Χρ. Παπαστεργίου: Το ΕΣΥ μπορεί να γίνει πρότυπο διεθνώς

Χρ. Παπαστεργίου: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό τεκμηριώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά και η πρόσφατη, δυστυχώς, εκ νέου αύξηση, των κρουσμάτων στην Κίνα. Επομένως, έστω και αργά, έστω και κατόπιν των πιέσεων της αντιπολίτευσης, η σημερινή (13 Απριλίου 2020) συνεδρίαση είναι καλοδεχούμενη και, ελπίζουμε ότι θα αποβεί και ωφέλιμη» επεσήμανε με έμφαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, (η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω  τηλεδιάσκεψης), ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για την Μακεδονία» Χρήστος Παπαστεργίου.

Τόνισε, επίσης, ότι «είναι θετικό ότι ο Περιφερειάρχης Κ.Μ. κ. Τζιτζικώστας αποδέχθηκε την πρόταση που είχε καταθέσει η παράταξη μας στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο (6-4-2020) και είχε απορρίψει τότε, για την έκδοση ψηφίσματος υπέρ της καθιέρωσης ευρωομολόγου, ως χρηματοδοτικού εργαλείου, από την Ε.Ε. Καθώς είναι θετικό και για πολιτικούς -οικονομικούς, αλλά και για ισχυρά συμβολικούς λόγους. Η Κεντρική Μακεδονία, η Ελλάδα ευρύτερα, ανήκουν στην Ευρώπη, η οποία καλείται να αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της και να ισχυροποιήσει την προοπτική της» σημείωσε.

propoli

Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι, τους οποίους μπορεί η χώρα και η Περιφέρειά μας να αξιοποιήσει, αν έχει σχέδιο και τεκμηρίωση.

«Οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup δεν αρκούν. Δεν θα πρέπει όμως και να αφεθούν αναξιοποίητες. Η Περιφέρεια πρέπει να στοχεύσει τις δράσεις της. Οι χρηματοδοτήσεις μέσω του ESM και του προγράμματος SURE (αφορά δάνεια προς τα Κράτη για επιχορηγήσεις μισθών, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας), διοχετεύονται μέσω Κρατών και, συνεπώς, απαιτείται ενιαίο σχέδιο της ΕΝωσης ΠΕριφερειων (ΕΝ. ΠΕ.) προς την Κυβέρνηση (σημειώνεται ότι υπάρχουν χώρες που έχουν εξασφαλίσει καλύψεις εισοδήματος από 60% έως 75%), ανέφερε.

«Το ίδιο ισχύει και για την αξιοποίηση του κανονισμού deminimis (αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον πρωτογενή τομέα -και την αλιεία- και τις μεταφορές). Επομένως, η συνεχής συνεργασία των Περιφερειών μεταξύ τους, αλλά και της κάθε Περιφέρειας με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής της, αλλά και διεθνείς, όπως τα μικτά επιμελητήρια, είναι απόλυτα επιβεβλημένες (σημ: αυτό είναι και καθοριστικός όρος χρηματοδότησης δράσεων από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027) πρόσθεσε.

«Επιπρόσθετα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας συγκροτεί αντίστοιχη δομή για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, αλλά και κρίσεων που άπτονται του γεωργικού τομέα. Η Κεντρική Μακεδονία οφείλει να προετοιμαστεί για την αξιοποίησή τους, ώστε να ενισχυθούν τόσο οι ιατροτεχνολογικές της υποδομές και το σύστημα υγείας, όσο και ο πρωτογενής τομέας με την διάθεση των προϊόντων του, χωρίς στρεβλώσεις τιμών και με διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Επικουρικά, στον τομέα της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών, (μπορεί να) συμβάλλει και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας» κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.

Loading