Δ. Κορδελιού – Ευόσμου: Προκλητικός ο Σταυρίδης για τη φύλαξη των σχολείων – «Ποιος φύλακας θέλει να δουλέψει 22:00 – 06:00»;

Παρά τη δέσμευση του κ. Μανδαλιανού ότι το Σεπτέμβριο του 2022 το 24ο Δημοτικό Σχολείο θα ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου κ. Γιώργος Σταυρίδης το Μάρτιο του 2023 δηλώνει πως «ακόμη κι αν το παραλάβουμε, δε θα μπουν οι μαθητές διότι πρέπει πρώτα να τελειώσει το έργο». Για το φλέγον ζήτημα του Ειδικού Σχολείου, ο κ. Σταυρίδης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χώρος να στεγαστεί».

Σφοδρή κόντρα ξέσπασε μεταξύ του αντιδημάρχου Παιδείας του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου κ. Γιώργου Σταυρίδη και του δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Συμμαχία Πολιτών» κ. Θεόδωρου Μπαλτά για αρκετά θέματα τα οποία αφορούν το δήμο.

Αρχικά ο κ. Σταυρίδης μιλώντας για την καταγγελία που δημοσίευσε ο ίδιος για το 1ο Δημοτικό Σχολείο ότι νεαροί προκαλούν βανδαλισμούς το βράδυ είπε:

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Οι παραβατικές συμπεριφορές είναι αρκετές σε καθημερινή βάση σε πολλές σχολικές μονάδες. Στο συγκεκριμένο σχολείο από την αρχή της χρονιάς, ανεβαίνουν κάποια παιδιά προφανώς νεαρά και τρέχουν στη σκεπή, σπάνε τα κεραμίδια και τα πετούν κάτω. Από την αρχή της χρονιάς έχουμε αλλάξει πάνω από 500 κεραμίδια. Έχουμε πάρει 12 σχολικούς φύλακες από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, και τους τοποθετήσαμε 14:00 – 22:00 το βράδυ».

Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Παιδείας επιχείρησε να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στους πολίτες θέτοντας το ερώτημα «ποιος εργαζόμενος θέλει να δουλέψει 22:00 – 06:00 το πρωί».

«Ο δήμος δε μπορεί να προσλάβει σχολικούς φύλακες. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διορίσει φύλακες στις σχολικές μονάδες. Από τους 12 σχολικούς φύλακες που προσλάβαμε, οι δύο παραιτήθηκαν επειδή δεν ήθελαν να δουλέψουν ούτε 14:00 – 22:00. Ποιος εργαζόμενος θα δεχτεί να δουλέψει 22:00 – 06:00 το πρωί; Στο τέλος θα καταλήξουμε στο να γίνει διαγωνισμός και να δοθεί η φύλαξη των σχολείων σε σεκιούριτι» πρόσθεσε ο κ. Σταυρίδης.

Ο κ. Θόδωρος Μπαλτάς παίρνοντας το λόγο απάντησε:

«Έχουμε υποχρέωση να αντιστρέψουμε την κατάσταση στη νεολαία, με σχέδιο και παρεμβάσεις έτσι ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα. Ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου και ο κάθε δήμος δε μπορεί να έχει μια υπηρεσιακή αντίληψη για τη διαχείριση του προβλήματος. Έχει όλα τα πολιτικά εφόδια, τα οποία του επιτρέπουν να διεκδικεί λύσεις από την κεντρική κυβέρνηση. Το ζήτημα των σχολικών φυλάκων πρέπει να τεθεί και να βρεθούν λύσεις».

Ένα άλλο θέμα το οποίο συζητήθηκε και έφερε σύγκρουση μεταξύ του αντιδημάρχου και του κ. Μπαλτά είναι αυτό του 24ου Δημοτικού Σχολείου. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη είναι έτοιμο να παραδοθεί, ωστόσο ακόμη κι αν παραδοθεί τώρα όπως τόνισε, δε θα μπουν ακόμη οι μαθητές αφού δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο δήμαρχος κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός παρουσίαζε ως ολοκληρωμένο το έργο για το 24ο Δημοτικό Σχολείο, τονίζοντας ότι το Σεπτέμβριο του 2022 θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές. Παρόλα αυτά, ο κ. Σταυρίδης έξι μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δηλώνει ότι δεν έχει παραδοθεί ακόμη το σχολείο.

«Το 24ο δημοτικό σχολείο είναι έτοιμο να παραδοθεί όμως αυτό το διάστημα εκτελούνται εργασίες περιμετρικά της σχολικής μονάδας, αφού θα ενωθούν κάποιες οδοί. Ο εργολάβος μας έχει υποσχεθεί να το τελειώσει μέσα σε δύο μήνες. Είναι ένα μεγάλο έργο ύψους 270.000 ευρώ. Απ’ ότι μου έχουν πει, όταν τελειώσουν οι εργασίες των πεζοδρόμων τότε θα παραλάβουμε το σχολείο. Δεν έχουμε πρόβλημα να παραλάβουμε το σχολείο, αλλά και να το παραλάβουμε, οι μαθητές δε θα μπουν τώρα διότι πρέπει να τελειώσει το έργο».

