Αλέξανδρος Παντελειός: Η ανανέωση στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι απλά μια τάση αλλά αναγκαιότητα

Αλέξανδρος Παντελειός: Η ανανέωση στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι απλά μια τάση αλλά αναγκαιότητα

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αργοστολίου Αλέξανδρος Παντελειός ξεδιπλώνει πτυχές του προγράμματός του, εξηγεί γιατί επέλεξε μετά τις σπουδές του να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του καθώς και γιατί διεκδικεί εκ νέου την δημαρχία.

Συνέντευξη στον Χρίστο Φιλιππούδη

Ο κ. Παντελειός τονίζει ότι η ανανέωση στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι απλά μια τάση αλλά αναγκαιότητα και εξηγεί λέγοντας ότι: «ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η διοίκηση σήμερα έχει αλλάξει, με την ψηφιακή διακυβέρνηση, την οργάνωση και ανάλυση δεδομένων, την ανάγκη για διαφάνεια και προσβασιμότητα, για βιωσιμότητα, αειφορία και σχεδιασμό σύγχρονων υποδομών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών. Αυτού του είδους η πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί από ανθρώπους που δεν κατανοούν αυτές τις έννοιες, από ανθρώπους που έχουν συνηθίσει τη στάθμιση του πολιτικού κόστους και την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Απαιτείται λοιπόν η είσοδος νέων, καταρτισμένων ανθρώπων στην αιρετή διοίκηση, από την αυτοδιοίκηση έως την κεντρική κυβέρνηση».

Ο υποψήφιος δήμαρχος ελπίζει πως η παράταξη «Κεφαλονιά, Νησί για όλους», θα αποτελέσει την ουσιαστική και σε βάθος ανανέωση του τοπικού πολιτικού σκηνικού και πως με την «νίκη στις επερχόμενες εκλογές, με το όραμά μας και την εφαρμογή του προγράμματός, θα κατορθώσουμε να παραδώσουμε έναν καλύτερο Δήμο και ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά μας».

Ωστόσο για το καίριο ζήτημα των υποδομών της Κεφαλονιάς θεωρεί ότι: «η ανάπτυξη των υποδομών θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και την ενίσχυση της φέρουσας ικανότητας του νησιού μας, ως τουριστικός προορισμός» ενώ θέτει ως στόχο η Κεφαλονιά να γίνει ένας υποδειγματικός προορισμός, για τον οποίο σε λίγα χρόνια από τώρα, άλλα νησιά θα λένε «θέλουμε να γίνουμε Κεφαλονιά».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αργοστολίου δηλώνει ότι η εκ νέου υποψηφιότητά «δεν είναι απλά ένα πείσμα, αλλά μια βαθιά υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία μας, τους συνυποψήφιους και τους συμπολίτες μας, ώστε οι προτάσεις μας να υλοποιηθούν και, ξεκινώντας από το Δήμο Αργοστολίου, να δημιουργήσουμε μια Κεφαλονιά, νησί για όλους».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη

1. Στις μέρες μας παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της αστυφιλίας. Παρ’ όλα αυτά μετά τις σπουδές σας στην Αθήνα αποφασίσατε να επιστρέψετε στην Κεφαλονιά. Τι σας παρακίνησε να γυρίσετε πίσω στον τόπο καταγωγής σας;

Έζησα πεντέμισι χρόνια στην Αθήνα ως φοιτητής, στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Όλο αυτό το διάστημα η πατρίδα μου, η Κεφαλονιά, δεν έβγαινε από το μυαλό μου. Με την παραμικρή ευκαιρία ήμουν εκεί, Χριστούγεννα, Πάσχα, ένα τριήμερο που έτυχε βολικό. Και φυσικά τα καλοκαίρια, ούτε που μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να πάω διακοπές αλλού! Όταν αποφοίτησα το 2004, επέστρεψα αμέσως στην Κεφαλονιά. Τη μία μέρα παρουσίασα τη διπλωματική μου εργασία στο Πολυτεχνείο και την ακριβώς επόμενη ήμουν για μπάνιο στο Μακρύ γιαλό! Η αγάπη μου για το νησί, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον που διαθέτει, οι στενοί δεσμοί φιλίας με ανθρώπους που γυρίζουν πίσω στα μαθητικά μου χρόνια αλλά και γενικά το επίπεδο ζωής, έκαναν αυτή την απόφαση για μένα μονόδρομο. Το επόμενο καλοκαίρι, εκείνο του 2005, γνώρισα τη Σπυριδούλα, φοιτήτρια κτηνιατρικής στη Θεσσαλονίκη, τότε. Με τη Σπυριδούλα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την κοινή μας ζωή σε άλλο μέρος. Η Κεφαλονιά ήταν για εμάς το μέρος όπου σχεδιάσαμε τη ζωή μας, κάναμε οικογένεια και είμαστε ευτυχισμένοι με αυτή μας την απόφαση. Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να φεύγεις από τη δουλειά σου το μεσημέρι, να παίρνεις τα παιδιά από το σχολείο και να γυρίζεις στο σπίτι, απολαμβάνοντας στη διαδρομή πράσινα βουνά που καταλήγουν στη θάλασσα και τον ήλιο να αντανακλά στα γαλάζια νερά του Ιονίου. Σου δημιουργεί την αίσθηση πως πραγματικά ΖΕΙΣ, με όλη τη σημασία της λέξης.

