Λεπέν: Εκβιάζει το νέο πρωθυπουργό για μεταναστευτικό και αιολικά

Λεπέν: Εκβιάζει το νέο πρωθυπουργό για μεταναστευτικό και αιολικά

Μια πρωτοφανή πολιτική πραγματικότητα ζει τις ημέρες αυτές η Γαλλία. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας (από το 1958 δηλαδή) ένας πρωθυπουργός που διορίστηκε έπειτα από πενήντα μία ημέρες ερευνών και περισυλλογής του προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζεται μέσα σε έντονα γιουχαΐσματα σε μια Εθνοσυνέλευση κατακερματισμένη σε ένδεκα πολιτικές ομάδες, στην οποία βέβαια δεν διαθέτει πλειοψηφία.

Σε μια εναρκτήρια ομιλία διάρκειας μιας ώρας και είκοσι τριών λεπτών που εκφώνησε την Τρίτη, ο Μισέλ Μπαρνιέ σκιαγράφησε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, που όλες περιστρέφονται γύρω από τη μείωση του κολοσσιαίου χρέους, όπως γράφει χαρακτηριστικά η οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Ως πρωθυπουργός προερχόμενος από το κόμμα που ήρθε τέταρτο σε ψήφους στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου (τους Ρεπουμπλικανούς), ο οποίος έχει την στήριξη μόνο του κόμματος που ήρθε τρίτο (της κεντροδεξιάς συμμαχίας Μαζί, που στηρίζει τον πρόεδρο Μακρόν), απέχει πολύ από την εξασφάλιση πλειοψηφίας, δεδομένου ότι αθροιστικά συγκεντρώνει 209 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης.

Ως εκ τούτου χρειάζεται την στήριξη ή την ανοχή είτε του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου που εξέλεξε 188 βουλευτές, είτε της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης που εξέλεξε 142 έδρες. Αν καταψηφιστεί από 289 ή περισσότερους βουλευτές, η κυβέρνηση πέφτει και ο Μπαρνιέ παραδίδει την εντολή στον Εμανουέλ Μακρόν. Από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης, εξάλλου, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε, κατά τη Les Echos, τόσο στην αντιπολίτευση που απειλεί να τον καταψηφίσει όσο και στους βουλευτές της εύθραυστης πολιτικής συμμαχίας που τον στηρίζει.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει εξαρχής προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση καταγγέλλοντας την κίνηση Μακρόν να δώσει την εντολή σε υποψήφιο πρωθυπουργό από το τέταρτο σε πολιτική επιρροή κόμμα, που συγκέντρωσε μόλις το 6,2% των ψήφων του γαλλικού λαού – ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αριστερής συμμαχίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, αποκάλεσε τον πρωθυπουργό Μπαρνιέ σφετεριστή της εκλογικής νομιμότητας.

Η Εθνική Συσπείρωση φαίνεται να το συζητά και να το διαπραγματεύεται το ζήτημα. Η Μαρίν Λεπέν μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση δεν ζήτησε την άμεση καταψήφιση της νέας κυβέρνησης, αλλά είπε ότι το κόμμα της θα εξετάσει τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης και θα αποφασίσει αναλόγως. Προς το παρόν ο γαλλικός τύπος θεωρεί ότι η Λεπέν προωθεί παρασκηνιακά κυρίως τη μεταναστευτική ατζέντα της Ακροδεξιάς ευνοώντας στην παρούσα πολιτική συγκυρία τον σχηματισμό μια Κεντροδεξιάς κυβέρνησης που θα μπορουσε να επηρεάζει.

Στο μεταναστευτικό έχει εξάλλου ισχυρό ατού τις περιοριστικές πολιτικές που υιοθέτησε και η γερμανική κυβέρνηση με τους ελέγχους στις εισόδους της χώρας.

Πέρα από το μεταναστευτικό, η Λεπέν φαίνεται να επιχειρεί να προωθήσει τις θέσεις της και στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Από το βήμα του Κοινοβουλίου ο Μισέλ Μπαρνιέ δεσμεύτηκε να συνεχίσει αποφασιστικά την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά έβαλε φραγμό στις ανεμογεννήτριες, ζητώντας να μελετηθούν και να μετρηθούν όλες οι επιπτώσεις τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αναφορά του Μπαρνιέ στα αιολικά πάρκα έχει να κάνει με μια υπόσχεση που δόθηκε στην Εθνική Συσπείρωση. Ποιος πρότεινε προεκλογικά ένα ‘μορατόριουμ’ στα αιολικά, ζητώντας ουσιαστικά να μπει φραγμός στην κατασκευή αιολικών πάρκων; Το κόμμα της Λεπέν. Είναι μια απόδειξη της επιτροπείας που θα ασκεί η Ακροδεξιά στη νέα κυβέρνηση, σχολίασε ο Ματίας Βαντενμπούλκε, διευθυντής στρατηγικής της γαλλικής Επαγγελματικής Ένωσης για την Ανανεώσιμη Ενέργεια (APER).

Loading

Play