Ηλεκτρονικό έγκλημα και trafficking: Στρατιές σκλάβων του κυβερνοχώρου στη Ν.Α. Ασία

Ηλεκτρονικό έγκλημα και trafficking: Στρατιές σκλάβων του κυβερνοχώρου στη Ν.Α. Ασία

Στη Νοτιοανατολική Ασία, η απειλή του οργανωμένου εγκλήματος εξελίσσεται ταχέως, με εστίαση στην απάτη στον κυβερνοχώρο και ώθηση πολύπλοκα δίκτυα και την ψηφιακή επανάσταση.

Τα ασιατικά συνδικάτα του εγκλήματος έχουν ενσωματώσει στις δραστηριότητές τους νέα επιχειρηματικά μοντέλα και τεχνολογίες που βασίζονται σε υπηρεσίες, όπως το κακόβουλο λογισμικό, τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα deepfakes, επισημαίνει σε νέα έκθεση το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC).

Παράλληλα έχουν δημιουργήσει νέες υπόγειες αγορές και λύσεις κρυπτονομισμάτων για τις ανάγκες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προσθέτει.

Μόνο το 2023, οι οικονομικές απώλειες από τις κυβερνοαπάτες με οργανωτικό κέντρο τη Νοτιοανατολική Ασία εκτιμάται ότι φτάνουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ειδικά τα εγκλήματα που σχετίζονται με deepfake σημειώνουν αύξηση κατά 1530%!

Στο φόντο βρίσκεται ένα νέο δουλεμπόριο, με θύματα χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως από χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών επαγγελματιών στον κλάδο της πληροφορικής.

Αντί για τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που νόμιζαν ότι είχαν βρει στο εξωτερικό, κατέληξαν να εργάζονται ακούσια σε εταιρείες διαδικτυακής απάτης.

Πρόκειται για σύγχρονους σκλάβους του κυβερνοεγκλήματος. Και είναι πολλές χιλιάδες.

Μόνο η Ινδία αναφέρει τώρα 29.466 αγνοούμενους πολίτες της στη Νοτιοανατολική Ασία.

Είχαν ταξιδέψει στην Καμπότζη, την Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ και το Βιετνάμ με βίζα επισκέπτη μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Μαΐου 2024.

Περισσότεροι από τους μισούς είναι ηλικίας μεταξύ 20 και 39 ετών.

Πάνω από τα δύο τρίτα είναι άνδρες.

Εκφράζονται φόβοι ότι κρατούνται σε εργοστάσια διαδικτυακής απάτης στην Καμπότζη, στο Λάος και στην εμπόλεμη Μιανμάρ.

Κέντρα κυβερνοδουλείας

Τα θύματα των κέντρων της κυβερνοδουλείας δεν είναι μόνο φτωχοί και απελπισμένοι.

Παραπλανητικές προσφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για απασχόληση προσελκύουν νεαρό, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Και δη σε χώρες, όπως η Ινδία, όπου η εσωτερική αγορά εργασίας

δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τις ορδές πτυχιούχων πανεπιστημίου κάθε χρόνο.

Το αποτέλεσμα είναι πολλοί εξ αυτών να αναζητούν την τύχη τους εκτός συνόρων.

Το δόλωμα που τους ρίχνουν τα συνδικάτα του διαδικτυακού εγκλήματος είναι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε τομείς, όπως π.χ. το μάρκετινγκ και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Υποσχέσεις για παροχή δωρεάν εισιτηρίων μετάβασης στις χώρες προορισμού, διαμονής και διατροφής αποτελούν συχνά πρόσθετο δέλεαρ.

Όταν όμως τους παραλαμβάνουν από τους χώρους αφίξεων αεροδρομίων ή σταθμών τρένων, οδηγούνται σε αυστηρά φρουρούμενες εγκαταστάσεις.

