Πορτογαλία: Η οικονομική κρίση είναι μια μακρινή ανάμνηση

Πορτογαλία: Η οικονομική κρίση είναι μια μακρινή ανάμνηση

“Έφευγα κλαίγοντας”, λέει η Λιλιάνα Ινβέρνο, αναγκασμένη να εγκαταλείψει την Πορτογαλία στην κορύφωση της κρίσης. Επέστρεψε πρόσφατα και επωφελείται από την ανάκαμψη, η οποία είναι το βασικό επιχείρημα του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα για την επανεκλογή του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

“Δεν είχα επιλογή”, αφηγείται αυτή η 40χρονη καθηγήτρια Γλωσσολογίας με τα κατάμαυρα μαλλιά, η οποία πρόσφατα διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, της φοιτητούπολης στο κέντρο της χώρας, αφού εργάστηκε επτά χρόνια στην Κίνα.

Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού

Μια εξορία που οφειλόταν στην κρίση χρέους, η οποία υποχρέωσε την Πορτογαλία να προσφύγει το 2011 στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε αντάλλαγμα ενός πακέτου διάσωσης 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, η δεξιά που ήταν τότε στην εξουσία κλήθηκε να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Η Λιλιάνα χάνει τη δουλειά της στο Πανεπιστήμιο του Αλγκάρβε, στον νότο, “λόγω των δραστικών περικοπών στην ανώτατη εκπαίδευση”, ενώ ο σύζυγός της που εργαζόταν κατά περιόδους στον χώρο του θεάματος “συσσώρευε απλήρωτους μισθούς”.

Απελπισμένη, η γλωσσολόγος διεκδικεί μια θέση εργασίας στο εξωτερικό και βρίσκει το 2012 σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο στο Μακάο, την πρώην πορτογαλική αποικία ο έλεγχος της οποίας πέρασε στην Κίνα το 1999. Όταν λοιπόν την περασμένη άνοιξη τής προτάθηκε η θέση αυτή στην Πορτογαλία, εκείνη δεν έχασε χρόνο. “Μόλις επιβεβαιώθηκε ο διορισμός μου, ετοιμάσαμε τις βαλίτσες μας”, είπε.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play