2. Διεκδικείτε τον δημαρχιακό θώκο στο Αργοστόλι για δεύτερη φορά. Είστε εκ φύσεως αισιόδοξος ή είναι το πείσμα αυτό που σας κάνει να μην το βάζετε κάτω;

Είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Αργοστολίου, όμως η διεκδίκηση δεν είναι προσωπική. Έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ την Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους», η οποία αποτελείται από εξαιρετικούς ανθρώπους. Μαζί έχουμε καταθέσει ήδη από το 2019 ένα υπερπλήρες πρόγραμμα ουσιαστικών και υλοποιήσιμων προτάσεων για το Δήμο μας. Προτάσεις με όραμα, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της αειφορίας, της συμμετοχικότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Στην κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης του φυσικού μας περιβάλλοντος, της υπεράσπισης των δημόσιων χώρων και της προσβασιμότητας, του πολιτισμού, της διαφάνειας και εν τέλει της δημοκρατίας. Επομένως η υποψηφιότητά μου -για δεύτερη φορά- δεν είναι απλά ένα πείσμα, αλλά μια βαθιά υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία μας, τους συνυποψήφιους και τους συμπολίτες μας, ώστε οι προτάσεις μας να υλοποιηθούν και, ξεκινώντας από το Δήμο Αργοστολίου, να δημιουργήσουμε μια Κεφαλονιά, νησί για όλους.

3. Με ποιο τρόπο μπορεί να συνδυαστεί μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με όφελος προς την κοινωνία αλλά και το περιβάλλον;

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κεφαλονιάς έναντι άλλων ελληνικών νησιών είναι το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον. Πρόκειται για ένα νησί που φιλοξενεί στην ακτογραμμή του εκατοντάδες παραλίες για όλα τα γούστα: από μικρούς κολπίσκους με βοτσαλάκι έως αμμουδιές χιλιομέτρων. Κάποιες είναι οργανωμένες και πολυσύχναστες, άλλες παρθένες, στην αποκλειστικότητα του επισκέπτη. Όμορφα, παραδοσιακά χωριά με φιλόξενους κατοίκους αλλά και προσεισμικά ερείπια οικισμών, κάστρα και αρχαιολογικούς χώρους που μαρτυρούν την ιστορία του τόπου μας. Πράσινα βουνά που σε προκαλούν να τα εξερευνήσεις και πιο ψηλά απ’ όλα, σε υψόμετρο 1.628 μέτρων, στέκει υπερήφανος ο Αίνος, το ψηλότερο βουνό των Ιονίων νήσων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη βιοποικιλότητα του νησιού αλλά και την ξεχωριστή γεωλογική του μορφολογία, οδήγησαν στον χαρακτηρισμό της Κεφαλονιάς ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Unesco. Η Κεφαλονιά είναι σήμερα ένας αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός. Αυτό σημαίνει πως έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε την πορεία ανάπτυξής που θέλουμε να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να μην χαθεί μέσα στη δίνη του υπερτουρισμού, αλλά να αναπτυχθεί βιώσιμα, με υποδομές που θα υποστηρίξουν το πλήθος των επισκεπτών, με προστασία του περιβάλλοντος, με παράλληλη ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων του νησιού και φυσικά με στόχευση σε αγορές που εκτιμούν αυτού του είδους τους προορισμούς. Και το σημαντικότερο, χωρίς να μπαίνει ο κάτοικος σε δεύτερη μοίρα από τον επισκέπτη. Στόχος μας είναι ο επισκέπτης να θέλει να έρθει στην Κεφαλονιά για να ζήσει όπως ακριβώς ο Κεφαλονίτης, να απολαύσει το ίδιο φαγητό, να κινηθεί στα ίδια μέρη, να αισθανθεί τον τοπικό πολιτισμό. Αν το πετύχουμε αυτό, τότε έχουμε κατακτήσει την απόλυτη βιωσιμότητα. Και επειδή πολλές φορές με ρωτούν, ποιον προορισμό έχεις σαν πρότυπο για την Κεφαλονιά; Την Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαρδηνία; Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: Την Κεφαλονιά. Θέλουμε να κάνουμε την Κεφαλονιά έναν υποδειγματικό προορισμό, για τον οποίο σε λίγα χρόνια από τώρα, άλλα νησιά θα λένε «θέλουμε να γίνουμε Κεφαλονιά».

