(EUROKINISSI)

Τα «μηνύματα» Μητσοτάκη και ο Μάιος που κρίνει πολλά

Η χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη έλυσε απορίες. Ξεδιάλυνε «μύθους», φημολογίες και έστειλε πολλαπλά «μηνύματα». Η πολιτική ουσία είναι ότι ο προσεχής Μάιος κρίνει πολλά για τη χώρα και φέρνει συνολικά το πολιτικό σύστημα προ των ευθυνών του.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί τον Μάιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει ο ίδιος τέλος στα σενάρια για πρώτες κάλπες τον Ιούλιο ή ακόμα και τον… Αύγουστο. Υπό αυτό το πρίσμα η 21η Μαΐου φαντάζει η πιθανότερη ημερομηνία, δίχως να αποκλείεται και η 28η Μαΐου. Άρα, εφόσον επιλεγεί η πρώτη ημερομηνία, η δεύτερη Κυριακή θα είναι η 2α Ιουλίου καθώς τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο η Βουλή θα έχει «διαλυθεί» στις 24 Απριλίου, με πιθανότερη ημερομηνία τις 22 Απριλίου όπως σας γράψαμε χθες.

propoli

Το δεύτερο δεδομένο είναι σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η πρώτη κάλπη θα δείξει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα και η δεύτερη το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Από τα λεγόμενα του είναι σαφές ότι ο ίδιος θα επιδιώξει την αυτοδυναμία παρά την αναμενόμενη δημοσκοπική φθορά, αλλά ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτή μια… χαραμάδα συνεργασιών δίχως να αποκλείει παράλληλα το ενδεχόμενο μιας τρίτης κάλπης.

Η δύσκολη μετεκλογική εξίσωση

Όσον αφορά στη μετεκλογική εξίσωση; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε εμμέσως ότι εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα την πρώτη Κυριακή δεν τίθεται ζήτημα για το ποιος πρέπει να είναι ο Πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι θα σεβαστεί την όποια επιλογή της κοινής γνώμης, πετώντας το μπαλάκι προς τη μεριά του Νίκου Ανδρουλάκη, αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε δυο φορές πρόσκλησή του να συναντηθούν και να γνωριστούν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από χθες η χώρα μπήκε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο δυο μηνών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κηρύσσει την έναρξή της. Ο αγώνας ξεκίνησε, απομένει να φανεί ο νικητής. Διότι, ως γνωστόν, η πολιτική είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι…

Δείτε επίσης: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε κάλπες… μέσω τηλεοπτικής εκπομπής: «Εκλογές τον Μάιο» (vid)

Loading