Νίκος Ταχιάος: «Ρουσφετομάγαζο το Γρ. Πρωθυπουργού»

Νίκος Ταχιάος: «Ρουσφετομάγαζο το Γρ. Πρωθυπουργού»

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που αυτή τη στιγμή ζει με πολύ χαμηλές προσδοκίες και αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, Nίκος Ταχιάος, ο οποίος φιλοξενήθηκε στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Αριστερά και Δεξιά στα FM», με τον Χρήστο Τσαλικίδη και τον Θωμά Καλέση.

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Ταχιάος:

Τι ήταν εκείνο το οποίο παρακίνησε τον Νίκο Ταχιάο να μπει κατευθείαν στη μάχη για μια θέση στο κοινοβούλιο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Νομίζω η πραγματικότητα. Κατ’ αρχάς, μου ήρθε η πρόταση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν απάντησα εξ’ αρχης και η πραγματικότητα λέει ότι ο δήμος πρέπει να διοικηθεί. Καταλαβαίνω ότι η παράταξή μου πρέπει να σταθεί δίπλα στον κύριο Ζέρβα ώστε να διοικηθεί ο δήμος, είμαι απόλυτα διαθέσιμος για κάτι τέτοιο, αυτό όμως σημαίνει ότι και ο ρόλος ο δικός μου στο δήμο είναι πλέον ισχνός. Δεν μου επιτρέπει να «απλώσω» όλη την ατζέντα μου για τη Θεσσαλονίκη όπως εγώ θέλω και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι κανένας δεν είναι δήμαρχος στην πράξη. Το θέμα είναι ότι έτσι ή αλλιώς δεν θα μπορούσα να είμαι μια αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, ούτε μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση.

Νομίζω ότι αν εκλεγώ βουλευτής και διατηρώντας τη θέση του δημοτικού συμβούλου, κάτι που σαφέστατα είναι μέσα στις προθέσεις μου και είναι και τέτοια η συνεννόησή μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα προσφέρω στην πόλη πολλά περισσότερα. Νομίζω ότι αυτό θα είναι καλό για την οποιαδήποτε διοίκηση του δήμου που, επαναλαμβάνω, πιστεύω ότι είναι διοίκηση στην οποία και η δική μου παράταξη πρέπει να συμμετέχει.

Μπορούν να συνδυαστούν μια θέση στο Κοινοβούλιο και μια θέση στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου;

Τυπικά ναι, αλλά το μόνο που είναι πρόβλημα είναι αυτό του χρόνου. Καταλαβαίνετε όμως, ότι όταν είσαι αρχηγός μιας παράταξης, προφανώς δεν είναι η καθημερινότητα του δήμου αυτή που σε απασχολεί, δηλαδή το να πηγαίνεις σε μια επιτροπή η οποία θα λέει πού θα μπουν ή πού δεν θα μπουν τραπεζοκαθίσματα. Αυτό που έχει σημασία είναι η μεγάλη εικόνα και πιστεύω ότι η βουλευτική ιδιότητα θα μου επιτρέψει να επικεντρώσω σε αυτή τη μεγάλη εικόνα, να βοηθήσω δηλαδή πραγματικά την πόλη με θέσεις, απόψεις και έργα, γιατί αυτό είναι το βασικότερο που θα είναι εποικοδομητικά για όλους μας.

Μιας και αναφερθήκατε σε έργα, ποια είναι τρία-τέσσερα βασικά ζητήματα που επικεντρώνει την προσοχή του ο Νίκος Ταχιάος ως υποψήφιος βουλευτής;

Στη Θεσσαλονίκη, κατ’ αρχάς, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανάπτυξη της πόλης. Είμαστε μια πόλη που αυτή τη στιγμή ζει με πολύ χαμηλές προσδοκίες, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπούμε σε μια λογική υψηλών προσδοκιών, να μπορέσουμε όλοι να φανταστούμε την πόλη μας που θα έχει θέση όχι μόνο στο ελληνικό γίγνεσθαι και κυρίως σχέση ανταγωνιστική με την Αθήνα, αλλά ως μια πόλη που στον ευρωπαϊκό χώρο και τον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη θα έχει μια παρουσία διακριτή.

Πρέπει οι πάντες να συνεργήσουμε σε αυτό, είτε αυτοί είναι οι βουλευτές, είτε είναι ο δήμαρχος, είτε είναι οι δήμαρχοι των όμορων δήμων, είτε οι δημοτικοί σύμβουλοι, είτε είναι και απλοί πολίτες. Οι πάντες πρέπει να συνεργήσουμε, οι πολίτες και όλοι οι φορείς της πόλης, ώστε να μπει η Θεσσαλονίκη σε έναν πολύ μεγάλο στόχο ανάπτυξης.

