Χαλκιδική: “Οχυρώνεται” ο Πολύγυρος μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα

Χαλκιδική: “Οχυρώνεται” ο Πολύγυρος μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα

Οι έντονες καταιγίδες που έπληξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα τον Πολύγυρο, αποκάλυψαν την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής.

Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης

Ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασίας Πολιτών Δήμου Πολυγύρου”, κ. Δημήτρης Κυργιαφίνης, μετά από αίτημα που κατέθεσε για άμεση συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του προβλήματος των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στον Πολύγυρο, έγινε ομόφωνα δεκτή η εισήγησή του. Η εισήγηση του κ. Κυργιαφίνη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύνταξη σοβαρών μελετών για το χρόνιο πρόβλημα των πλημμυρών, ορθή διαχείριση των χρηματοδοτήσεων για αντιπλημμυρική προστασία, καθαρισμός των φρεατίων και οριοθέτηση χειμάρρων.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Κυργιαφίνης αναφέρει στο politic.gr:

«Η Συνεργασία πολιτών Δήμου Πολυγύρου έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει ενεργά και έμπρακτα, να παίρνει πρωτοβουλίες για την επίλυση των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο μας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναδείξει πολλά θέματα που απασχολούν το Δήμο μας και έχουμε κάνει προτάσεις για την επίλυση τους, αρκετές από τις οποίες καταφέραμε να γίνουν και Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η υλοποίηση των Αποφάσεων είναι ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου, ενώ εμείς πιέζουμε συνέχεια προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν επιλέγουμε τον εύκολο και δημοφιλή, απλά καταγγελτικό, ρόλο και λόγο μιας στείρας και παθητικής αντιπολίτευσης. Προχωράμε παραπέρα με Προτάσεις και σθεναρές Διεκδικήσεις, ώστε να είμαστε ενεργοί και δραστήρια χρήσιμοι στους συνδημότες μας. Εκ των αποτελεσμάτων αισθανόμαστε δικαιωμένοι γι αυτή μας την επιλογή».

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Κυργιαφίνη

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία δημιουργούν συνθήκες για προβλήματα στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής αλλά και την ασφάλεια των ανθρώπων. Παρατηρούμε μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει ολοένα και με μεγαλύτερη συχνότητα σε αντίθεση με τα παλαιότερα σπάνια φαινόμενα. Στην σημερινή συνεδρίαση λοιπόν, ερχόμαστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για πρωτοβουλίες και λύσεις στο πρόβλημα των συχνών πλημμυρικών φαινομένων που συμβαίνουν στον Πολύγυρο.

Ως αρχή για μια εποικοδομητική συζήτηση πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποιες διαπιστώσεις.

1. Η αντιπλημμυρική προστασία για την Ελληνική Διοίκηση και ειδικά για την Αυτοδιοίκηση θεωρείται δυστυχώς δευτερεύον ζήτημα. Πολλές φορές χρηματοδοτήσεις για αντιπλημμυρική προστασία ξοδεύτηκαν σε άλλα έργα, π.χ. αναπλάσεις, καλλωπισμούς, φωτισμούς και γενικά άσχετα με το σκοπό αυτό έργα. Δεν μπορούμε να μην συμπεριλάβουμε σ’ αυτόν τον κανόνα και τον δικό μας Δήμο, που λειτούργησε στην ίδια λογική. Επιπλέον, δεν διατίθενται από την κεντρική διοίκηση τα κονδύλια που χρειάζονται, με βάση έναν διαχρονικό σχεδιασμό, για τη αντιμετώπιση του φαινομένου, παρά το ότι ζήσαμε στην χώρα μας ακραίες καταστάσεις και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, με θύματα.

2. Πρέπει να συμφωνήσουμε και να προγραμματίσουμε την σύνταξη σοβαρών μελετών για το σύνολο του Δήμου μας. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν μελέτες, που με βάση αυτές θα διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις και θα αξιοποιούμε τις ενδεχόμενες έκτακτες χρηματοδοτήσεις που θα προκύπτουν. Έχοντας τις μελέτες αυτές και ιεραρχώντας τις προτεραιότητες σε βάθος χρόνου, θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο έργο.

3. Είναι γεγονός ότι οι οικισμοί του Δήμου μας και ειδικά ο Πολύγυρος, διατρέχονται από ρέματα, συχνά αρκετά μεγάλα, που συγκεντρώνουν κατά την βροχόπτωση μεγάλους όγκους νερού. Δυστυχώς όμως, κατά τον σχεδιασμό του ρυμοτομικού σχεδίου, αυτά δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από τους μελετητές, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να υπάρχουν κατασκευές που εμποδίζουν την ροή των ρεμάτων, αλλά και οικοδομήσιμα οικόπεδα, τα οποία εάν κάποια στιγμή οικοδομηθούν (νόμιμη ενέργεια) θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

4. Λόγω της επέκτασης του οικισμού τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλο ποσοστό του εδάφους έχει καλυφθεί με τσιμεντένιες κατασκευές και άσφαλτο, μειώνοντας έτσι την απορροφητικότητα του νερού. Αυτό, σε συνδυασμό με την εμφανέστατη έλλειψη φρεατίων, για την απορρόφηση των ομβρίων υδάτων, και της πλημμελούς, έως ανύπαρκτης, φροντίδας καθαρισμού τους στερεί από την πόλη και την ελάχιστη προστασία.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Προτεραιοποίηση και φροντίδα καθαρισμού των υπαρχόντων φρεατίων.

