Περιφέρεια Αττικής: «Real Estate» με το κτίριο «Συγγελίδη»

Του Θ. Παπαδόπουλου
Σε αναμονή και αναβρασμό βρίσκονται οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής και σύσσωμη η αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο, αναφορικά με τη μετεγκατάσταση αρκετών  υπηρεσιών της στο κτίριο “Συγγελίδη” στο Περιστέρι.

propoli

Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας «Synergo A.E.», συμφερόντων του Πολυχρόνη Συγγελίδη και εκμισθωνόταν επί 13 χρόνια από την ΟΠΑΠ Α.Ε. Το κυριότερο όμως είναι ότι σύμφωνα με καταγγελίες, οι διαδικασίες που κινήθηκαν για την αγορά του από την Περιφέρεια ήταν «μη σύννομες». Την ίδια ώρα η υπόθεση διερευνάται αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής έχει καταθέσει υπόμνημα. Η μετακίνηση των υπηρεσιών στο συγκεκριμένο κτίριο έχει «παγώσει» προσωρινά, γεγονός που φαίνεται πως οφείλεται σε απόφαση της κ. Δούρου λόγω της τραγωδίας στο Μάτι.

Αγορά 20 εκατομμυρίων
Λίγο καιρό μετά την απομάκρυνση του ΟΠΑΠ από το εν λόγω κτίριο, η Περιφέρεια διεξήγαγε διαγωνιστική διαδικασία για αγορά ακινήτου στην οποία η Synergo υπήρξε ο μοναδικός μειοδότης, καταθέτοντας προσφορά ύψους 19.800.000 ευρώ. Μόνο που η αντικειμενική αξία του συγκεκριμένου κτιρίου υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, γεγονός που προκάλεσε κατακραυγή για την επιλογή της Ρένας Δούρου. Από την πλευρά της η Περιφερειακή αρχή διατείνεται ότι θα εξοικονομηθούν πόροι, λόγω των υψηλών μισθωμάτων που καταβάλλονται για την ενοικίαση κτιρίων για τη στέγαση τμημάτων της. Και μπορεί ο στόχος της Περιφέρειας Αττικής να ήταν η άμεση μετακόμιση των υπηρεσιών της στο κτίριο της Synergo, εντούτοις η σφοδρή αντίδραση του ΣΥΠΑ και της αντιπολίτευσης, δημιούργησε ένα ισχυρό ανάχωμα στις βλέψεις της.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2017 ο Σύλλογος Υπαλλήλων απέστειλε εξώδικο στην ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, χαρακτηρίζοντας τη διαγωνιστική διαδικασία ως «μη σύννομη». Κάλεσε δε τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου να μην επιτρέψουν την αγορά του κτιρίου «Συγγελίδη», καλώντας την Περιφερειάρχη να πάψει να «κρατάει κλειστά τα μάτια της, να δει γύρω της τα δημόσια κτίρια που ρημάζουν και να καταθέσει προτάσεις προς τους φορείς του Δημοσίου που έχουν τη διαχείρισή τους».

Οι αντιδράσεις
Η πρώτη ένσταση του ΣΥΠΑ είναι πως, σύμφωνα με τον νόμο 3852/2010, «έδρα της Περιφέρειας Αττικής είναι η Αθήνα». Η απόφαση όμως της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας που ενέκρινε την προσφορά την Synergo αποτελεί, σύμφωνα με τον σύλλογο, ευθεία παραβίαση της προαναφερθείσας διάταξης του νόμου, αφού το επίμαχο ακίνητο «ανήκει στην περιφέρεια του Δήμου Περιστερίου και όχι στην περιφέρεια του Δήμου Αθηνών». Γεγονός που θα δημιουργήσει «πλήρη σύγχυση» και για το Ειρηνοδικείο στο οποίο θα υπάγεται η Περιφέρεια.

Ακόμη, «παραβιάζεται και η αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού» αφού αποκλείσθηκαν από τον διαγωνισμό υποψήφιοι που διέθεταν κτίρια τα οποία βρίσκονται επί της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας, εκτός της οποίας-σύμφωνα με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του 2016- δεν μπορούσε να βρίσκεται το νέο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας. Παρόλα αυτά το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται εκτός της παραπάνω “συνοριογραμμής”, όπως και όσων άλλων είχαν τεθεί από την οικονομική επιτροπή. Σημαντικό ζήτημα τίθεται και με την προσβασιμότητα στο κτίριο. Η επιτροπή καταλληλότητας παραλαβής-παράδοσης μισθωμένων κτιρίων της Περιφέρειας θεωρεί την προσβασιμότα “ως οριακή”, κυρίως ως προς την απόσταση του κτιρίου από σταθμό του Μετρό, καθώς «βρίσκεται σε απόσταση βαδίσματος κατ’ ελάχιστον ίση με 1.140 μέτρα, όπως προκύπτει από μέτρηση».

