Ο άλλοτε υποψήφιος για την προεδρία του Ελ Σαλβαδόρ, Νόρμαν Κιχάνο, που έχει καταδικαστεί να εκτίσει 13 χρόνια κάθειρξης επειδή δώροδότησε συμμορίες προκειμένου να εξαγοράσει ψήφους, έφτασε χθες Δευτέρα στη χώρα της κεντρικής Αμερικής για να αρχίσει να εκτίει την ποινή του, ύστερα από την έκδοσή του από τις αρχές των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία.
Ο Νόρμαν Κιχάνο, 79 ετών, είχε καταδικαστεί ερήμην τον Απρίλιο του 2024 στη δίκη με την κατηγορία ότι έδωσε 100.000 δολάρια σε συμμορίες. Αφού έχασε τη νομική ασυλία του το 2021, η δικαιοσύνη τον κατηγόρησε ότι κατέβαλε 50.000 δολάρια στη συμμορία Mara Salvatrucha (MS-13) και 25.000 δολάρια σε καθεμία από τις δυο φράξιες της Barrio 18. Και οι δυο συμμορίες έχουν ανακηρυχθεί «τρομοκρατικές» οργανώσεις από τη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο κ. Κιχάνο συνελήφθη τον Μάρτιο του 2025 στις ΗΠΑ, όπου είχε καταφύγει. Η εισαγγελία δημοσιοποίησε χθες μέσω X βίντεο στο οποίο εικονίζεται συνοδευόμενος από αμερικανούς πράκτορες καθώς μεταφέρεται αεροπορικώς στο Σαλβαδόρ, κατόπιν με χειροπέδες σε όχημα της αστυνομίας, αφού του επιδόθηκε ειδοποίηση για την καταδίκη του.
Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ανέφερε μέσω X ότι πρόκειται για «μήνυμα σε όλους όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη», αναφερόμενος στον Κιχάνο, ο οποίος του παρέδωσε την προεδρική κορδέλα το 2019, ως πρόεδρος του Κογκρέσου τότε. Έχουν υπάρξει επίσης κατηγορίες για φερόμενες συμφωνίες με συμμορίες που έκλεισαν μέλη της κυβέρνησης Μπουκέλε, αλλά ο αρχηγός του κράτους τις διαψεύδει κατηγορηματικά.
Από τον Μάρτιο του 2022, ο πρόεδρος Μπουκέλε διεξάγει «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών, έχοντας κηρύξει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, που επιτρέπει συλλήψεις δίχως εντάλματα. Πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τότε, εκ των οποίων 8.000 αφέθηκαν ελεύθεροι αφού διαπιστώθηκε η αθωότητά τους, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Ωστόσο, πολλοί καταγγέλλουν αυθαίρετες συλλήψεις και βασανιστήρια στις φυλακές, μεταξύ άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Socorro Jurídico Humanitario, τουλάχιστον 470 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις φυλακές αφότου επιβλήθηκε το καθεστώς εξαίρεσης.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/RODRIGO SURA
![]()

