Την έμπρακτη στήριξή τους στα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές του «Ελληνικού Παιδικού Χωριού» στο Φίλυρο και του «Παιδικού Χωριού SOS» στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης έδειξαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και ο πρόεδρός της, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Με απόφαση του, το ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ ανάλαβε την πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει ηλεκτρονικό, ηλεκτρολογικό και ηχητικό εξοπλισμό στα σπίτια όπου διαμένουν τα παιδιά, τους χώρους ψυχαγωγίας τους, αλλά και τις Στέγες Νέων, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για μάθηση και επικοινωνία μέσω της τεχνολογίας.
Πρόκειται για μια ακόμη πρωτοβουλία της ΠΕΔ-ΚΜ στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που αναπτύσσει όλα αυτά τα χρόνια, ενισχύοντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλα Ιδρύματα στην Κεντρική Μακεδονία στα οποία καταγράφονται ελλείψεις.
Η επίσκεψη Κυρίζογλου στα δύο Παιδικά Χωριά
Στη διάρκεια παράδοσης – παραλαβής του έργου, που έγινε διαδοχικά στα δύο Παιδικά Χωριά, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος εκπροσώπησε το ΔΣ του οργάνου, επισκέφθηκε τα Χωριά, όπου συναντήθηκε με τις διοικήσεις τους και κοινωνικούς λειτουργούς, προκειμένου να υπογραφεί το σχετικό πρωτόκολλο.
Πρώτος σταθμός ήταν τα γραφεία του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο, όπου ο κ. Κυρίζογλου συναντήθηκε με την πρόεδρο του Χωριού, Ζωή Δανιηλίδου, με τη οποία υπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, που αφορούσε, μεταξύ άλλων, τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές βιντεοπροβολείς κ.α.
Η παρουσία στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο
«Είμαι οπαδός της χρησιμότητας και της ωφελιμότητας. Η ΠΕΔ-ΚΜ τα τελευταία χρόνια στηρίζει εμπράκτως όλες τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες ανήκουν και τα παιδιά, σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το έργο αυτό γίνεται με πόρους της ΠΕΔ-ΚΜ, δηλαδή των δήμων μελών της και μοναδικός στόχος είναι η προσπάθεια αυτή να βρει μιμητές και από άλλους φορείς».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ελληνικού Παιδικού Χωριού, κ. Δανιηλίδου, ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ για την πρωτοβουλία τους να στηρίξουν το Χωριό και τα παιδιά του, ενισχύοντας με αναγκαίο εξοπλισμό τις δομές του, ενώ δήλωσε ευγνώμων για το γεγονός ότι η ΠΕΔ-ΚΜ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα που της υπέβαλλαν οι υπεύθυνοι της διοίκησης του Χωριού για χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου.
Αναφερόμενη στο Χωριό και τις δομές του η πρόεδρος τόνισε πως σήμερα φιλοξενούνται συνολικά 64 παιδιά, από τα οποία 50 διαμένουν στα σπίτια του χωριού, 8 σε Στέγες Νέων (ενήλικα) και 6 σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης.
Το σύνολο του εξοπλισμού που παρέδωσε η ΠΕΔ-ΚΜ στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο αποτελείται από: 8 τηλεοράσεις, 6 φορητούς υπολογιστές, ασύρματο σετ μικροφώνων, 1.200 λάμπες, βιντεοπροβολέα και κάμερες.
Η επίσκεψη στο Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι
Επόμενος σταθμός ήταν το «Παιδικό Χωριό SOS» στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, όπου ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου συναντήθηκε με τον διευθυντή, κοινωνικό λειτουργό Άκη Δρεπανίδη.
Πρόκειται για μια από τις τέσσερις δομές σε όλη την Ελλάδα, που λειτουργεί από το 1998 και σήμερα φιλοξενεί 40 παιδιά και 15 ενήλικα που είναι φοιτητές και διαμένουν στις Στέγες Νέων. Σύμφωνα με τον κ. Δρεπανίδη το Χωριό έχει τέσσερα προγράμματα: το Χωριό, τις Στέγες Νέων που αφορούν στην φροντίδα παιδιών, το Κέντρο Στήριξης Παιδιών και Οικογένειας και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας. «Αυτή η δωρεά μας βοηθά πολύ, γιατί καλύπτει σημαντικές ανάγκες των παιδιών, που πλέον σε κάθε ηλικία κάνουν χρήση της τεχνολογίας, είτε για τα μαθήματά τους και τις εργασίες τους, είτε για την ψυχαγωγία τους» είπε ο διευθυντής του Παιδικού Χωριού, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Κυρίζογλου και τα μέλη του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ.
Ο τεχνολογικός εξοπλισμός που παραδόθηκε αφορούσε: σε τηλεφωνικό κέντρο,, κάμερες, πολυμηχανήματα τεχνολογίας, ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές, μικροφωνικές εγκαταστάσεις (κονσόλες, ηχεία μικρόφωνα κ.α).
Στηρίζει προσφυγόπουλα η ΠΕΔ-ΚΜ
Στο μεταξύ η ΠΕΔ-ΚΜ ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενισχύσει με υλικοτεχνική υποδομή και πέντε σχολεία του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, στον απογευματινό κύκλο των οποίων φοιτούν παιδιά προσφύγων που διαμένουν στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας της περιοχής, που είναι από τις μεγαλύτερες στη Βόρεια Ελλάδα.
Το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής του έργου που αφορά σε laptop, προτζέκτορες και φοριαμούς, θα γίνει το επόμενο διάστημα.