκύλο μας αρνί με πατάτα, για ένα διάστημα 8-12 εβδομάδων, ώστε να διαπιστώσουμε αν θα ανακουφιστεί από τα συμπτώματα που έχει.

Αυτή η μέθοδος έχει αρκετές προκλήσεις και δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το αποτέλεσμα. Γιατί, όπως προαναφέραμε, κάποια προβλήματα συσσωρεύονται και γίνονται χρόνια. Έτσι, μπορεί ο σκύλος μας να μην παρουσιάσει αμέσως ένα σύμπτωμα.

Είναι, όμως, μια μέθοδος που μπορούμε να εφαρμόσουμε, καθώς δεν υπάρχει κάτι πιο εξειδικευμένο στη χώρα μας.

Εύχομαι στο μέλλον να υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γιατί πραγματικά θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά τον σκύλο ή τη γάτα μας. Να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια διατροφή πραγματικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους. Κάτι που θα μας απαλλάξει από τις τόσες επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Loading