Σημαντικό ντέρμπι «αιωνίων» κλείνει τον πρώτο γύρο της Euroleague

Σημαντικό ντέρμπι «αιωνίων» κλείνει τον πρώτο γύρο της Euroleague

Η «αυλαία» του πρώτου γύρου της regular season της Euroleague πέφτει με τη διεξαγωγή του πρώτου ευρωπαϊκού ντέρμπι «αιωνίων», Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (2/1, 21:15), στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής. Στο Telekom Center Athens, το κλειστό γήπεδο που θα φιλοξενήσει το φάιναλ φορ της Euroleague το 2026 (22-24 Μαΐου), οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πρώτη φορά από το φάιναλ φορ του Άμπου Ντάμπι (2024), όταν η ομάδα του Πειραιά είχε επικρατήσει με 97-93.

Αυτή ήταν η 9η διαδοχική νίκη του Ολυμπιακού στη Euroleague επί του Παναθηναϊκού, σε μία σεζόν (2024-25) που οι «ερυθρόλευκοι» ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στις τρεις μεταξύ τους ευρωπαϊκές μάχες. Από τις 5 Φεβρουαρίου του 2021 έχει να ηττηθεί ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό, γεγονός που υπογραμμίζει την κυριαρχία της ομάδας του Πειραιά.

Ο Παναθηναϊκός είναι γηπεδούχος και θα έχει τους φιλάθλους του στο πλευρό του, αλλά ο Ολυμπιακός θα μεταβεί στο Τ-Center με την ψυχολογία ανεβασμένη, καθώς προηγείται με 21-7 στις 28 «μάχες» των δύο «αιωνίων» στην Ευρώπη.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, μετρά δώδεκα νίκες στις δεκατέσσερις φορές που έχει υπάρξει όρθιος σε ντέρμπι «αιωνίων» στην Ευρώπη. Στο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων», ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 94-89 στο ΟΑΚΑ τον Νοέμβριο του 2024 και ξανά με 76-74 στο ΣΕΦ τον Μάρτιο του 2025.

Ο «επτάστερος» Παναθηναϊκός θα πάρει θέση στο τζάμπολ, με ρεκόρ 12-6 (3ος), και με νίκη επί του Ολυμπιακού θα βρεθεί σε «ρετιρέ» για τρεις, μαζί με τις Χάποελ Τελ Αβίβ και Βαλένθια.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι «πράσινοι» θα είναι πλήρεις για το ντέρμπι, ενώ ανέφερε ότι οι παίκτες του προετοιμάζονται εντατικά.

Οι πιθανότητες συμμετοχής του Τάισον Ουόρντ είναι ελάχιστες, καθώς ο Ολυμπιακός δεν θέλει να ρισκάρει την υγεία του. Η απουσία του έχει επηρεάσει την ομάδα, ενώ η τελευταία του συμμετοχή στη Euroleague ήταν στις 26 Νοεμβρίου.

Ο Παναθηναϊκός έχει 88,7 πόντους παραγωγικότητα, ενώ ο Ολυμπιακός 88,5, με τις δύο ομάδες να επιδεικνύουν εξαιρετική επιθετική και αμυντική στιβαρότητα.

Loading

Play