Ταχιάος: «Κάποιοι… ξεροστάλιαζαν για το χρίσμα»

Στο στούντιο του Flash Radio 99,4 φιλοξενήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Θόδωρο Παπαδόπουλο και την εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά».

propoli

Μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη, αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι η διείσδυσή του υπερβαίνει τα κομματικά όρια της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, έριξε τα «βέλη» του σε όσους τον κατηγορούν ότι είναι «κομματικός υποψήφιος», τονίζοντας ότι «κάποιοι ξεροστάλιαζαν έξω από τα γραφεία των κομμάτων για να πάρουν το χρίσμα» και, αφού δεν τα κατάφεραν, τώρα κατηγορούν εκείνον για κομματική ταυτότητα.

«Ο κόσμος να με θυμηθεί»

Ερωτηθείς τι πρέπει να μάθει ο κόσμος γι’ αυτόν, ο κ. Ταχιάος απάντησε: «Καταρχάς, πρέπει να με μάθει, να με θυμηθεί», εξηγώντας ότι στα 13 χρόνια που απουσίαζε από το προσκήνιο, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεών του, επέτρεψε σε κάποιους να τον ξεχάσουν.

«Η δημοτική αρχή είναι δημαρχοκεντρική, συνεπώς το πρόσωπο του δημάρχου έχει πάντοτε σημασία. Είμαι παλιός στο χώρο, έχω θητεύσει στο χώρο του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής», πρόσθεσε.

Κατόπιν, αναφέρθηκε στη συνυποψήφιά του, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία του είχε επιτεθεί θυμίζοντας την παρουσία του στη διοίκηση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου:

«Βεβαίως υπήρξα αντιδήμαρχος επί Παπαγεωργόπουλου στις πρώτες θητείες και είμαι περήφανος για το έργο μου. Μάλιστα, είχα συμβάλει σε διάφορα project, με πιο χαρακτηριστικά την ανάπλαση της Νέας Παραλίας και την κατασκευή του Δημαρχιακού Μεγάρου».

Τι πρέπει να αλλάξει στη Θεσσαλονίκη

Ερωτηθείς ποια project μπορούν να αλλάξουν την πόλη, ο Νίκος Ταχιάος σημείωσε: «Καταρχάς, θα πρέπει να μαζευτούν τα σκουπίδια… Το θέμα της καθαριότητας είναι το Α και το Ω σε ένα δήμο. Είναι χαρακτηριστικό το πόσο ο κ. Μπουτάρης απέφυγε να ασχοληθεί με το ζήτημα, ίσως επειδή πίστευε ότι δεν είναι του ταλέντου του. Είναι το πρώτο θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθώ.

Επίσης, σημαντική είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ, η ενοποίηση του χώρου με το ΑΠΘ, να ξεφύγει το Πανεπιστήμιο από τον παραλογισμό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και το γκέτο που έχει δημιουργηθεί.

Επιπλέον, ξεχωριστής σημασίας είναι και κάποια έργα όπως αυτό του μουσείου μοντέρνας τέχνης στην Τούμπα (σ.σ. ΥΦΑΝΕΤ). Θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής, όπου δεν υπάρχει μόνο το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Είναι μία μεγάλη περιοχή που μπορεί να ζήσει ανεξάρτητα από την αθλητική της ταυτότητα.

«Καρφιά» σε όσους τον κατηγορούν για το χρίσμα

Ο κ. Ταχιάος δεν παρέλειψε να καυτηριάσει και τη στάση κάποιων που τον κατηγορούν ότι είναι «κομματικός υποψήφιος».

«Άνθρωποι που ξεροστάλιαζαν έξω από τα γραφεία των κομμάτων για να πάρουν ένα χρίσμα, κατηγορούν εμένα ότι είμαι κομματικός υποψήφιος. Σημασία έχει το πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η υποψηφιότητά του υπερβαίνει τα κομματικά όρια της ΝΔ.

«Θα είμαι ειλικρινής και όχι αχάριστος… Προφανώς το ότι έχω τη στήριξη ενός brand name, όπως αυτό της Νέας Δημοκρατίας, μετράει. Θεωρώ, όμως, ότι η δική μου διείσδυση και στόχευση ξεπερνά τα στεγανά της ΝΔ, κάτι που θα φανεί και στην αυριανή (6/3) εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού μου».

