Δούρου: «Ελάτε να μου μιλήσετε για το θυμό σας» – Πρό(σ)κληση σε Πατούλη (vd)

Κάλεσμα σε ανοικτό debate την ερχόμενη Τρίτη (21/5), στις 18:00, απηύθυνε η Ρένα Δούρου, τόσο προς τους πολίτες της Αττικής, όσο και προς τον συνυποψήφιο περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη.

propoli

Σε ένα video διάρκειας σχεδόν τεσσάρων λεπτών, βλέπουμε την περιφερειάρχη Αττικής να μιλά για την τραγωδία στο Μάτι, επισημαίνοντας ότι θα επικεντρώσει τις δυνάμεις της ώστε στην επόμενη πυρκαγιά να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία και «να είμαστε πιο προετοιμασμένοι».

Αναλυτικά όσα αναφέρει η Ρένα Δούρου:

«Πριν από περίπου ένα μήνα, οι ψυχικά τραυματισμένοι κάτοικοι στο Μάτι, ακόμα και εκείνοι που έχασαν αγαπημένους τους στη φωτιά, έλαβαν αυτό το τραγούδι σε ένα αισχρό μήνυμα, που υποτίθεται ότι στάλθηκε από το προσωπικό μου τηλέφωνο. (σ.σ. Δημήτρης Μητροπάνος – Δώσε μου φωτιά).

Όλοι ξέρουμε ποιος έστειλε αυτό το αισχρό μήνυμα. Είναι οι ίδιοι τοξικοί άνθρωποι που δεν σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τον πόνο τόσων οικογενειών – μόνο και μόνο για να έχουν μια ευκαιρία να εκλεγούν.

Όταν αυτοί οι ίδιοι τοξικοί άνθρωποι διέγραψαν τα πλάνα της επίσκεψης μου αμέσως μετά την τραγωδία, έμεινα σιωπηλή.

Όταν έριξαν το φταίξιμο σε μένα, έμεινα σιωπηλή.

Όταν αυτοί οι ίδιοι τοξικοί άνθρωποι κατηγόρησαν γενικά τους γενναίους πυροσβέστες και αστυνομικούς, που διακινδύνευσαν την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν άλλους, εγώ έμεινα σιωπηλή.

Οι συνεργάτες μου μου είπαν να μιλήσω για τα 40 χρόνια του παλαιού καθεστώτος. Αρνήθηκα να δείξω με το δάχτυλο άλλους. Αρνήθηκα να κοιμάμαι ήσυχη τα βράδια.

Επέλεξα να επικεντρωθώ μόνο στην φροντίδα των οικογενειών των θυμάτων και να δουλέψω σκληρά ώστε να μην μας ξαναβρεί μια τέτοια καταστροφή.

Το πότε θα ξεσπάσει η επόμενη φωτιά, εξαρτάται από δυνάμεις ανώτερες από εμάς. Οι σφοδρές κλιματικές αλλαγές μπορούν και θα προκαλέσουν περισσότερες τέτοιες πυρκαγιές, σε βαθμό που δεν έχουμε ξαναδεί.

Η δική μου δουλειά είναι να εξασφαλίσω ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτές, χρησιμοποιώντας το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας: την επικοινωνία μεταξύ μας.

Μόνο η γρήγορη, αποτελεσματική επικοινωνία θα απομακρύνει τους συμπολίτες μας από τις φλόγες, προς τις ασφαλείς περιοχές. Μόνο η επικοινωνία θα σώσει ζωές.

Σε αυτό αφιερώνω κάθε μου προσπάθεια μέχρι να το πετύχω:
  • αποτελεσματικοί μηχανισμοί προειδοποίησης,
  • κανονισμοί που θα υποχρεώσουν τα μέσα να ενημερώνουν τους συμπολίτες μας και να μεταδίδουν οδηγίες,
  • εφαρμογές στο κινητό που θα μας ειδοποιούν και θα μας καθοδηγούν στην ασφάλεια.

Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αποτρέψω την επόμενη φωτιά, αλλά μπορώ να εξασφαλίσω ότι η επικοινωνία μας θα είναι η καλύτερη δυνατή.

Δεν σταματάω να αγωνίζομαι. Διαλέγω να παλέψω: να σας κοιτάξω στα μάτια και να απαντήσω στις πιο σκληρές σας ερωτήσεις. Μεγάλωσα μαθαίνοντας να μην ζητάω τίποτα και ποτέ, αλλά τώρα θέλω να ζητήσω κάτι:

Εάν είστε θυμωμένοι, ελάτε να μου μιλήσετε για το θυμό σας. Θα σας απαντήσω μόνο με αλήθεια για οτιδήποτε σχετικό με την τραγωδία.

Αλλά αξίζουμε απαντήσεις από τον κ. Πατούλη. Τον επί 12 χρόνια δήμαρχο, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που έχει άρρηκτη σχέση με αυτούς που μας έφτασαν έως εδώ. Στέκομαι απέναντι σας και σας ζητώ να μείνουμε ενωμένοι, να μείνουμε δυνατοί.

O αγώνας για την αλήθεια ξεκινάει. 21 Μαΐου, ζωντανά στο Facebook. Απαντάμε σε όλες και σε όλους σας, απευθείας. Εγώ θα είμαι εκεί. Αυτός;».

Το σχετικό video της Ρένας Δούρου:

Loading