Αλέξανδρος Χρυσάφης: «Είμαι υπερήφανος γιατί στον δήμο Σερρών είμαστε πρωταθλητές σε χρηματοδοτήσεις»

Με ένα φωτεινό χαμόγελο και τη γνωστή του ευγένεια μας υποδέχτηκε ο δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης στο δημαρχείο όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία. Μια ειλικρινής ανασκόπηση της μέχρι σήμερα θητείας του αλλά και μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το τι μέλλει γενέσθαι αν επανεκλεγεί τον Οκτώβριου του 2023 αποτέλεσαν τους κεντρικούς άξονες της συνέντευξης.

Συνέντευξη: Βαλάντου Γιαννακούδη

propoli

Επιμέλεια Βίντεο: Κωστής Δέσκας & Βασίλης Δημόκας

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Πάμε να ξεκινήσουμε ευθύς αμέσως με ένα επίκαιρο ζήτημα για το πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά. Εκδώσατε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο τονίζεται πως το πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά βρίσκεται στην αποκλειστική κυριότητα του Δήμου Σερρών και η απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας να παραχωρήσει τη χρήση για 20 έτη δύο κτιρίων και οκτώ στρεμμάτων του στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, προκειμένου να λειτουργήσει παιδικό σταθμό, είναι έωλη. Τελικά, θα γίνει παιδικός σταθμός ή πολιτιστικό πάρκο στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Παπαλουκά;

Καταρχάς να πω πως με την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης είχαμε και έχουμε μια αγαστή συνεργασία και για το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο αλλά και για όλα αυτά που κάνει για τους Σερραίους πολίτες. Από την άλλη μεριά είναι σαφές το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει στο πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά. Πρόκειται για ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς που είναι καταχωρημένο στο κτηματολόγιο και αναφέρεται σαν ιδιοκτησία του δήμου Σερρών. Άρα η οποιαδήποτε παραχώρηση θα μπορεί να γίνει από τον δήμο Σερρών και όχι από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Θεωρούμε ότι ήταν άστοχη και νομικά έωλη η όποια «παραχώρηση» έκανε το ΤΕΘΑ. Προσωπικά εκτιμώ πως επειδή διατηρούμε επικοινωνία με τον Σεβασμιότατο στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας θα μπορέσουμε να βρούμε τη λύση στο ζήτημα του στρατοπέδου έτσι ώστε μετέπειτα να μπορούν να δοθούν οι όποιες παραχωρήσεις από τον κύριο της έκτασης για να μπορεί και η Μητρόπολη να επιτελέσει το θεάρεστο έργο της. Επομένως στον χώρο του πρώην στρατοπέδου θα φιλοξενηθούν και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, και Δημοτική Πινακοθήκη και Μουσείο Σερραϊκής Ιστορίας και Μουσείο Καραμανλή αλλά και φιλανθρωπικές δομές.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο:

Έργα

Είμαι υπερήφανος γιατί στον δήμο Σερρών είμαστε πρωταθλητές σε χρηματοδοτήσεις. Πρωταθλητές σε εντάξεις έργων. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί για τον δήμο Σερρών 67 εκατομμύρια ευρώ από τότε που αναλάβαμε σε έργα τα οποία είναι πλατείες, δρόμοι, παιδικές χαρές, παρέμβαση στην αγροτική οδοποιία, παρεμβάσεις σε έργα υποδομής κ.α.

Όλα αυτά είναι ουσιαστικά χρήματα για τους Σερραίους τα οποία όμως για να περάσουν από την φάση της δημοπράτησης μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν λειτουργούσε τίποτα (λόγω COVID-19) με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές καθυστερήσεις. Γι΄ αυτό τα περισσότερα έργα ξεκινάνε τώρα και κάποια θα ολοκληρωθούν και σε επόμενη θητεία. Πάντως το δύσκολο κομμάτι της διεκδίκησης, της μελέτης και της ένταξης άρα και της δημοπράτησης έχει γίνει. Εδώ είμαστε λοιπόν σε μια κουτσουρεμένη δημοτική περίοδο να έχουμε καταφέρει τόσα πολλά και φυσικά να τα βλέπει σιγά σιγά ο Σερραίος. Τώρα αυτήν την στιγμή που μιλάμε γίνονται 15.000 χλμ. ασφαλτοστρώσεων. Έχουμε επίσης 28 χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας γιατί είμαστε ένας δήμος με μεγάλο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας.

