Tσάι ή καφές; Ποια επιλογή είναι καλύτερη

Ανά χιλιετίες υπάρχει μια μάχη ανάμεσα σε καφέ και τσάι και τι από τα δύο πρέπει τελικά να προτιμούμε, ειδικά το πρωί.

Έρευνες επί ερευνών έχουν γίνει στο διηνεκές για να αποδειχθεί τι από τα δύο τελικά μάς ωφελεί και τι όχι.

propoli

Ας δούμε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών:

Καφές

Πλεονεκτήματα: Περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά, με πιο σημαντικά τις πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες. Ο καφές μας προστατεύει επίσης από τον διαβήτη τύπου 2, την αρθρίτιδα, τα καρδιακά νοσήματα και τις διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, επιδρά στο νευρικό μας σύστημα, βελτιώνοντας τις πνευματικές μας ικανότητες και χαρίζοντάς μας εγρήγορση. Η καφεΐνη μπορεί επιπλέον να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την κούραση και να μας βοηθήσει με τη συγκέντρωση. Τέλος, ενεργοποιεί το έντερο και βοηθά στη δυσκοιλιότητα.

Μειονεκτήματα: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, νευρικότητα, στρες και δυσφορία, κυρίως σε άτομα τα οποία είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη. Σε υπερβολικές δόσεις ο καφές έχει εθιστική δράση εξαιτίας της μεθυλοξανθίνης που περιέχει, ενώ όταν καταναλώνεται μετά το μεσημέρι μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία.

Τσάι

Πλεονεκτήματα: Περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως κατεχίνες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη κατά του καρκίνου, ενώ παράλληλα εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση και κατ’ επέκταση σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Το τσάι, όμως, περιέχει και βιταμίνη C και μέταλλα, όπως σελήνιο και ψευδάργυρο, τα οποία τονώνουν το ανοσοποιητικό μας και προστατεύουν το συκώτι από τις τοξίνες. Το πιο υγιεινό μάλιστα από όλα τα τσάγια, το πράσινο, επιταχύνει τον μεταβολισμό και βοηθά στην καύση του λίπους, γεγονός που το κάνει τον απόλυτο αρωγό στον αγώνα για το αδυνάτισμα. Τα τσάγια μάλιστα τα οποία δεν περιέχουν καφεΐνη, τα λεγόμενα ροφήματα, όπως το χαμομήλι, μπορεί να ανακουφίσουν από το άγχος, ενώ μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Μειονεκτήματα: Όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, οι τανίνες που περιέχει μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση σιδήρου που λαμβάνουμε από άλλες πηγές, όπως από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Και ο μεγάλος νικητής είναι…

Όπως είναι προφανές, από τη μικρή σε μέγεθος λίστα των μειονεκτημάτων του, το τσάι και ειδικότερα το πράσινο! Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως ο καφές είναι βλαβερός για την υγεία μας, αλλά ότι το τσάι έχει περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες χάρη στη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχει! Όποιο από τα δύο και αν επιλέξεις πάντως, δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι δεν θα πρέπει να το παρακάνεις, καθώς και τα δύο αυτά ροφήματα δημιουργούν λεκέδες στα δόντια. Θα πρέπει επίσης να προτιμάς να τα απολαμβάνεις σκέτα, καθώς η προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος όχι μόνο αυξάνει τις θερμίδες τους, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς γευσιγνώστες και λάτρεις των συγκεκριμένων ροφημάτων, αλλοιώνει και τη γεύση τους.

Loading