Βεβαίως και η γενική κατάσταση της χώρας επηρεάζει. Όταν η πόλη μας αυτή τη στιγμή ζει τον ανταγωνισμό της εφορίας της Βουλγαρίας, είναι προφανές ότι ο πρώτος που θα επωφεληθεί από μια μείωση φορολογίας είναι η πόλη μας και φυσικά όλη η περιοχή.

Από εκεί και πέρα, άλλα μείζονα θέματα που έχουν προκύψει στη Θεσσαλονίκη είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε μια ατζέντα για την πόλη. Δηλαδή πέρα από το πώς θα μπει στο διεθνή χάρτη, είναι το πώς θα διακριθεί σε αυτόν. Ατζέντα για την πόλη σημαίνει ότι εκτός από τα έργα τα οποία ουσιαστικά δρομολογήθηκαν τη δεκαετία του ’80 και τις αρχές του ’90, αυτά που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην πόλη, με κυρίαρχο το μετρό, που βλέπετε ότι αργεί αρκετά να λειτουργήσει, πρέπει να φτιάξουμε αυτά που θα τη «γράψουν» στη διεθνή αρχιτεκτονική, στη διεθνή πολεοδομία, όλα αυτά θέλουν συμπράξεις. Νομίζω ότι οι πάντες πρέπει να συμβάλουν και σε ό,τι με αφορά έχω τη γνώση, την εμπειρία και τη θέληση να βοηθήσω.

Άλλο ένα θέμα που έχει προκύψει είναι η ασφάλεια στην πόλη, δεν μπορούμε να το αγνοούμε, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπάρχουν περιοχές της πόλης που είναι γκέτο. Η ηγεσία της αστυνομίας έχει φροντίσει ώστε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να είναι ένα τεράστιο γκέτο, το άσυλο πρέπει να καταργηθεί και το Αριστοτέλειο αλλά και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πρέπει να αστυνομευθούν. Δυστυχώς γύρω από το Πανεπιστήμιο έχει αναδειχθεί μεγάλη παραβατικότητα όπως και εγκληματικότητα.

Επίσης, ένα θέμα που θέλω να θέσω είναι η δημόσια συγκοινωνία στην πόλη. Νομίζω ότι ο κρατικός ΟΑΣΘ αποτελεί ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την άποψη που θέλει τον ΟΑΣΘ να είναι ένας δημόσιος οργανισμός που θα λειτουργεί με βάση τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ υποστηρίζω ότι πρέπει να γίνει ένας διαγωνισμός ώστε να προκύψει άμεσα ο ανάδοχος των αστικών συγκοινωνιών, όχι όμως ο ΟΑΣΘ των τελευταίων χρόνων. Δεν γίνεται να χρεώνονται τη δυσλειτουργία του ΟΑΣΘ μόνο οι προηγούμενοι, αλλά σε κάθε περίπτωση ένας δημόσιος οργανισμός που θα διοικείται, επιτρέψτε μου την έκφραση, από κομματόσκυλα δεν μπορεί να οδηγηθεί πουθενά.

Η Νέα Δημοκρατία έχει κάποια συγκεκριμένη ατζέντα όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη; Έχει η πόλη τις δυνάμεις, τις αντοχές, τις δυνατότητες να κάνει το βήμα παραπάνω;

Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση και οφείλω να το πω αυτό, γιατί διεκδικώ την ψήφο των πολιτών και το δικαίωμα να τους εκπροσωπήσω στην Βουλή. Πιστεύω ότι κατ’ αρχάς πολλά πράγματα πρέπει να ξεκινήσουν από την ίδια τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη πρέπει να αποκτήσει μια πολύ δυνατή φωνή, να πάψει να βλέπει ανταγωνιστικά την Αθήνα, πρέπει να ξεφύγει από αυτό το σύνδρομο της δεύτερης πόλης. Μην περιμένουμε ότι η όποια κεντρική εξουσία θα έρθει από μόνη της να δώσει, πρέπει και η ίδια η πόλη να διεκδικήσει. Προφανώς, με τη Νέα Δημοκρατία το μετρό θα προχωρήσει.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι όταν θα ανοίξει ξανά ο φάκελος του έργου του Ελληνικού και των διαφόρων αποφάσεων που έχουν ληφθεί, οι οποίες βλέπετε σε ποιον βαθμό αυτή τη στιγμή κωλύουν την πρόοδο των εργασιών σε μια πολύ μεγάλη επένδυση, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο πρέπει να ανοίξει και ο φάκελος του σταθμού της Βενιζέλου. Ο σταθμός της Βενιζέλου, εάν επιμείνει το ΚΑΣ, θα γίνει ένα «φάντασμα». Ένα «φάντασμα» το οποίο θα κοστίσει και στην πόλη, στο ίδιο το έργο του μετρό και φυσικά στο φορολογούμενο Έλληνα πολίτη. Νομίζω ότι είναι μια απόφαση ατυχής την οποία πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση να φροντίσει ώστε το ΚΑΣ να την ανατρέψει ή να την αναθεωρήσει.

