Η υποχώρηση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και η αύξηση στις χαμηλότερες, παρουσίασαν τα στατιστικά στοιχεία για τις βάσεις εισαγωγής του 2024, τα οποία ανακοινώθηκαν εχθές, Πέμπτη 25 Ιουλίου, πριν από κάθε άλλη χρονιά. Γενικά, παρατηρήθηκε άνοδος στο 38% των τμημάτων, ενώ το υπόλοιπο 62% κατέγραψε μείωση.
Συμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός υποψηφίων έφθασε τους 73.161 (61.985 ΓΕΛ και 11.176 ΕΠΑΛ), με συνολικά εισαγόμενους σε ΑΕΙ και άλλα ιδρύματα να φτάνουν τους 63.412 υποψήφιους.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ΓΕΛ ανέρχεται στο 69,7%, ενώ αντίστοιχα για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ είναι 37,61%.
Η υψηλότερη βάση εισαγωγής για το 2024 κατείχε και φέτος η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, με 19.335 μόρια, παρά τη μείωση κατά 615 μόρια σε σχέση με πέρσι. Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται επίσης δύο τμήματα Αρχιτεκτονικής και ένα Ιατρικής.
Επιπλέον, τα τμήματα με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής είναι τα παρακάτω:
1. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ στην Αθήνα, 19.335 μόρια.
2. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, 18.895 μόρια.
3. Ιατρική του ΕΚΠΑ, 18.775 μόρια.
4. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, 18.554 μόρια.
5. Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, 18.550 μόρια.
Αντίστοιχα, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής για αυτή τη χρονιά ήταν τα 6.860 μόρια για το τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην ‘Αμφισσα.
Κίνηση των Βάσεων στις Δημοφιλείς Σχολές
Οι βάσεις εισαγωγής κινήθηκαν με υποχώρηση για τις περισσότερες από τις δημοφιλείς σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, οι νομικές σχολές κατέγραψαν μείωση τάξεως 100 μορίων (Νομική Αθηνών) έως 325 μορίων (Νομική Κομοτηνής – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), ενώ παρόμοια ήταν η πορεία και για τα τμήματα Ψυχολογίας, με εξαίρεση το στρατιωτικό τμήμα Ψυχολόγων ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη που κατέγραψε μείωση 610 μορίων.
Επίσης, οι Ιατρικές σχολές είδαν μείωση τάξεως 225 έως 325 μορίων.
Παρόμοιες υποχωρήσεις είχαν και οι περισσότερες Πολυτεχνικές σχολές, με πτώσεις μέχρι 400-700 μορία.
Επιπλέον, η εικόνα ήταν ανάμεικτη για τις Οικονομικές σχολές, με βάσεις που κυμαίνονταν είτε υποχωρητικά από 75 μόρια (Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης – Πάντειο Πανεπιστήμιο) έως 550 μόρια (Οικονομικής Επιστήμης – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ενώ υπήρξαν και ανόδοι μέχρι 40 μορία (Οικονομικών Επιστημών Ρεθύμνου – Πανεπιστήμιο Κρήτης) έως 955 μορία (Οικονομικών Επιστημών Καστοριάς – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).
Μεγαλύτερη Άνοδος και Μεγαλύτερη Υποχώρηση
Τα τμήματα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Αθήνας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε μορία. Αντίστοιχα, τα τμήματα που είχαν την μεγαλύτερη πτώση ήταν στρατιωτικές σχολές, με τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας να καταγράφει τη μεγαλύτερη υποχώρηση.