Ακόμη, ο δήμος Σερρών θα είναι ο πρώτος δήμος που θα αλλάξει όλα τα υδρόμετρα (45.000 στον αριθμό) και θα γίνουν έξυπνα ηλεκτρονικά υδρόμετρα. Αυτό σημαίνει πως ο δημότης θα ξέρει απευθείας τι βλάβη έχει, πόσο νερό καταναλώνει, που υπάρχει διαρροή όπως επίσης θα γνωρίζει και την ποιότητα του νερού που καταναλώνει. Να σημειώσουμε πως ο δήμος Σερρών θα έχει μηδενικούς σωλήνες αμιάντου!

Κ. Χρυσάφη πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη του νέου βιοκλιματικού κολυμβητηρίου; Που υπήρξε κώλυμα και αντί για δύο (2) χρόνια έχουν περάσει τέσσερα (4) και ακόμη δεν έχουμε κλειστό κολυμβητήριο;

Όταν αναλάβαμε το 2019 όντως υπήρχε χρηματοδότηση για ένα νέο κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων ύψους περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η μελέτη που είχε γίνει τότε για αυτό το κολυμβητήριο δεν προέβλεπε ενεργειακή αυτάρκεια. Τι σημαίνει αυτό; Αν προχωρούσαμε με την ήδη υπάρχουσα τότε μελέτη θα μπορούσαμε όντως να ολοκληρώσουμε το κολυμβητήριο σε περίπου δύο χρόνια όπως ήταν και ο προγραμματισμός, αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν να είχαμε ένα τεράστιο κτίριο το οποίο θα είχε εξίσου μεγάλα έξοδα λειτουργίας, γύρω στο 1.200.000 ευρώ το χρόνο. Τέτοια δυνατότητα δεν υπήρχε από τον δήμο. Επομένως θα ήταν κουφάρι το οποίο θα ήταν κλειστό.

Αντ’ αυτού και με τη βοήθεια του τέως υπουργού και βουλευτή Σερρών κ. Κώστα Καραμανλή εξασφαλίστηκε μία χρηματοδότηση περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ούτως ώστε να μετατραπεί το κολυμβητήριο σε βιοκλιματικό δηλαδή αυτόνομα ενεργειακό προκειμένου να έχει ελάχιστα κόστη λειτουργίας. Τώρα που μιλάμε η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και μέσα στο 2024 το νέο κολυμβητήριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί.

Οι κάτοικοι στα χωριά διαμαρτύρονται πως δεν έχουν παιδικές χαρές για τα παιδιά τους. Γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη κ. Χρυσάφη και πότε θα είναι επιτέλους έτοιμες;

Ένας από τους στόχους μας, απ΄όταν αναλάβαμε διοίκηση, ήταν η διενέργεια διαγωνισμών και εξεύρεση πόρων προκειμένου να έχουμε σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χωριό μία παιδική χαρά.

Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε τα εγκαίνια εννέα (9) νέων παιδικών χαρών. Επίσης είναι σε διαδικασία δημιουργίας άλλες τρεις (3) παιδικές χαρές. Και βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης αυτήν την στιγμή άλλες δέκα (10) παιδικές χαρές. Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ πλήρως το παράπονο όλων αυτών των χωριών γιατί από το 2002 περίπου δεν έχουν παιδικές χαρές καθώς τότε είχαν ξηλωθεί όλες προκειμένου να επαναδημιουργηθούν με νέες προδιαγραφές.

