Πώς να προστατευτείτε από κλοπές στις γιορτές – Χρήσιμες συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ

Πώς να προστατευτείτε από κλοπές στις γιορτές – Χρήσιμες συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων αποσκοπώντας στην προστασία και την ασφάλεια των πολιτών, έχει δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στις Υπηρεσίες της για την εντατικοποίηση μέτρων, που αφορούν σε συστηματικούς ελέγχους, αυξημένες περιπολίες και άλλες αστυνομικές ενέργειες.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

– Εντατικοποίηση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών (με έγχρωμα και συμβατικά αυτοκίνητα και δίκυκλα), σε χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη εμπορική-αγοραστική κίνηση, και σε τόπους πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων, καθώς και σε σταθμούς μέσων μεταφοράς.

– Διενέργεια ελέγχων σε καταστήματα, για τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, των διατάξεων για ηχορύπανση κ.α..

– Υλοποίηση καθημερινών αστυνομικών ελέγχων για την αποτροπή του φαινομένου του παρεμπορίου.

– Συγκρότηση συνεργείων ελέγχου για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

– Αύξηση των μέτρων Τροχαίας με το σύνολο των δυνάμεων και μέσων που διαθέτει η Υπηρεσία, κατά μήκος του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά και σε βασικούς οδικούς άξονες της πόλης.

– Συγκρότηση ειδικών συνεργείων για τον έλεγχο των πλέον επικίνδυνων παραβάσεων, όπως την παραβίαση του ορίου ταχύτητας, την οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους, καθώς και για την αστυνόμευση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προς διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων άμεσης ανάγκης.

Παράλληλα, θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική την ενημέρωση των πολιτών σε ό,τι αφορά στην πρόληψη αδικημάτων σε βάρος τους, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης συμβουλεύει:

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

– Αποφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά.

– Προστατέψτε ιδιαίτερα τις τσάντες και τα πορτοφόλια, σε χώρους με συνωστισμό, όπως στάσεις αστικών λεωφορείων, αστικά λεωφορεία, λαϊκές αγορές, καταστήματα με πολύ κόσμο, κεντρικούς δρόμους αγοράς κλπ.

– Μην βάζετε τα πορτοφόλια σε εξωτερικές τσέπες ή στην πίσω τσέπη του παντελονιού.

– Κρατάτε γερά την τσάντα σας και πηγαίνετε στην μέσα πλευρά του πεζοδρομίου, έχοντας την προς την πλευρά των κτιρίων και όχι του δρόμου.

– Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες.

– Μην αφήνετε τις τσάντες έξω από δοκιμαστήρια καταστημάτων ρούχων.

– Μην αφήνετε τις τσάντες σε διπλανές καρέκλες ή τραπέζια καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

– Βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

– Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

– Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

– Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι “κράχτες” της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

– Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µην δείχνει “εντελώς κλειστό”, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

– Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

– Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

– Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

– Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το “100” ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΤΜ

– Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

– Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.

– Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λπ., αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ.. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.

– Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν από σας την κάρτα σας.

– Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ “προστατέψτε” το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.

– Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης τον χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.

– Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας.

– Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνεται τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

– Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.hellenicpolice.gr στο πεδίο Οδηγός του πολίτη.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: 56χρονος εξαπάτησε αθλητικό σωματείο με δήθεν επιδότηση και απέσπασε πάνω από 60.000 ευρώ

Loading

Play