Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά το πλοίο Viking Vision από δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη

Ένα νέο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης στον στόλο του αναμένεται να εντάξει το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert το Ίδρυμα Λασκαρίδη θα κάνει δωρεά το πλοίο εφοδιασμού πλατφόρμας (Platform supply vessel – PSV) με την ονομασία «Viking Vision» προκειμένου να ενισχύσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων.

propoli

Το Ίδρυμα Λασκαρίδη έκανε γνωστή την δωρεά με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρει πως:

«Νέα δωρεά στο ΠΝ @HellenicNavyGR από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Υποναύαρχο (ε.τ) Πάνο Λασκαρίδη. Το 105 μέτρων πλοίο, Viking Vision, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε πολλαπλά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών επιχειρήσεων».

Το Ίδρυμα Λασκαρίδη στο πλευρό του ελληνικού ΠΝ

Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονίσουμε ότι ο εφοπλιστής κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης έχει προχωρήσει σε αρκετές παρόμοιου τύπου δωρεές (αυτή θα είναι η πέμπτη) προς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήδη από το 2014, όταν δώρισε το εκπαιδευτικό σκάφος με την ονομασία «Κύκνος Ι», το οποίο εντάχθηκε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού την 18 Δεκεμβρίου 2014. Στη συνέχεια, το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι στις 2 Δεκεμβρίου, κατόπιν δωρεάς του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Αποστολή του ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι είναι η εφοδιαστική υποστήριξη των Μονάδων Κρούσεως του Αρχηγείου Στόλου, δηλαδή των Φρεγατών, των Πυραυλακάτων και των Κανονιοφόρων, με ότι απαιτείται ώστε να μπορούν να επιχειρούν μακριά από τις βάσεις ξηράς. Στο ανωτέρω πλαίσιο μπορεί να παραδώσει σε άλλα πλοία καύσιμα, λιπαντικά, πόσιμο νερό, ανταλλακτικά, και έτερα αναλώσιμα υλικά.

Η συνέχεια έγινε στις 28 Απριλίου 2020 όταν το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το νέο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΗΡΑΚΛΗΣ. Αποστολή του ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ είναι η εφοδιαστική υποστήριξη των Μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, κυρίως Φρεγατών (Φ/Γ), Πυραυλακάτων (ΤΠΚ), Κανονιοφόρων (Κ/Φ) και Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), με ό,τι απαιτείται – καύσιμα, λιπαντικά, πόσιμο νερό, ανταλλακτικά, και έτερα αναλώσιμα υλικά – ώστε να μπορούν να επιχειρούν μακριά από τις βάσεις ξηράς.

Η τέταρτη δωρεά που έκανε το Ίδρυμα Λασκαρίδη έγινε γνωστή στα τέλη Ιουλίου του 2021 όταν ο τέως Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον εφοπλιστή και Υποναύαρχο ε.τ. κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό έγινε πραγματικότητα στις Τo ΠΓΥ ΑΙΑΣ είναι το πρώτο πλοίο του Αρχηγείου Στόλου το οποίο φέρει το όνομα ΄ΑΙΑΣ΄΄ και τρίτο στο Πολεμικό Ναυτικό. Το ΠΓΥ ΑΙΑΣ είναι μήκους περίπου 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.426 τόνων. Έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1000 τετραγωνικών μέτρων.

Αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά το ΠΓΥ ΑΙΑΣ από τα δύο προηγηθέντα αυτού «αδελφά» πλοία, είναι ότι είναι ένα πλήρως εξηλεκτρισμένο σκάφος με αμιγώς ηλεκτρική πρόωση, με αποτέλεσμα να εμφανίζει σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα. Διαθέτει και αυτό σύστημα Dynamic Positioning κατηγορίας DP2 (δηλαδή σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες), ενώ η επιχειρησιακή του ευελιξία συμπληρώνεται από την ύπαρξη δύο γεφυρών διοίκησης (στην πλώρη και προς την πρύμνη), και από ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίου τύπου.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς – «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός»

Loading