Αξιοπρεπής χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση

Αξιοπρεπής χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση

Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση απαιτεί 6 δισ. ευρώ για βιωσιμότητα και λειτουργικότητα, ενόψει κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. Σε μια σημαντική καμπή για την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική συζήτηση αναζωπυρώνεται με ένταση γύρω από τις αναγκαίες θεσμικές και οικονομικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των δήμων στο μέλλον. Ενόψει της επικείμενης κοινής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, καθώς και του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης που προετοιμάζει η κυβέρνηση, το αυτοδιοικητικό τοπίο μεταμορφώνεται, προκαλώντας υψηλές προσδοκίες και θέτοντας επιτακτικά αιτήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι απαραίτητο οι 332 δήμοι της χώρας να καλύψουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών με σταδιακή αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή, το ποσό που κατευθύνεται στους δήμους μέσω ΚΑΠ κυμαίνεται στα 2,7-2,8 δισ. ευρώ — σχεδόν στο μισό από το απαιτούμενο για λειτουργική επάρκεια.

Η διαφορά αυτή είναι κρίσιμη, ειδικά αν συνυπολογιστεί ότι οι δήμοι αποτελούν τον εγγύτερο θεσμό στον πολίτη και πλήττονται σημαντικά από την οικονομική κρίση. Η επιστροφή σε προμνημονιακά επίπεδα θεωρείται ανέφικτη, όμως, η προοδευτική αύξηση των ΚΑΠ είναι εφικτός στόχος για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς λειτουργίας του θεσμού και της βιώσιμης παροχής υπηρεσιών στους πολίτες.

Τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια, οι δήμοι έχουν δει το προσωπικό τους να μειώνεται κατά περίπου 30.000 εργαζομένους, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων. Η υποστελέχωση, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, δεν έχει αποδυναμώσει τη λειτουργία των δήμων, χάρη στις υπερπροσπάθειες των δημοτικών αρχών. Κατά τη διάρκεια των κρίσεων υγείας και ενέργειας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι παραμένει ο θεμέλιος λίθος στήριξης για τους πολίτες.

Ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τους επόμενους μήνες, θεωρείται καθοριστικής σημασίας. Οι αλλαγές θα πρέπει να απαντούν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η θεσμική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων των δήμων, η προστασία των αιρετών και η ενίσχυση της τοπικής διακυβέρνησης με σύγχρονες δομές.

Η κυβέρνηση, αν και έχει δείξει προθυμία να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις και σε ένα θεσμικό πλαίσιο που να σέβεται το ρόλο των αιρετών. Η κοινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με την ΕΝΠΕ στις 28 Απριλίου θα αποτυπώσει τις προτεραιότητες της ελληνικής αυτοδιοίκησης και θα προσδιορίσει τη μελλοντική πορεία των δήμων και των περιφερειών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να στηρίξουν τον πολίτη αποτελεσματικά.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play