2. Οριοθέτηση χειμάρρων εντός του οικισμού και άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις επί του ρυμοτομικ ού σχεδίου, έτσι ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της ύπαρξης οικοδομήσιμων οικοπέδων εντός της κοίτης των χειμάρρων, λαμβάνοντας φυσικά πρόνοια για την αποζημίωση των ιδιοκτητών. Να σημειωθεί εδώ ότι η διαχείριση των χειμάρρων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, θα πρέπει να δρομολογηθεί κάνοντας διαμορφώσεις και αναπλάσεις, για να μην καταλήξουν να είναι παραμελημένα σημεία εντός και πέριξ του οικισμού.

3. Σύνταξη μελετών για την αντιμετώπιση εντοπισμένων προβλημάτων και παρεμβάσεις με τα απαραίτητα έργα για να εκλείψουν χρόνια φαινόμενα που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην ζωή και την ασφάλεια των πολιτών π.χ. περιοχή Έξι βρύσεων, Ευαγγελινάδικα κλπ

4. Μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας πριν την υλοποίηση παρεμβάσεων ανάπλασης π.χ. δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπλαση του πεζόδρομου χωρίς να έχουμε φροντίσει να δώσουμε λύση στο πλημμυρικό πρόβλημα της περιοχής.

5. Σύνταξη αντιπλημμυρικής μελέτης για το σύνολο του οικισμού ή επικαιροποίηση και βελτίωση των υπαρχόντων μελετών Τουπλικιώτη, Φραγγάλα, Δεληγιαννίδη. Είναι περισσότερο από απαραίτητη η συνολική μελέτη, γιατί θα αποτελέσει την βάση για τις επιμέρους και τμηματικές παρεμβάσεις. Γνωρίζουμε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι πολυδάπανα, γι’ αυτό και εστιάζουμε σε άμεσες τοπικές παρεμβάσεις, κατά προτεραιότητα και φυσικά ενταγμένες σε έναν συνολικό σχεδιασμό.

6. ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι το νέο αποχετευτικό δίκτυο, ακόμα και στην τελική ολοκληρωμένη του μορφή, δεν είναι πανάκεια, αφού δεν μπορούμε να βασιστούμε σ’ αυτό και μόνο για την αντιπλημμυρική προστασία. Ελπίζουμε ότι θα ληφθεί μέριμνα για την ένταξη του συνόλου του οικισμού σ’ αυτό, για να βοηθήσει στην απορρύπανση της πόλης μας αλλά και να συμβάλει στην αντιπλημμυρική προστασία. Με την ευκαιρία, όμως, πρέπει να αναφέρουμε και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν στην υλοποίηση του διαχωρισμού των λυμάτων από τα όμβρια ύδατα, για τα οποία πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Πρόβλημα, άλλωστε, αποτελεί και η σύνδεση των υδρορροών (λούκια) των κτιρίων με τις αποχετεύσεις. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα εκδίδοντας οδηγία για όποιες οικοδομές κατασκευαστούν στο μέλλον, και προτρέποντας επιπλέον τους ιδιοκτήτες των υπαρχόντων, οι οποίοι έχουν κάνει αυτή την κατασκευή, να προβούν σε διορθώσεις. Κατανοούμε, φαντάζομαι, όλοι ότι η εισαγωγή ομβρίων υδάτων στο σύστημα αποχέτευσης αποτελεί κίνδυνο και για τον βιολογικό καθαρισμό.

Κλείνοντας, θέλω να σταθώ στην κ ρ ι σ ι μ ό τ η τ α τ ω ν σ τ ι γ μ ώ ν , να επαναλάβω και να επισημάνω ότι πρέπει να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες ενέργειες, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τις οικονομικές αδυναμίες. Είναι ανάγκη, συνειδητοποιώντας την σημαντικότητα ενός τέτοιου έργου, να προχωρήσει η Διοίκηση του Δήμου στην οχύρωση της πόλης μας, ακόμα και για το χειρότερο, απευκταίο, ενδεχόμενο μια πυρκαγιάς στο δάσος του Τσουκαλά. Μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο μεγαλύτερο θα γινόταν το πρόβλημα των πλημμυρών σ’ ένα τέτοιο δυστοπικό σενάριο;

Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να δώσουμε λύσεις σε ένα πρόβλημα που δυσχεραίνει το παρόν και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το μέλλον της πόλης μας και των κατοίκων.

Δημήτρης Κυργιαφίνης, Δημοτικός Σύμβουλος – Επικεφαλής Συνεργασίας Πολιτών Δήμου Πολυγύρου

Δείτε επίσης: Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από τους δήμους

Loading

Play