Τους αφαιρούνται τα διαβατήρια, ενίοτε τους φορτώνουν ως χρέη τα έξοδα ταξιδιού, διατροφής και διαμονής και τους εκπαιδεύουν σε τεχνικές κυβερνοαπάτης.

Έπειτα εξαναγκάζονται να τις χρησιμοποιούν σε βάρος κυρίως συμπατριωτών τους, για 14 ή και περισσότερες ώρες την ημέρα.

Το κάνουν μέσω ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαπατώντας ανυποψίαστους πολίτες μέσω μιας ευρείας γκάμας διαδικτυακής απάτης: από πλατφόρμες γνωριμιών, μέχρι επενδύσεις κρυπτονομισμάτων.

Εάν δεν πετύχουν τους στόχους τους, οι cyber-σκλάβοι τιμωρούνται.

Όσοι δε επιχειρήσουν να δραπετεύουν από τους δυνάστες τους υφίστανται ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, ακόμη και σεξουαλική βία.

Η εμπορία ανθρώπων για κυβερνοαπάτες οργανώνεται σε μεγάλο βαθμό από κινεζικές συμμορίες.

Όπως και το ηλεκτρονικό έγκλημα, άρχισε να αυξάνεται με εφιαλτικούς ρυθμούς κατά την πανδημία.

Εν μέσω διεθνούς απομόνωσης της χώρας τους λόγω της COVID-19, ομάδες της κινεζικής μαφίας αναζήτησαν νέα πεδία δράσης και πηγές εσόδων.

Πρόσφορο έδαφος αποτέλεσε η βυθισμένη στον εμφύλιο Μιανμάρ και άλλες χώρες της περιοχής με χαλαρούς ελέγχους και έλλειψη κράτους δικαίου.

Όχι τυχαία, τα μεγαλύτερα κέντρα κυβερνοαπάτης και κυβερνοδουλείας εντοπίζονται σε χώρες που βρίσκονται στις χειρότερες θέσεις στις ετήσιες εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας.

Σε σύνολο 180 χωρών, στον Δείκτη Διαφθοράς, το Λάος κατατάσσεται στην 136η θέση, η Καμπότζη στην 158η και η Μιανμάρ στην 162η.

Πολλές άδειες εγκαταστάσεις, εγκαταλελειμμένα καζίνο, ξενοδοχεία ή ολόκληροι πύργοι γραφείων σε ειδικές οικονομικές ζώνες που δεν χρησιμοποιούνταν μετατράπηκαν σε κέντρα ανομίας.

Γνωστή εδώ και χρόνια, η κατάσταση έχει σημάνει τώρα συναγερμό σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία, που μετρούν όλο και περισσότερα θύματα εντός και εκτός συνόρων.

Πλέον, στο Νέο Δελχί έχει συσταθεί διυπουργική ειδική ομάδα εργασίας για τη συλλογή όλων των στοιχείων των αγνοουμένων.

Ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές να βελτιώσουν τους μηχανισμούς εντοπισμού υποψήφιων νέων θυμάτων, πριν εγκαταλείψουν την Ινδία.

Το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών της χώρας διέταξε την ακύρωση 21,7 εκατομμυρίων συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, καθώς και το μπλοκάρισμα περίπου 226.000 συσκευών, που συνδέονται με διαδικτυακές απάτες μέσω διεθνών κλήσεων και υπηρεσιών περιαγωγής.

Μένει να φανεί ωστόσο εάν τα μέτρα αυτά αρκούν για την πάταξη του φαινομένου, καθώς οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στη Νοτιοανατολική Ασία εξελίσσουν τις μεθόδους απάτης στον κυβερνοχώρο.

Για την ακρίβεια, οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι το κυβερνοέγκλημα θα ξεπεράσει σύντομα σε κέρδη ακόμη και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο διαβόητο Χρυσό Τρίγωνο μεταξύ Λάος, Ταϊλάνδης και Μιανμάρ.

Loading

Play