Όλα τα σενάρια του Β΄ γύρου στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Γράφει ο Δημήτρης Βασιλειάδης- Πολιτικός Αναλυτής-INTERVIEW
Έπειτα από τρεις περίπου μήνες κυλιόμενων δημοσκοπήσεων στον δήμο Θεσσαλονίκης και μερικές χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις, ο γρίφος του δεύτερου δεν μπόρεσε τελικά να λυθεί. Άρα είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε σενάρια  και μάλιστα περισσότερα του ενός.

propoli

Δυο δείχνουν τα πιο πιθανά. Το Ταχιάος/Ορφανός και το Ταχιάος/Νοτοπούλου. Το δεύτερο δείχνει εύκολο και η απάντηση είναι άμεση: Στο Ταχιάος/Νοτοπούλου θα έχουμε μια ξεκάθαρη επικράτηση του πρώτου επί της δεύτερης. Το σενάριο Ταχιάος/Ορφανός, δείχνει επίσης ξεκάθαρα ποιος θα γίνει δήμαρχος. Πως προκύπτει αυτό; Παρατηρώντας τους ψηφοφόρους των συνδυασμών που δεν θα περάσουν στο δεύτερο γύρο. Οι πίνακες που ακολουθούν δίνουν τις απαντήσεις. Από αυτούς προκύπτουν οι πολιτικές, ιδεολογικές αλλά και οι αισθητικές ομοιότητες που έχουν οι ψηφοφόροι των διάφορων συνδυασμών. Έτσι λοιπόν παρατηρείται μια έντονη μετακίνηση στο Ταχιάος/Νοτοπούλου υπέρ του Ταχιάου, σε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Ορφανού, του Βούγια, του Ζέρβα και του Ψωμιάδη. Είναι τόσο μεγάλο το ρεύμα υπέρ Ταχιάου που η διαφορά πρώτου και δεύτερου στον δεύτερο γύρο θα είναι συντριπτική υπέρ του.

Σενάριο 1

Στο σενάριο Ταχιάος/Ορφανός, επίσης οι μετακινήσεις του Βούγια και του Ζέρβα προς τον Ταχιάο είναι μεγάλες, του Ψωμιάδη περίπου μοιράζονται και στους δυο και της Νοτοπούλου (ως αντίδραση υποθέτω στον χρισμένο υποψήφιο της ΝΔ) πηγαίνουν σε ένα σημαντικό ποσοστό προς τον Ορφανό.

Σενάριο 2

Και στα δυο σενάρια έχουμε δήμαρχο τον Ταχιάο. Επίσης παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες μετρήσεις της INTERVIEW η Νοτοπούλου έρχεται τρίτη, δεν αποκλείω, κυρίως λόγω των νεαρών ηλικιών που είναι συνήθως υποεκτιμημένες στο δείγμα, τελικά να είναι αυτή που θα αναμετρηθεί με τον Ταχιάο. Κυριακή κοντή γιορτή!

 

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Loading