Ο κ. Ταχιάος θα παρουσιάσει το συνδυασμό του στο Μύλο, μία περιοχή με ξεχωριστή σημασία για τη Θεσσαλονίκη.

«Είναι σημαντικό μια γειτονιά που θεωρείται υποβαθμισμένη να μπορεί να αναβαθμιστεί. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 είχε αλλάξει η πόλη από μία ιδιωτική πρωτοβουλία όπως ο Μύλος, ο οποίος είχε γίνει τα σαββατοκύριακα ο προορισμός όλης της χώρας. Εκεί, λοιπόν, παρουσιάζω το συνδυασμό μου. Εκεί θα δει κανείς ότι η στόχευσή μου υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια της ΝΔ, μολονότι το κόμμα αυτό αποτελεί το εφαλτήριο για τη δική μου υποψηφιότητα και ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη γι’ αυτό».

«Η πλειοψηφία των υποψηφίων νεότεροί μου»

Αναφερόμενος στους υποψηφίους που απαρτίζουν το συνδυασμό του, ο κ. Ταχιάος σημείωσε: «Κατά βάση, υπάρχουν νέοι άνθρωποι στο ψηφοδέλτιό μου. Οι περισσότεροι είναι νεότεροί μου. Ο επόμενος δήμαρχος, που πιστεύω ότι μπορώ να είμαι εγώ, γιατί το θέλω και όταν συμβαίνει αυτό ο κόσμος το βλέπει, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συνθέσει το παζλ για τη διοίκηση του δήμου».

«Όχι» σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασιών, ο υποψήφιος δήμαρχος επεσήμανε:

«Είναι πολύ σημαντικό να ψηφίσει ο κόσμος για δήμαρχο όχι με βάση οπαδικά κριτήρια, φιλίες ή συμπάθειες. Αυτό είναι το πρόβλημα της απλής αναλογικής. Γενικά, είμαι ανοικτός, αλλά όχι σε πρόσωπα από το ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή. Με την κ. Νοτοπούλου συμφωνώ σε κάποια σημεία, αλλά όχι γενικότερα με το χώρο που αντιπροσωπεύει. Και δεν εννοώ μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα back up με άλλη μορφή. Μπορώ να συνεργαστώ μόνο με πρόσωπα με ξεκάθαρη άποψη για την πόλη, που δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν μαζί μου, αλλά τα χνώτα τους ταιριάζουν περισσότερα με τα δικά μου. Επίσης, το τελευταίο που θα ήθελα είναι να συνδιαλέγομαι με τον καθένα που μπήκε μεμονωμένος στο δημοτικό συμβούλιο. Το να τρέχει μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων για να εκλεγεί απλώς ένα άτομο που θα εκβιάζει τη διοίκηση αποτελεί τη διαστροφή του νέου συστήματος».

«Ούτε ένα γκέτο στη Θεσσαλονίκη»

Όσον αφορά την ανακοίνωση που είχε εκδώσει κατά της τοπικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ο ίδιος εξήγησε: «Δυστυχώς, υπάρχει οσφυοκαμψία απέναντι στην ηγεσία του υπουργείου. Όταν για να μπουν στη Ροτόντα πρέπει να πάνε τέσσερα περιπολικά της άμεσης δράσης, όταν τα ίδια συμβαίνουν στο Μπιτ Μπαζάρ και σε άλλες περιοχές, όταν δεν μπορούν να πάνε ούτε για μια απλή διατάραξη, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Όταν κάποιοι κλείνουν τα μάτια και φυλάνε κατουρημένες ποδιές, τότε θα βρουν κακό μπελά μαζί μου. Δεν δέχομαι να υπάρχει ούτε ένα γκέτο μέσα στη Θεσσαλονίκη. Αν αύριο εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης και επιλέξει την ίδια στάση, θα με βρει και εκείνος απέναντί του, γιατί αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών».

Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και του πάρκινγκ που υπάρχει στο σημείο, ο Νίκος Ταχιάος απάντησε:

«Δεν πιστεύω ότι χωράει πάρκινγκ. Αν ανοίξουμε τώρα μια τρύπα και προκύψουν ευρήματα, ξέρετε πότε θα τελεσφορήσει αυτή η υπόθεση; Υπόγεια πάρκινγκ σε δημόσιους χώρους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να γίνουν. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αποδοθεί στο δήμο το πάρκινγκ απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Loading