Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχεδιάζει τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, υπό το πρίσμα των νέων προκλήσεων που προκύπτουν από την ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων και την τάση για αύξηση της αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων και συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και από τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στόχος είναι η διαρκής και αποτελεσματική θωράκιση της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας, κυρίως σε προληπτικό επίπεδο, καθώς οι υγιείς και ασφαλείς εργαζόμενοι συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής και στην οικονομική ανάπτυξη. Οι υγιείς και ασφαλείς εργαζόμενοι μπορούν να είναι πιο αποδοτικοί και να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγής της επιχείρησης, γεγονός που συντελεί στην κοινωνική ευημερία.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, υπογραμμίζει ότι οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν σύγχρονες προσεγγίσεις του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια. Ζητούμενο είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, με έμφαση στην πρόληψη ατυχημάτων και ιδιαίτερα στις δραστηριότητες αυξημένης επικινδυνότητας.
Ο κ. Καραγκούνης αναφέρει ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αναδυόμενους κινδύνους και να ενσωματώσουμε τη ψηφιακή πραγματικότητα στη συζήτηση για την υγεία και ασφάλεια. Το στοίχημα για το Υπουργείο Εργασίας είναι να εγγυηθεί την τήρηση της νομοθεσίας.
Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραματίζουν οι συνέργειες για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας πρόληψης, που ξεκινά από το σχολείο. Συνυπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων, με σκοπό την εμπέδωση μιας κουλτούρας πρόληψης όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Την ίδια στιγμή, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί τους ελέγχους σχετικά με την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το 2023 η Επιθεώρηση Υγείας & Ασφάλειας διενήργησε 27.759 ελέγχους.
Η ενίσχυση του ρόλου των ιατρών εργασίας είναι μια από τις σημαντικές ενέργειες με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου επίβλεψης της υγείας των εργαζομένων.
Αναπτύσσονται σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για τη βελτίωση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στη σχετική νομοθεσία και την ενίσχυση των δράσεων διάδοσης της πληροφόρησης.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΗΡΙΔΑΝΟΣ, υλοποιείται ενημερωτική πύλη για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους και την ψυχική υγεία.
Αναμένονται περαιτέρω ενέργειες και πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, εστιάζοντας στην πρόληψη και την εκπαίδευση.