Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Ξεκινά η διαδικασία για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ

Το μεγάλο βήμα για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ έκανε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, ξεκινώντας τις διαδικασίες για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των 27 στρεμμάτων.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, έπειτα από εισήγηση του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου, αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας για την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των 27 στρεμμάτων του κτήματος και τη δρομολόγηση της αποζημίωσης των ιδιοκτητών του, προκειμένου να περάσει στην κυριότητα του Δήμου, στην κυριότητα των πολιτών.

Στόχος… με την ολοκλήρωση της αγοράς οι πόρτες να ανοίξουν για το κοινό, αφού ο χώρος έχει διαμορφωθεί ως ένα πάρκο για την πόλη, ένα χώρο πρασίνου που θα μείνει κληρονομία για την τωρινή και τις επόμενες γενιές κατοίκων.

Η ιστορία του Κτήματος Φιξ

Το Κτήμα Φιξ είναι ένας πνεύμονας πρασίνου στα όρια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής που μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο, μοναδικής σημασίας, πάρκο της πόλης, ένας χώρος που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι Ηρακλειώτες, αλλά και ο περίοικοι των γύρω δήμων, για τον περίπατο, την άθληση, την αναψυχή τους.

Είναι, παράλληλα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Ηρακλείου καθώς το κλασσικό κτίριο (βίλα) που βρίσκεται εντός χρονολογείται από την εποχή των πρώτων κατοικιών της περιοχής, όταν στην πόλη ήρθαν να φτιάξουν τις κατοικίες τους οι αυλικοί του πρώτου βασιλιά της Ελλάδος, Όθωνα. Με απόφαση του
Συμβουλίου της Επικρατείας, τόσο το Κτήμα, όσο και τα κτίρια που υπάρχουν εντός των ορίων του, χαρακτηρίστηκαν, οριστικά και αμετάκλητα, ως διατηρητέα ύψιστης Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μπάμπαλος: “Το Κτήμα θα πάρει επιτέλους τη μορφή που ονειρευόμαστε”

Ο Δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος τόνισε με νόημα: «Μετά από 40 χρόνια προσπαθειών κάνουμε το πιο αποφασιστικό βήμα για να γίνει πράξη το πλέον διαχρονικό και καθολικό αίτημα των πολιτών. Και μπορούμε να το κάνουμε με δικές μας δυνάμεις, αφού πλέον έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε την αγορά του Κτήματος Φιξ, χωρίς να περιμένουμε να μας το αγοράσουν άλλοι, όπως μάταια περιμέναμε
τέσσερις δεκαετίες τώρα. Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για να βρίσκουμε λύσεις και να κάνουμε το Ηράκλειο μια πόλη που αξίζει να ζεις. Και αυτό κάνουμε. Η διαδικασία ξεκίνησε ώστε το Κτήμα Φιξ να ανήκει στους Ηρακλειώτες μια για πάντα. Το Κτήμα θα πάρει επιτέλους τη μορφή που ονειρευόμαστε, θα πάρει τη θέση του στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ηρακλείου. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: αυτή θα είναι ΜΟΝΟ ως χώρος πρασίνου και Πολιτισμού, στην ιδιοκτησία ΜΟΝΟ των Ηρακλειωτών».

Δείτε επίσης: Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Απόλυτη συντόμευση των διαδικασιών για την αντικατάσταση της άδειας οδήγησης