[pdf-embedder url=”https://politik.gr/wp-content/uploads/2018/10/exodiko.pdf”]

Οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Στις 24 Νοεμβρίου 2017, με την υπ’ αριθμόν 2341/2017 απόφαση του VI Τμήματος του ελεγκτικού συνεδρίου, η αντίδραση εργαζομένων και αντιπολίτευσης ενάντια στην απόφαση της Ρένας Δούρου να προχωρήσει σε μια πολυέξοδη αγορά ακινήτου, φάνηκε να δικαιώνεται. Στην απόφαση οριζόταν ρητά ότι: «απορρίπτεται η κρινόμενη αίτηση ανάκλησης» (της Περιφέρειας) και αποφαίνεται ότι συντρέχει ουσιώδης νομική πλημμέλεια στην επιμέρους φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την “αγορά ακινήτου που θα λειτουργεί ως κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Αττικής” και ειδικότερα μέχρι το στάδιο της κατακύρωσης με την 1057/5.5.2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής».
Ωστόσο, στις 25 Ιουνίου, η πλειοψηφία του ελεγκτικού συνεδρίου με την υπ’ αριθ. 1313/2018 απόφαση του τμήματος μείζονος-επταμελούς σύνθεσης «αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει ουσιώδης νομική πλημμέλεια στην επιμέρους φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αγορά» του επίμαχου κτιρίου. Σύμφωνα με τον ΣΥΠΑ επρόκειτο για μια απόφαση η οποία δίνει «συγχωροχάρτι» στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής για αγορά του κτιρίου στο Περιστέρι.

«Διοχετεύουν εκατομμύρια στους επιχειρηματίες»
Σε δηλώσεις της στην Politik η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Bέτα Γιαννουτσάκου, ανέφερε ότι «είναι το ίδιο αντεργατικό νομικό πλαίσιο που τους δίνει το δικαίωμα να βρίσκουν πάμπολλες πλημμέλειες στα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων, στα εντάλματα πληρωμής οδοιπορικών, αποζημιώσεων, μισθολογικών κλιμακίων των εργαζομένων, αλλά να τα βρίσκουν όλα καλά όταν πρόκειται να διοχετευτούν εκατομμύρια στους επιχειρηματίες. Έτσι δεν βλέπουν τα δημόσια κτήρια που ρημάζουν, δεν βλέπουν ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει αυτά να αξιοποιηθούν για τις στεγαστικές ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, ότι δεν έχουν το δικαίωμα να χαρίζουν εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι το Περιστέρι δεν είναι Αθήνα, ούτε καν εξετάζουν τα ζητήματα, που σχετίζονται με την διακήρυξη, με την προσβασιμότητα των πολιτών».

Η διαδικασία προς το παρόν δείχνει να έχει «παγώσει», καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Politik δεν έχει κοινοποιηθεί στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας η τελευταία -θετική για την Ρένα Δούρου- απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου. Γεγονός, το οποίο όπως μας ανέφεραν στελέχη της αντιπολίτευσης, «δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε σωστό». Η καθυστέρηση στη μεταφορά υπηρεσίων στο ακίνητο του Περιστερίου φαίνεται πως απορρέει και από την τραγωδία στο Μάτι, για την οποία η Ρένα Δούρου έχει κληθεί από την Εισαγγελία ως ύποπτη. Φαίνεται πως αποτελεί μια απόφαση της -εκ νέου υποψήφιας- για την Περιφέρεια Αττικής να μην ανακινήσει προς ώρας ένα ζήτημα που αποδεδειγμένα θα της προκαλέσει φθορά.

«Προμελετημένα εγκλήματα»
Το κτίριο στο Περιστέρι δεν αποτελεί το μόνο ακίνητο για το όποιο ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων. Η δεύτερη υπόθεση αφορά μεταφορά -ολοκληρώθηκε πρόσφατα- των υπηρεσιών του βόρειου τομέα της Περιφέρειας Αττικής σε δύο κτίρια στο Μαρούσι, στη λεωφόρο Κηφισίας. Πρόκειται για ακίνητα του 1978 τα οποία, σύμφωνα με τον ΣΥΠΑ, μισθώθηκαν «με φωτογραφικό διαγωνισμό και με μία μόνο προσφορά». Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει πως δεν έχει ελεγχθεί η στατική επάρκεια των παραπάνω κτιρίων και ότι χτίστηκαν με παμπάλαιους οικοδομικούς κανονισμούς, χωρίς αντισεισμικούς κανονισμούς, χωρίς να διαθέτουν σύγχρονες υποδομές. Μάλιστα μολονότι απαιτούνταν 2 οδεύσεις διαφυγής, η πυροσβεστική υπηρεσία «τους χορήγησε πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας με μία οδό διαφυγής». «Για άλλη μια φορά», καταλήγει ο ΣΥΠΑ, «αποδεικνύεται ότι τα προμελετημένα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού δεν έχουν τελειωμό».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Loading