Οι φόβοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι στο Αφγανιστάν υπάρχει μια ανθρωπιστική κρίση εν εξελίξει δεν είναι αβάσιμοι
Το Πακιστάν έχει σχεδόν ολοκληρώσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων του με το Αφγανιστάν, η Τουρκία έχει χτίσει ένα τείχος 150 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράν και η Ελλάδα έχει μόλις κατασκευάσει ένα συνοριακό τείχος, σχολιάζει ο Guardian.
«Η χώρα μας δεν θα αποτελέσει πύλη προς την Ευρώπη για παράνομους Αφγανούς μετανάστες», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.
Παρόλο αυτά, οι Αφγανοί πολίτες επιμένουν να ψάχνουν κάθε τρόπο διαφυγής από τον εφιάλτη των Ταλιμπάν.
Περπατώντας στην έρημο που βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν και Ιράν, Αφγανοί πολίτες, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι, έγκυες και μητέρες με μωρά, προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρούν τρόπο να περάσουν τα σύνορα.
Το επίμαχο βίντεο που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» απεικονίζει ανθρώπους, να κατευθύνονται πιθανότατα στην Τουρκία, ενώ πολλοί από αυτούς ευελπιστούν να φθάσουν στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ένας από τους Αφγανούς που έκανε πρόσφατα το εξαντλητικό ταξίδι μίλησε στην εφημερίδα για τις δυσκολίες που συνάντησε.
«Η διαδρομή διαρκεί τέσσερις ώρες και το έδαφος είναι ανώμαλο … Οι Αφγανοί φθάνουν στον πρώτο τους σταθμό, το Πακιστάν, και στη συνέχεια συνεχίζουν το ταξίδι τους μαζί με Ιρανούς λαθρέμπορους.
«Αυτοί είναι οι πιο φτωχοί άνθρωποι, γιατί υπάρχουν άλλοι τρόποι που περιλαμβάνουν λιγότερο περπάτημα, αλλά αυτές οι διαδρομές κοστίζουν περισσότερο», προσθέτει.
«Μετά από τέσσερις ώρες περπάτημα, φτάσαμε σε μια κοιλάδα και περιμέναμε μέσα στο βαθύ σκοτάδι…. Λίγη ώρα αργότερα, μας προσέγγισαν Ιρανοί λαθρέμποροι και ζήτησαν απ΄όλους έναν κωδικό ή μια λέξη -κλειδί…».
«Στη συνέχεια, αφού όλοι βρήκαν τον λαθρέμπορο τους, χωριστήκαμε σε ομάδες, κάθε ομάδα με το δικό της λαθρέμπορο. Έπειτα κινηθήκαμε προς το Ιράν, κατά ομάδες»…
«Έχω κάνει αυτό το δρόμο αρκετές φορές στο παρελθόν. Τότε υπήρχαν περίπου 200 άτομα, αλλά αυτή τη φορά ήταν χάος».
«Χιλιάδες πολίτες ήταν εκεί. Είδα γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μωρά, ηλικιωμένους άνδρες. Θυμάμαι τον ήχο των μωρών που έκλαιγαν να αντηχούν στα βουνά », εξηγεί ο Αφγανός υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Οι Αφγανοί που απελαύνονται από την Ευρώπη θα οδηγούνται στο δικαστήριο…στο Αφγανιστάν
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε στην εφημερίδα Kronen Zeitung ότι η νέα κυβέρνηση της Καμπούλ θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί τους απελαθέντες. «Ναι. Θα τους οδηγούσαμε στο δικαστήριο. Το δικαστήριο θα έπρεπε κατόπιν να αποφασίσει τι θα κάνει μ’ αυτούς».
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών όπως αυτά ορίζονται από τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο. «Θα χορηγήσουμε στις γυναίκες ισλαμικά δικαιώματα, θα επιτρέψουμε την εκπαίδευση και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να εργαστούν. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά».
Δείτε επίσης: Μπάιντεν προς Ταλιμπάν: «Δεν τελειώσαμε μαζί σας» – Φάσμα εξαθλίωσης πάνω από το Αφγανιστάν (vid)
- Λαμίν Γιαμάλ: «Η χαρά και η διασκέδαση είναι το παν στο ποδόσφαιρο»
- Ο Προμηθέας ανακοίνωσε την απόκτηση του 21χρονου γκαρντ Σωτήρη Οικονομόπουλου
- Η Ρεάλ αφαιρεί το όνομα Σαντιάγο από το Μπερναμπέου
- Ο Δήμος Καλαμάτας προσέφερε 50.000 μερίδες φαγητού το 2024: Τι αποκαλύπτει για την κοινωνία μας
- Η επιτυχία του «All I Want for Christmas Is You» πλησιάζει το ρεκόρ όλων των εποχών
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή
που συμβαίνουν, στο Politic.gr