Η ανάγκη συναίνεσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο

Η ανάγκη συναίνεσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο

Στη συνέντευξή του στην Realnews, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος εστιάζει στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Όπως ήδη τόνισε ο Πρωθυπουργός, το 2030 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους. Η μήτρα των καταστροφών μας ήταν ανέκαθεν οι πελατειακές σχέσεις και ο λαϊκισμός. Γι’ αυτό και στην αυγή του τρίτου αιώνα ζωής του ελληνικού κράτους έχουμε χρέος να παραδώσουμε ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται περισσότερη ανθεκτικότητα, διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση.

Απαιτείται να επαναθεμελιώσουμε το κράτος σε νέες γερές βάσεις που θα ξεριζώσουν το σαράκι των πελατειακών σχέσεων. Αναμένουμε και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν στο ιστορικό αυτό χρέος, αναφέρει ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο Σύνταγμα του 1975, τονίζει ότι εξασφάλισε επί 50 χρόνια δημοκρατική ομαλότητα και πολιτική σταθερότητα, ωστόσο έφτασε στα όριά του. Πλέον απαιτείται ένας συνταγματικός ριζοσπαστισμός που θα θεραπεύσει υφιστάμενες ρυθμίσεις που σήμερα είναι ξεπερασμένες. «Χρειάζεται ή όχι μετά και την πρόσφατη επώδυνη χρεοκοπία, να περιφρουρήσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα;» αναρωτιέται.

Θα πρέπει να αναθεωρηθεί το Άρθρο 86 του Συντάγματος για να μην είναι αποκλειστική αρμοδιότητα κομματικών συσχετισμών η παραπομπή ενός κυβερνητικού στελέχους στην Δικαιοσύνη, σημειώνει.

Η κοινωνία ζητάει καλύτερο Δημόσιο και διαρκή αξιολόγηση. «Η αξιολόγηση υπαλλήλων και δομών κράτους πρέπει να αποτελέσει συνταγματική επιταγή», τονίζει ο υπουργός.

Συμπερασματικά, ο υπουργός επισημαίνει ότι «όλα αυτά -και πολλά ακόμη- είναι ζητήματα που απασχολούν τακτικά και την αντιπολίτευση στην κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση. Ιδού η Ρόδος για να αποδειχθεί ποιος τελικά θέλει την αλλαγή και ποιος την φοβάται».

Καταλήγοντας, δηλώνει την αναγκαιότητα της επίτευξης συναίνεσης από πολιτικές δυνάμεις που έχουν εκφραστεί υπέρ της αναθεώρησης. «Η Ελλάδα έχει χάσει πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν. Ας μην το επιτρέψουμε να ξανασυμβεί».

Απαντώντας στην κριτική του πρώην αντιπρόεδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Άκης Σκέρτσος τονίζει ότι αναμένει «περισσότερο θάρρος και μνήμη στην κριτική του». Αναφέρεται επίσης στο σχέδιο του νομπελίστα καθηγητή Πισσαρίδη που περιλαμβάνει 525 μεταρρυθμίσεις με ορίζοντα το 2030 και υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας «στην πράξη» για την επίτευξη των στόχων.

Στο ερώτημα για την πολιτική σταθερότητα, ο υπουργός τονίζει ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι αναγκαίες και ότι η ΝΔ έχει πετύχει διεύρυνση της παράταξης.

Τέλος, δηλώνει ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην καλύτερη θέση των τελευταίων δεκαετιών, με σημαντικές επιτυχίες και προόδους στους θεσμούς.

Loading

Play