Πιστεύετε πως το πάρκινγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δήμου; Σε τι στάδιο βρίσκεται το έργο για την υπογειοποίηση του δρόμου και τη δημιουργία πάρκινγκ της πλατείας Εμπορίου;

Νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στις Σέρρες διαχρονικά είχαμε και έχουμε το πρόβλημα στάθμευσης το οποίο είναι πολυπαραγοντικό. Κυριότεροι παράγοντες είναι πρώτον ότι έγινε ο σχεδιασμός χωρίς να προϋπάρξει και ένα προηγούμενο στάδιο. Έγινε ένας σχεδιασμός πεζοδρόμησης του ιστορικού κέντρου της πόλης αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε το προηγούμενο στάδιο το οποίο θα έπρεπε να προβλέψει που θα διοχετεύονται αυτοί οι χαμένοι δρόμοι και αυτές οι χαμένες θέσεις πάρκινγκ. Από την άλλη μεριά υπάρχει και μία κουλτούρα την οποία προσπαθούμε, προσπαθούσαμε και θα προσπαθούμε να την αλλάξουμε για τη χρησιμοποίηση του αυτοκινήτου μας. Φυσικά, η στόχευση είναι να υπάρξει το υπογειοποιημένο πάρκινγκ στην πλατεία Εμπορίου αλλά πρέπει να συνδυαστεί και με την αλλαγή κουλτούρας.

Προεκλογικά είχατε μιλήσει για το όραμά σας να δημιουργήσετε μια πράσινη πόλη στο πρότυπο των Τρικάλων; Η αλήθεια είναι πως οι δημότες σας αναγνωρίζουν πως έχετε ομορφύνει την πόλη με λουλούδια, συντήρηση πεζοδρομίων, διασφάλιση της καθαριότητας κ.α. Το όραμά σας βρίσκεται σε ικανοποιητικό στάδιο;

Ένας επισκέπτης που έχει να έρθει στην πόλη μας τέσσερα (4) χρόνια, θα νομίζει ότι έρχεται σε άλλη πόλη. Δε το λέω γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό που θέλουμε. Είναι μακριά ακόμη αυτό που θέλουμε και οραματιζόμαστε. Ναι, κάναμε την πόλη μας πιο όμορφη. Ναι, κάναμε την πόλη μας πιο λειτουργική. Ναι, κάναμε την πόλη μας πιο καθαρή. Προχωρήσαμε σε πάνω από 1.100 παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια και δημιουργήσαμε πάνω από 150.000 ράμπες για εμποδιζόμενα άτομα. Από εκεί και πέρα σίγουρα θα πρέπει να εντάξουμε και τη νέα τεχνολογία μέσα στη ζωή μας. Η στόχευσή μας είναι μια πόλη ευ ζειν.

Το περιβαλλοντικό πάρκο (Edem project) πώς προχωράει αυτήν τη στιγμή; Προχωράει και πείτε μας με δυο λόγια τι ακριβώς είναι να συμβεί;

Εδώ είναι το μεγάλο μας οραματικό σχέδιο. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν θεματικό τουρισμό. Το Edem project είναι ένα περιβαλλοντικό πάρκο, μια περιβαλλοντική Disneyland η οποία θα λάβει χώρα νότια του Λευκώνα, σε μια έκταση περίπου 600 στρεμμάτων που διαθέτει το Δημόσιο εκεί.

To Edem Project παγκόσμια έχει δέκα θεματικά πάρκα σε όλον τον κόσμο και φιλοδοξούμε να μπουν και οι Σέρρες στον διεθνή χάρτη του θεματικού τουρισμού. Δεν είναι κάτι εύκολο αλλά έχουμε την πολιτική βούληση. Νομίζω πως στην επόμενη θητεία το Edem Project θα έχει υλοποιηθεί.

Πριν από λίγους μήνες ο νομός Σερρών αλλά και ολόκληρη η χώρα συγκλονίστηκε από το τραγικό δυστύχημα με θύμα έναν 6χρονο μαθητή μετά από έκρηξη σε λέβητα σχολείου. Ποια βήματα έχουν γίνει στις σχολικές εγκαταστάσεις από τον Δεκέμβριο του 2022;

Καταρχάς να αναφέρω ότι για τη διαλεύκανση εκείνης της υπόθεσης κινούνται δύο παράλληλες διαδικασίες, η μία είναι η πειθαρχική, η οποία έχει ξεκινήσει από τον δήμο Σερρών με ένορκη διοικητική εξέταση η οποία ολοκληρώθηκε και είμαστε τώρα στη φάση της αξιολόγησης και της επιβολής ενδεχομένως των όποιων πειθαρχικών διώξεων στους υπαλλήλους οι οποίοι εμπλέκονται στο συγκεκριμένο συμβάν. Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ποινική διαδικασία με την Εισαγγελία η οποία διερευνά την υπόθεση.