4. Έχει παρατηρηθεί σε πολλές τουριστικές περιοχές κατά τους θερινούς μήνες (και όχι μόνο) έλλειψη σε βασικές υποδομές από το κακό οδικό δίκτυο έως την ύδρευση και την έλλειψη ασθενοφόρων. Πως θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να υποδεχόμαστε με ασφάλεια τους επισκέπτες και να ισχυροποιήσουμε το brand name Ελλάδα;

Από επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο γνωρίζουμε πως ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των επισκεπτών, δηλώνουν ως το σημαντικότερο πρόβλημα του αντιμετώπισαν στο νησί την ποιότητα του οδικού δικτύου και την οδική σήμανση. Τα έργα οδοποιίας στο Δήμο μας γίνονται με κύριο κριτήριο την ποσότητα και όχι την ποιότητα, με αποτέλεσμα σύντομα να έχουν σημαντικές φθορές. Η δική μας πρόταση είναι να γίνονται έργα οδοποιίας με σωστές προδιαγραφές, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν λιγότεροι νέοι δρόμοι. Με ένα σωστό πρόγραμμα συντήρησης οδοποιίας, είναι βέβαιο πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατορθώσουμε να αναβαθμίσουμε την εικόνα των δρόμων μας. Το θέμα της ύδρευσης είναι σημαντικό, καθώς σε πολλά χωριά του Δήμου μας υπάρχει πρόβλημα, τόσο με την ποιότητα του νερού όσο και με την ποσότητά του το καλοκαίρι. Η αναβάθμιση του δικτύου για την αντιμετώπιση την απώλειας σημαντικών ποσοτήτων νερού και η ένταξη στο δίκτυο νέων κατάλληλων πηγών είναι μια λύση. Το ίδιο σημαντικό είναι το ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων, αφού ένα μεγάλο μέρος των οικισμών του Δήμου μας δεν έχουν κατάλληλο αποχετευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα την επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Δεν μπορεί να υπάρξει περεταίρω ανάπτυξη στην Κεφαλονιά αν δεν λυθεί το πρόβλημα, είτε με τη δημιουργία επιπλέον μονάδων επεξεργασίας λυμάτων ή με την σύνδεση οικισμών στις υφιστάμενες. Τέλος, το ζήτημα της υγείας μας απασχολεί ιδιαίτερα. Αν και δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου, ωστόσο ο Δήμος μπορεί να δώσει κίνητρα σε γιατρούς που υπηρετούν ή θέλουν να υπηρετήσουν στο Νοσοκομείο μας, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Θεωρούμε σημαντική την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τόσο σε προσωπικό όσο και σε στόλο, τη λειτουργία Ψυχιατρικής κλινικής αλλά και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο μας. Η ανάπτυξη των ανωτέρω υποδομών θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και την ενίσχυση της φέρουσας ικανότητας του νησιού μας, ως τουριστικός προορισμός.

5. Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές το ποσοστό των νεοεισερχόμενων βουλευτών στο κοινοβούλιο ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Παράλληλα η αποδοχή στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη είναι τεράστια. Θεωρείται ότι αυτό το φαινόμενο δείχνει μια τάση του εκλογικού σώματος για ανανέωση στο πολιτικό σκηνικό και αν ναι αυτή θα αποτυπωθεί και στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Η ανανέωση στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι απλά μια τάση, είναι αναγκαιότητα. Ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η διοίκηση σήμερα έχει αλλάξει, με την ψηφιακή διακυβέρνηση, την οργάνωση και ανάλυση δεδομένων, την ανάγκη για διαφάνεια και προσβασιμότητα, για βιωσιμότητα, αειφορία και σχεδιασμό σύγχρονων υποδομών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών. Αυτού του είδους η πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί από ανθρώπους που δεν κατανοούν αυτές τις έννοιες, από ανθρώπους που έχουν συνηθίσει τη στάθμιση του πολιτικού κόστους και την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Απαιτείται λοιπόν η είσοδος νέων, καταρτισμένων ανθρώπων στην αιρετή διοίκηση, από την αυτοδιοίκηση έως την κεντρική κυβέρνηση. Η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη είναι από μόνη της αυτό που λέμε «case study», δηλαδή μια περίπτωση προς μελέτη. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν η συγκεκριμένη μορφή «ανανέωσης» του πολιτικού σκηνικού είναι ουσιαστική. Ελπίζω πως η Κίνησή μας, «Κεφαλονιά, νησί για όλους», θα αποτελέσει την ουσιαστική και σε βάθος ανανέωση του τοπικού πολιτικού σκηνικού. Πως με την νίκη μας στις επερχόμενες εκλογές, με το όραμά μας και την εφαρμογή του προγράμματός μας, θα κατορθώσουμε να παραδώσουμε έναν καλύτερο Δήμο, ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά μας.

Δείτε επίσης: Σάλος από ρατσιστικές δηλώσεις υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου στην Αττική

Loading