«Τελειώνει η χρονιά και δεν έχει παραδοθεί το σχολείο»

Έντονη ήταν η κριτική του κ. Μπαλτά και γύρω από αυτό το θέμα, με το δημοτικό σύμβουλο να επιτίθεται στη διοίκηση του δήμου λέγοντας ότι δεν πιέζει καθόλου την κυβέρνηση.

«Αυτό το σχολείο θα παραδιδόταν το φθινόπωρο, θα παραδιδόταν στις 10 Ιανουαρίου, η χρονιά όμως τελειώνει και δεν έχει παραδοθεί. Είναι φανερό ότι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου δε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ώστε να μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες για να λυθούν τα προβλήματα.

Επιτρέψτε μου να πω και για το 25ο Δημοτικό Σχολείο., Εδώ και πέντε χρόνια συμπληρώνεται μια μελέτη, και εδώ και δύο χρόνια δημοπρατείται. Έχετε δει εσείς μέχρι τώρα κάποια δημοπράτηση γι’ αυτό το σχολείο; Πρόκειται για ένα σχολείο το οποίο εξασφάλισε χρηματοδότηση με 5.700.000 ευρώ από το 2018. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πιέζεται καθόλου κατά τη γνώμη μου από τη διοίκηση του δήμου».

«Οι κτιριακές υποδομές μας ζητούσαν συνεχώς καινούρια έργα»

«Αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. Η προηγούμενη διοίκηση μας είπε ότι το 25ο Δημοτικό έχει τελειώσει κατά 80% και έχετε να υλοποιήσετε άλλο 20% κάτι το οποίο το διαπιστώσαμε κι εμείς. Οι κτιριακές υποδομές όμως μας ζητούσαν συνεχώς καινούρια έργα. Τι ευθύνη έχει ο δήμος όταν ένα σχολείο υλοποιείται και χτίζεται από τις κτιριακές υποδομές; Τον Οκτώβριο του 2022 δημοπρατήθηκε το σχολείο. Ο διευθυντής των κτιριακών υποδομών μας απάντησε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος, να περάσει από το ελεγκτικό συνέδριο και το σχολείο όπως εκτιμούν θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2023» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Σταυρίδης.

Για το θέμα λειτουργίας των υπόγειων αιθουσών στα σχολεία ο κ. Σταυρίδης υπογράμμισε:

«Αν ήμουν διευθυντής σε κάποιο σχολείο δε θα δεχόμουν να χρησιμοποιήσω αίθουσες του υπογείου οι οποίες είναι τρία μέτρα μέσα στη γη. Εμείς ως διοίκηση μειώσαμε τις αίθουσες του υπογείου και τώρα είναι κάτω από 50. Δε νομίζω να είπε ποτέ ο κ. Μανδαλιανός ότι φταίνε οι διευθυντές των σχολείων. Ο κ. δήμαρχος εννοούσε ότι οι διευθυντές δεν αντέδρασαν όταν η διοίκηση του δήμου είπε να μπουν τα παιδιά στο υπόγειο. Εγώ συζήτησα με το δήμαρχο και είπα ότι έπρεπε να πάει το σχολείο πρωί – απόγευμα».

Από την πλευρά του ο κ. Μπαλτάς απάντησε ότι:

«Για ‘μένα ήταν προσβλητικό αυτό που είπε ο κ. δήμαρχος για την ευθύνη των δασκάλων και η τακτική ήταν λανθασμένη. Είναι δυνατόν όταν έχεις τέτοια εκτίμηση για τα προβλήματα σχολικής στέγης να μπορείς να διεκδικήσεις σχολεία από καλές θέσεις»;

«Δεν υπάρχει χώρος για να στεγαστεί το Ειδικό Σχολείο»

Η στέγαση του Ειδικού Σχολείου είναι ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει το δήμο, με τον αντιδήμαρχο Παιδείας να ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν πρέπει να φύγει από το χώρο που βρίσκεται τώρα, αλλά δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος στο δήμο για να στεγαστεί.

«Το Ειδικό Σχολείο πρέπει να φύγει άμεσα από το χώρο που στεγάζεται τώρα. Ο δήμαρχος πρότεινε να γίνει συστέγαση του 24ου με το 19ο ωστόσο υπάρχουν φοβερές αντιδράσεις από τους γονείς. Τη συστέγαση την αποφασίζει ο δήμαρχος. Αν δεν πληρούν οι συνθήκες όμως για να γίνει συστέγαση, τότε δε θα γίνει. Περιμένουμε να μας απαντήσει η διεύθυνση Μελετών του υπουργείου Παιδείας η οποία από τον Οκτώβριο μας ζητάει συνεχώς έδρα».

«Προσπαθήσαμε να βρούμε χώρους να νοικιάσουμε. Δυστυχώς στο δήμο δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να στεγαστεί αυτό το σχολείο» τόνισε ο κ. Σταυρίδης.

Δείτε επίσης: Δ. Κορδελιού – Ευόσμου: Σκληρή κόντρα Βαρνάβα – Μανδαλιανού για το ΕΕΕΕΚ

Loading