Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη: Τα παλιά λατομεία του Ασβεστοχωρίου αναδεικνύονται σε τουριστικό πόλο έλξης

Η αξιοποίηση και ανάδειξη των παλιών λατομείων του Ασβεστοχωρίου δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο τοπόσημο στην περιοχή με σκοπό να αναδειχθεί σε πόλο έλξης αναπτύσσοντας τον θεματικό τουρισμό.

Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης


Στόχος του δήμου είναι μέσω του προγράμματος “Terra Mine” να αναδείξει τα παλιά λατομεία του Ασβεστοχωρίου και να τα αξιοποιήσει τουριστικά αναπτύσσοντας τον θεματικό τουρισμό.


Το έργο Terra Mine περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση, την αξιοποίηση και ανάδειξη μεταλλείων και λατομείων στη διασυνοριακή περιοχή, ως αναπόσπαστα στοιχεία της γεωπολιτιστικής της κληρονομιάς, με γνώμονα την ενίσχυση της ελκυστικότητάς της.

Στο πλαίσιο του έργου έχει δημιουργηθεί ένα 3D παιχνίδι όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν εικονικά στα παλιά λατομεία, θα γνωρίσουν το επάγγελμα του λατόμου αλλά και το σύνολο της διαδικασίας.

Το πρόγραμμα “Terra Mine” είναι διασυνοριακό (Interreg Greece- Bulgaria) και συμμετέχουν ως εταίροι οι δήμοι Μαντάν και Πυλαίας- Χορτιάτη, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Μεταλλευτικής και Γεωλογίας «Αγ. Ιβάν Ρίλκσι».

Δείτε επίσης: Μαρία Μανούκα: «Σήμερα γινόμαστε κρίκος της ανθρώπινης αλυσίδας που αγκαλιάζει τα παιδιά με καρκίνο»