Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακριτική διαδικασία για την έκρηξη στο εργοστάσιο μπισκότων «Βιολάντα», ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παραμένει υπό κράτηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, καθώς αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη (17/2).
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο ιδιοκτήτης θεωρείται, βάσει του φακέλου που περιλαμβάνει 50 καταθέσεις εργαζομένων, άλλων στελεχών και ανεξάρτητων τεχνικών συμβούλων που πραγματοποίησαν έρευνα στον χώρο του εργοστασίου, ως «ο κύριος υπεύθυνος της έκρηξης».
Ο φάκελος με τις 50 καταθέσεις, από εργαζομένους όλων των επιπέδων, στελέχη της εταιρείας και τεχνικούς συμβούλους, βρίσκεται πλέον στα χέρια των δικηγόρων του ιδιοκτήτη, οι οποίοι, βασιζόμενοι σε αυτές, ετοιμάζουν την απολογία του για το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η διαδικασία αυτή ενδέχεται να παραταθεί κατά 48 ώρες.
Επί μήνες η διαρροή προπανίου
Από οκτώ σημεία όπου έγιναν εκσκαφές φέρεται να εντοπίστηκε προπάνιο, στοιχείο που -κατά τις αρχές- δείχνει ότι η διαρροή δεν ήταν πρόσφατη αλλά πιθανότατα διαρκούσε επί μήνες, ακόμη και πάνω από έναν χρόνο.
Την ίδια ώρα, καταθέσεις εργαζομένων φέρονται να επιβεβαιώνουν ότι η έντονη μυρωδιά προπανίου γινόταν αντιληπτή ήδη από τον Ιούνιο. «Δεν έγινε ποτέ κάποια εργασία στο χώρο πριν από το συμβάν. Η μυρωδιά δεν σταμάτησε», ανέφεραν εργαζόμενες, σύμφωνα με πληροφορίες.
Όπως υποστηρίζει ο συνήγορος των οικογενειών, υπήρξε οικονομική προσφορά για αντικατάσταση σωλήνα, η οποία δεν προχώρησε. Το κόστος φέρεται να ανερχόταν περίπου στις 35.000 ευρώ, ενώ απαιτούνταν και διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου για περίπου μία εβδομάδα.
Τα κενά στα συστήματα ασφαλείας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάζονται, η βάνα αποκοπής αερίου δεν ήταν συνδεδεμένη με σύστημα ανίχνευσης και δεν βρισκόταν στον κεντρικό κλάδο, αλλά σε διακλάδωση. Σε φωτογραφίες διακρίνονται ακροδέκτες με χρώμα τοίχου, γεγονός που, κατά ειδικούς, υποδηλώνει ότι πιθανόν παρέμεναν ασύνδετοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, σωλήνας παροχής αερίου δεν φέρεται να διέθετε προστασία πολυαιθυλενίου, όπως προβλέπει η νομοθεσία για πλήρη στεγάνωση.
Η έρευνα επεκτείνεται πλέον και στις αρχικές άδειες και μελέτες εγκατάστασης, καθώς εξετάζονται οι προδιαγραφές βάσει των οποίων τοποθετήθηκαν δεξαμενές και σωληνώσεις προπανίου. Αν και οι δεξαμενές είχαν λάβει πιστοποίηση καλής λειτουργίας έως το 2024, φέρεται να μην πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς τοποθέτησης, όπως οι απαιτούμενες αποστάσεις.
Αναμένονται τα πορίσματα του Πολυτεχνείου και του Χημείου, ενώ ο χώρος παραμένει αποκλεισμένος και η κύρια ανάκριση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
![]()
