Η κινεζική Πρεσβεία στην Ελλάδα συνεργάζεται ενεργά με τις ελληνικές Αρχές για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Ελλάδα, τόνισε η πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα Τσανγκ Τσιγιουέ σε σχετική ενημέρωση που πραγματοποίησε, για να προσθέσει πως δεν υπάρχει λόγος για πανικό.
«Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί, να ελεγχθεί και να θεραπευτεί» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Αν και το NCIP έχει μολύνει αρκετούς ανθρώπους, το ποσοστό θνησιμότητας (2,1%) στην Κίνα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό άλλων μολυσματικών ασθενειών όπως η έμπολα, το SARS και το MERS».
Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «με τα αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση και την ισχυρή υποστήριξη του κινεζικού λαού, καθώς και της διεθνούς κοινότητας, έχουμε πλήρη αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και ικανότητα να κερδίσουμε τη μάχη κατά της μεταδοτικής αυτής ασθένειας».
Η κ. Τσιγιουέ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξή της στην Κίνα, ενώ επεσήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε επιστολή Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, εκφράζοντας τη συμπάθεια του ελληνικού λαού προς τον κινεζικό, για τα θύματα του κοροναϊού, καθώς και την ελπίδα να τεθεί σύντομα υπό έλεγχο.
«Ευχαριστούμε ειλικρινά τον Πρόεδρο Παυλόπουλο, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη σταθερή υποστήριξη και κατανόηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, η οποία καταδεικνύει την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο εθνών μας, καθώς “ο φίλος στην ανάγκη είναι πράγματι φίλος”» είπε η κ. Τσιγιουέ.
Σημείωσε ακόμη πως η κινεζική κυβέρνηση έχει λάβει εξαιρετικά ισχυρά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας με τα ομαδικά ταξίδια εντός και εκτός της χώρας να έχουν ανασταλεί και οι εκδηλώσεις με μαζικές συγκεντρώσεις να έχουν ακυρωθεί. Ο υγειονομικός συναγερμός έχει ανέβει στο ανώτατο επίπεδο σε όλες τις επαρχίες της χώρας, ενώ διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι και ιατρικές εξετάσεις σε αεροδρόμια και σταθμούς.
Η Κίνα, τόνισε, συνεργάζεται στενά και μοιράζεται όλες τις τεχνικές πληροφορίες και τα δεδομένα της νόσου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η πρόσφατη απόφαση του ΠΟΥ να κηρυχθεί «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος» λήφθηκε από ανησυχία για χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την επιδημία και όχι για το τι συμβαίνει στην Κίνα, ενώ πρόσθεσε πως ο ΠΟΥ συνεχίζει να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Κίνας να ελέγξει την επιδημία.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η πρέσβειρα της Κίνας ανέφερε πως η πρεσβεία συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εξωτερικών για να διευκολύνει τις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου, καθώς και να παρασχεθεί προξενική βοήθεια προς τους Έλληνες πολίτες της Κίνας που το έχουν ανάγκη.
«Όσον αφορά τους Κινέζους που ζουν στην Ελλάδα, η πρεσβεία συνεργάζεται στενά με την κινεζική κοινότητα, δημιουργώντας ένα δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών που απευθύνεται σε όλους τους Κινέζους πολίτες στην Ελλάδα, καλώντας όσους έχουν περάσει τις τελευταίες εβδομάδες στο Χουμπέι να αναβάλουν την επιστροφή τους και άλλους να ασκήσουν αυτοκατανόηση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή στην Ελλάδα», σημείωσε.
Η πρεσβεία έχει ακόμη τυπώσει φυλλάδια και τα έχει διανείμει στο αεροδρόμιο και στην κινεζική κοινότητα, για να συμβουλεύσει τους επιβάτες και τους Κινέζους πολίτες για την πρόληψη και την αυτοπροστασία και να δώσει οδηγίες να πάνε στα καθορισμένα νοσοκομεία αν χρειαστεί.
«Η Πρεσβεία ενημέρωσε ακόμη την αεροπορική εταιρία Air China να ασκεί αυστηρούς ελέγχους της υγείας των επιβατών κατά την επιβίβαση στο Πεκίνο και να αναφέρει στις ελληνικές υγειονομικές Αρχές τυχόν ύποπτες υποθέσεις. Συνέστησε ακόμη στις επίσημες κινεζικές αντιπροσωπείες που προγραμμάτιζαν να επισκεφθούν την Ελλάδα αυτό τον μήνα να αναβάλουν τις επισκέψεις τους», κατέληξε.