Ανησυχητικά στοιχεία για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Ανησυχητικά στοιχεία για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές δημογραφικές προκλήσεις, επιζητώντας βιώσιμες λύσεις μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πόσο απέχει η χώρα μας από το σημείο χωρίς επιστροφή αναφορικά με το δημογραφικό; Τι δείχνουν τα στοιχεία μεγάλης έρευνας και ποιος ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης; Ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, παρουσίασε τα δεδομένα της μεγάλης έρευνας του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο οποίο ηγείται διοικητικά.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δημογραφική καμπή, καθώς ο πληθυσμός της συνεχώς μειώνεται και ο δείκτης γονιμότητας είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Ο Δήμαρχος παρέθεσε ανησυχητικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη σοβαρότητα του ζητήματος. Η μελέτη, που υλοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων υπό την διεύθυνση του καθηγητή Ιωάννη Ψυχάρη του Παντείου Πανεπιστημίου, αναδεικνύει τη σημασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ Βαθμού, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα τις κοινότητές τους, αναφέροντας ότι οι λύσεις θα πρέπει να είναι «ευέλικτες, στοχευμένες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε δήμου».

Η μελέτη προσφέρει μια καινοτόμα προσέγγιση στην ανάλυση του δημογραφικού, εξετάζοντας τη μείωση και τη γήρανση του πληθυσμού σε επίπεδο δήμων. Παράλληλα, αναφέρονται διεθνείς καλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων.

Η μελέτη δεν περιορίζεται στις διαπιστώσεις, αλλά προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των δήμων, καλώντας την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι καθοριστική στην εφαρμογή πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος απαιτεί συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων της κοινωνίας για να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον.

Loading

Play