Ολιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση των συστημάτων αεροναυτιλίας με τη συμβολή του Eurocontrol

Ολιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση των συστημάτων αεροναυτιλίας με τη συμβολή του Eurocontrol

Υλοποιούμε ένα ολιστικό σχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των συστημάτων αεροναυτιλίας, το οποίο είναι σε σύμφωνη γνώμη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη DG MOVE, την ΕΑSA, την Eurocontrol. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την πρόσφατη κατάρρευση του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας, επισήμανε ότι για την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού έχει αναλάβει ρόλο τεχνικού συμβούλου το Eurocontrol. Επίσης, προχωρά η στελέχωση της ΥΠΑ με προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και άλλων ειδικοτήτων.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα συστήματα είναι λειτουργικά, και σύμφωνα με την ECCAIRS, τον ψηφιακό φάκελο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το περιστατικό κατατάχθηκε ως περιστατικό χαμηλής διακινδύνευσης, χωρίς να διαπιστωθεί ζήτημα ασφάλειας πτήσεων. Το πόρισμα αναφέρει ρητά ότι δεν υπήρξε έκθεση αεροσκαφών σε κίνδυνο. Ο κ. Δήμας απάντησε επίσης σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιου Νικολαϊδη και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι επεσήμαναν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση.

Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως είναι απώλεια κυριαρχίας το να μη μπορεί η χώρα να ελέγξει τον εναέριο χώρο της και χαρακτήρισε το περιστατικό ως γεγονός κατάρρευσης των δικλείδων ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι, σε συνεργασία με την ΥΠΑ και τα σωματεία των εργαζομένων, υπάρχει σχέδιο για την αναβάθμιση των συστημάτων αεροναυτιλίας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα συστήματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας είναι παλαιά, αλλά λειτουργικά. Επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι κυρίως χωρητικότητας και το συγκρίνοντας με το αεροδρόμιο του Μονάχου, το οποίο διαθέτει πιο σύγχρονα συστήματα. Ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα προσληφθούν περισσότερα από 80 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και άλλοι εξειδικευμένοι επαγγελματίες.

Ο κ. Δήμας ενημέρωσε για τα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν για την αποτροπή παρομοίων περιστατικών στο μέλλον, περιλαμβάνοντας τη σύσταση ομάδας μεταξύ ΥΠΑ και ΟΤΕ για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων στο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων.

Loading

Play