Διερεύνηση της διακοπής λειτουργίας του εναέριου χώρου της Ελλάδας, μετά από σοβαρές επιπτώσεις στις πτήσεις και τους επιβάτες. Οι ελληνικές αρχές έχουν συστήσει μια ειδική επιτροπή για να ερευνήσει τη σοβαρή διακοπή που σημειώθηκε την Κυριακή στον ελληνικό εναέριο χώρο, η οποία προήλθε από μερική κατάρρευση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Η αναστάτωση είχε ευρείες συνέπειες για τις πτήσεις και επηρεάστηκαν χιλιάδες επιβάτες. Η διακοπή σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής, όταν το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της περιοχής Πληροφόρησης Πτήσεων Αθηνών τέθηκε εκτός λειτουργίας για περίπου 40 λεπτά. Οι επικοινωνίες παρέμειναν στάσιμες, αεροσκάφη παρέμειναν καθηλωμένα στα αεροδρόμια, πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ οι ραδιοσυχνότητες γεμίστηκαν με θόρυβο ραντάρ αντί για οδηγίες, σύμφωνα με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Κατά τη διάρκεια της διακοπής, το εφεδρικό σύστημα απέτυχε να ενεργοποιηθεί, ενώ οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες δεν λειτουργούσαν, αφήνοντας τους ελεγκτές ανίκανους να διαχειριστούν την αεροπορική κίνηση. Η βλάβη προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις που συνεχίστηκαν πολύ μετά την αποκατάσταση των λειτουργιών. Αρχικές δηλώσεις από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρθηκαν σε μαζική παρεμβολή που επηρεάζει τις συχνότητες, αλλά η εξήγηση αυτή στη συνέχεια άλλαξε σε τεχνική βλάβη, χωρίς οι αρμόδιοι να δώσουν σαφή εικόνα για την αιτία της διακοπής.
Το περιστατικό προκάλεσε άμεσες ενέργειες από τους εισαγγελείς, οι οποίοι διέταξαν έρευνα για το αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα που σχετίζονται με επικίνδυνες παρεμβολές στη αεροπορική μεταφορά και για τον εντοπισμό της πηγής των διαταραχών. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής με στόχο να προσδιορίσει τις ακριβείς αιτίες της βλάβης. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν δημοσίως ζητήσει απαντήσεις, με την Όλγα Τοκί, αντιπρόεδρο της εθνικής ένωσης ελεγκτών, να δηλώνει ότι το προσωπικό παραμένει σε αδυναμία να κατανοήσει τι πήγε στραβά και πώς μπορούν να προληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Οι ειδικοί και οι ελεγκτές έχουν επίσης επισημάνει τις μακροχρόνιες προειδοποιήσεις σχετικά με την ξεπερασμένη και ανεπαρκή υποδομή. Ο αεροναυπηγός Φαίδωνας Καραιοσηφίδης ανέφερε ότι η παλαιότητα του εξοπλισμού είναι γνωστό πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι η διαχείριση της κρίσης μπορεί να έχει επιδεινώσει τις συνέπειές της. Οι ελεγκτές συνεχίζουν να εργάζονται με απαρχαιωμένα συστήματα, προσπαθώντας να διασφαλίσουν την ασφάλεια.
Η αναστάτωση των επιβατών παραμένει σημαντική. Οι αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν ότι τουλάχιστον 2.000 κομμάτια αποσκευών χάθηκαν κατά τη διάρκεια της αναστάτωσης, αν και οι μεταφορείς δηλώνουν ότι γίνονται προσπάθειες να επιστραφούν στους κατόχους τους το συντομότερο δυνατό. Τα ευρήματα τόσο της ειδικής επιτροπής όσο και της δικαστικής έρευνας αναμένονται για να προσδιορίσουν την ευθύνη και να διαμορφώσουν μελλοντικά μέτρα για την αποτροπή νέας διακοπής στον εναέριο χώρο.
in.gr
![]()

