Σκάνδαλο αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη – Στο «κόλπο» διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας, «θησαυρός» 3,5 εκατ. ευρώ

Σκάνδαλο αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη – Στο «κόλπο» διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας, «θησαυρός» 3,5 εκατ. ευρώ

Μεταξύ των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται σε εκτεταμένο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, το οποίο «ξηλώθηκε» στην Κρήτη από το ελληνικό FBI βρίσκεται και ένας διευθυντής κρατικής υπηρεσίας.

Όπως αποκαλύπτουν πληροφορίες, ο εν λόγω κρατικός λειτουργός θεωρείται πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας και χαίρει ευρείας αναγνώρισης στην τοπική κοινωνία. Η επιχείρηση της Αστυνομίας ήταν ευρείας κλίμακας, με τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων ανδρών της ΕΚΑΜ, λόγω του ενδεχομένου ένοπλης αντίστασης κατά τη διάρκεια των συλλήψεων. Οι Αρχές είχαν ενδείξεις ότι μέλη του κυκλώματος ήταν οπλισμένα – πληροφορία που επιβεβαιώθηκε με την ανεύρεση και κατάσχεση ενός πιστολιού.

Ο αρχαιολογικός πλούτος εντοπίστηκε το πρωί της Τετάρτης, κρυμμένος σε μυστικό σημείο στο Ηράκλειο, που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση ως «κρυψώνα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, τα μέλη του κυκλώματος σχεδίαζαν να πουλήσουν τα αρχαία αντικείμενα, αποκομίζοντας έως και 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά κατασχέθηκαν περίπου 40 αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο το πώς αυτά τα αρχαία κειμήλια κατέληξαν στα χέρια των δραστών και ποια είναι η ακριβής προέλευσή τους.

Οι αρχαιοκάπηλοι προσπαθούσαν να «αλιεύσουν» πελάτες για να πουλήσουν τον «θησαυρό». Κυρίως, εκτιμάται ότι απευθύνονταν σε συλλέκτες. Η έρευνα για το «ξήλωμά» τους ξεκίνησε από τα περασμένα Χριστούγεννα. Τότε ήταν που έφτασε στις Αρχές η πληροφορία ότι κάποιοι προσπαθούν να «σπρώξουν» αρχαία στη μαύρη αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν γίνει έξι συλλήψεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Αττική. Στην έρευνα συνέδραμε ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Δέχτηκα τηλέφωνο από τον συνεργάτη μου και την ΕΛΑΣ ότι συνελήφθησαν οι 4 αρχαιοκάπηλοι με σημαντικότατες αρχαιότητες… το καλύτερο δώρο για τη γιορτή μου.

Το βράδυ θα βρίσκομαι με άλλους αγαπημένους φίλους στο 41ο συνέδριο της IPA στα Χανιά…!!!

Η υπομονή και η επιμονή αποδίδουν.

Αργότερα λεπτομέρειες από τη συγκλονιστική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας!!!

Μια έρευνα με ένταση έφθασε στο τέλος….!!!!

Ευχαριστώ τον Άγιο Γεώργιο για το προσωπικό δώρο…!!!».

Πηγή: ieidiseis.gr

Loading

Play