Είμαι σίγουρος ότι θα πέσει άπλετο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση, γιατί τα γιατί θέλουν απαντήσεις! Και αυτές οι απαντήσεις μας στοιχειώνουν όλους μας! Όπου υπάρχουν υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Από εκεί και πέρα το θέμα της ασφάλειας των σχολικών μονάδων είναι κάτι που και σε αυτήν τη δημοτική αρχή αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως γνωρίζω ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλους τους δημάρχους. Έχουμε αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν τόσο για θέματα πυροπροστασίας σε όλες τις σχολικές μονάδες όσο και για θέματα αντισεισμικής προστασίας που είναι απαραίτητα.

Αν με ρωτάτε αν αντιμετωπίζουμε στο σύνολο του προβλήματος η απάντηση είναι αρνητική. Είναι μία προσπάθεια που συνεχίζεται, είναι μια προσπάθεια την οποία κάνουμε όλοι οι δήμαρχοι με ελάχιστα μέσα κόβοντας από άλλα έργα γιατί πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ασφάλεια.

Θα ήθελα το σχόλιό σας και για την συμμετοχή του τέως Υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου 2023.

Πιστεύω πως αυτός που πρέπει να αποφασίζει για τον οποιονδήποτε πολιτικό είναι αυτός που τον τοποθετεί στην πολιτική. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον κυρίαρχο λαό. Ο λαός είναι αυτός ο οποίος θα πει αν ένας πολιτικός είναι ικανός ή όχι. Εγώ ξέρω ότι ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο πιο αποτελεσματικός υπουργός που πέρασε τα τελευταία τριάντα χρόνια για τον τόπο του εδώ στις Σέρρες. Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων. Πολλές φορές ο πολιτικός πρέπει να έχει και ένα όραμα ο ίδιος, και αυτό το όραμα το εμφύσησε.

Από εκεί και πέρα προφανώς και υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με το τραγικό συμβάν που μας συγκλόνισε όλους. Αυτά τα θέματα θα διερευνηθούν. Αυτό που έχω να πω εγώ ως Σερραίος είναι πως αυτός ο άνθρωπος έχει βάλει την σφραγίδα του στον τόπο. Νομίζω πως οι πολίτες εδώ επειδή το γνωρίζουν θα έχουν την απάντησή τους στις εκλογές που θα γίνουν σε λίγες μέρες.

Διεκδικείτε ξανά την δημαρχεία στις επόμενες εκλογές. Ποιες είναι οι νέες δεσμεύσεις που θα κληθείτε να υλοποιήσετε εάν επανεκλεγείτε;

Καταρχάς διαμορφώνεται το πρόγραμμα της μεταμόρφωσης στον δήμο μας το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2028.

Καθαριότητα, ομορφιά, λειτουργικότητα, δρόμους, πεζοδρόμια και κυρίως κάποιες οραματικές θέσεις.

Στο τέλος της θητείας μας ευελπιστούμε να έχουμε πάνω 100 εκατ. εγκεκριμένα έργα. Όλα αυτά και θα υλοποιηθούν και θα μεταμορφώσουν έναν δήμο όπως τον οραματιζόμαστε. Οι στοχεύσεις, όπως ανέφερε και νωρίτερα, εστιάζονται στο να αναπτύξουμε τις δράσεις και τις υποδομές έτσι ώστε να έχουμε καινούργιο κόσμο που θα έρχεται εδώ στις Σέρρες.

Δείτε επίσης: Αυτοψία Απ. Τζιτζικώστα στις εργασίες αποκατάστασης του φράγματος Έλλης

Loading

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com