Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μιλώντας στο 50ο συνέδριο της UEFA, υπογράμμισε τον «απολύτως θεμελιώδη» ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην προσέλκυση «ενότητας» και «αλληλεγγύης» στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026.
Το επερχόμενο παγκόσμιο γεγονός θα είναι το πρώτο με 48 ομάδες, 16 εκ των οποίων θα είναι ευρωπαϊκές, καθιστώντας τες τη μεγαλύτερη ηπειρωτική «ομάδα» στο τουρνουά.
«Η συμβολή της Ευρώπης θα είναι απολύτως θεμελιώδης στη δημιουργία και την ιδιότητα μέρους αυτής της ενότητας, αυτής της αλληλεγγύης», δήλωσε ο Ινφαντίνο, επισημαίνοντας τη σημασία να φέρουν κοντά πολιτισμούς από όλο τον κόσμο σε μια ειρηνική και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Θα εργαστούμε όλοι μαζί πολύ σκληρά για να το πετύχουμε αυτό και βασίζομαι στον καθένα από εσάς – μπορείτε όλοι να βασίζεστε και σε εμένα, φυσικά, ότι θα είναι κάτι που πραγματικά θα μας ενώσει όλους γύρω από αυτό το μαγικό αντικείμενο που είναι η μπάλα ποδοσφαίρου.
Ο Ινφαντίνο σημείωσε επίσης τη σημασία της συνέχισης της ανάπτυξης του γυναικείου ποδοσφαίρου, με τη Βραζιλία να είναι η πρώτη χώρα της Νότιας Αμερικής που θα φιλοξενήσει την επόμενη διοργάνωση του 2027, πριν επεκταθεί σε μια έκδοση 48 ομάδων το 2031.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε σημαντικές θέσεις στο ποδόσφαιρο», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η ομοσπονδία ποδοσφαίρου του Βελγίου διευθύνεται από την Πασκάλ Βαν Νταμ, η οποία είναι επίσης ένα από τα οκτώ μέλη του συμβουλίου της FIFA που είναι γυναίκες.
«Θα πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερες γυναίκες σε ποδοσφαιρικές θέσεις και περισσότερες γυναίκες γενικά. Ίσως χρειαζόμαστε, στην πραγματικότητα, και περισσότερες γυναίκες προπονήτριες στις γυναικείες ομάδες».
![]()