Από εκεί και πέρα, σε όλα τα μεγάλα έργα είναι προφανές ότι θα υπάρξει πρόοδος, δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο πίσω, πρέπει τα έργα να προχωρήσουν.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη χρειάζεται μετά τις εκλογές;

Νομίζω πως όχι. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα ρουσφετομάγαζο. Ακόμα και αν δεν το βλέπει κανένας ως τέτοιο, πρέπει να σκεφτεί ότι σε ένα μεγάλο βαθμό “πουλήθηκαν” όλες οι παρεμβάσεις του Γραφείου του Πρωθυπουργού ως ρουσφέτια προς τις αρχές της πόλης. Για να φτάσουν να επιλυθούν ζητήματα της πόλης, έπρεπε να φανεί ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού έκανε ρουσφέτι στο δήμαρχο Αμπελοκήπων, στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Η δική μου δέσμευση αν βγω βουλευτής είναι ότι θα είμαι ανάμεσα σε αυτούς που θα ανοίγουν την πόρτα ακόμα και του Μαξίμου. Δηλαδή νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα αιτήματα θα φτάνουν κατευθείαν στην πηγή της επίλυσης και δεν θα υπάρχει ένας μεσάζων.

Όσον αφορά το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, που είναι η μόνη κυβερνητική δομή εκτός Αθηνών, θεωρείτε ότι πρέπει να έχουμε μια επανασύστασή του ή ακόμα και να καταργηθεί αν δεν έχει νόημα;

Οι καρέκλες υπάρχουν για να τις γεμίζεις εσύ. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να απομείνει κάτι στην καλή πρόθεση αυτού ο οποίος θα κάτσει στην καρέκλα. Έχει αξία και το ίδιο το υπουργείο να αποκτά αρμοδιότητες και κυρίως πόρους. Κατ’ αρχάς το υπουργείο υπάρχει για συμβολικούς λόγους και νομίζω ότι το Μακεδονίας-Θράκης έχει αξία, το να ακούγεται η λέξη Μακεδονία μέσα στην ελληνική επικράτεια με το τρόπο με τον οποίο ακούγεται ως υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, για τον πολύ απλό λόγο ότι πάντοτε πρέπει να υπάρχει αυτή η υπενθύμιση της ελληνικότητας του όρου. Πέρα από το συμβολικό, αν υπάρξει ένας υπουργός ο οποίος θα μπορεί να δώσει νόημα στο υπουργείο, σημασία θα έχει όχι μόνο αυτός να το κάνει ως πρόσωπο, αλλά να βρει τις δομές για να λειτουργήσει ιδανικά για την πόλη.

Θεωρείτε ότι η αυτοδυναμία είναι ένας εφικτός στόχος; Γιατί τα άλλα κόμματα παραπονούνται ότι το δίλλημα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “ή αυτοδυναμία ή εκλογές στις 15 Αυγούστου” είναι διχαστικό…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε αυτό ακριβώς που διαφαίνεται από το Σύνταγμα. Από τη μία πλευρά έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και από τη άλλη μεριά είναι καλό να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το καθαρτήριο της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περάσει μια μεγάλη κάθαρση για όσα δεινά έχει συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στον απλό καθημερινό άνθρωπο.

Ένα κόμμα το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει θετικά ως κόμμα, γιατί το έχει ξανακάνε, είναι το ΚΙΝΑΛ. Βλέπετε ότι η κυρία Γεννηματά ακολουθεί μια πολιτική “ισαποστάκια”, μια με το χωροφύλακα, μια με τον αστυφύλακα. Ποιος θα δεχόταν ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών μια κυβέρνηση μειοψηφίας; Όπου έχουν γίνει κυβερνήσεις μειοψηφίας, βλέπετε ότι οι χώρες έχουν οδηγηθεί πολύ γρήγορα σε μεγάλα προβλήματα. Το δίλλημα δεν είναι τεχνητό, είναι πραγματικό. Αν δεν έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε αναγκαστικά θα οδηγηθούμε στις κάλπες ξανά στις 15 Αυγούστου.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον Νίκο Ταχιάο στις εκλογές της Κυριακής;

Νομίζω οτι μπορώ να ζητήσω να με ψηφίσει κάποιος γιατί είμαι ένας άνθρωπος της αλήθειας, που δεν φοβάται την άποψή του, δεν φοβάται να παραδεχτεί τα λάθη του και γιατί είμαι ένας άνθρωπος των έργων. Ξέρω πώς μπορεί να παράγει κανείς έργο, το έχω αποδείξει, υπάρχει δικό μου έργο μετρήσιμο στην πόλη και όλα αυτά συνηγορούν στο να πειστεί ο κόσμος οτι στο πρόσωπό μου μπορεί να δει κάποιος μια δυνατή φωνή για να εκπροσωπήσω και τη Θεσσαλονίκη αλλά και την ψήφο των πολιτών.

Loading

Play