Δήμος Θέρμης: Σειρά εκδηλώσεων για τη μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών

Με λαμπαδηδρομία, πορεία μνήμης, ντοκιμαντέρ και αθλητικούς αγώνες ο δήμος Θέρμης, είναι έτοιμος να αποτίσει από αύριο, 9 Ιουνίου, και έως το τέλος του 2021 φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους στη μάχη των Βασιλικών και το Ολοκαύτωμα στην Επανάσταση του 1821, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων.

«Η ηρωική μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στην ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Υπήρξε η πρώτη μεγάλη επαναστατική δράση στη Βόρεια Ελλάδα και, παρά την τραγική κατάληξή της, καταγράφεται ως ιδιαίτερα πολύτιμη για την επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης», δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2021».

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως παράλληλα με τις εκδηλώσεις θα προχωρήσει και η ανάπλαση της πλατείας των Βασιλικών και θα ανεγερθεί ένα καινούργιο μνημείο που φιλοτεχνεί ο Γιώργος Τσάρας. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 1.050.000 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί κατά 660.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από δημοτικούς πόρους.

«Επιδίωξη μας είναι να ξεσηκώσουμε όλη την κοινότητα Βασιλικών και τις γύρω κοινότητες, ώστε να γίνει ευρέως γνωστή η μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών», είπε από την πλευρά της η Αθηνά Παπαδάκη, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Βασιλικά 200» και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Θέρμης, η οποία ανέλυσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που εκτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι δράσεις ξεκινούν αύριο Τετάρτη στις 9 το βράδυ με λαμπαδηδρομία στο κέντρο των Βασιλικών από κατοίκους και εθελοντές. Με τύμπανα οι συμμετέχοντες θα δώσουν έμφαση για να τιμήσουν τους νεκρούς. Στις 13 Ιουνίου θα γίνει επίσημη έναρξη με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ.Γεωργίου και πορεία μνήμης όπου κάτοικοι κάθε ηλικίας θα βαδίσουν στη διαδρομή που ακολούθησαν οι μαχητές από τα Βασιλικά μέχρι το πραγματικό σημείο της μάχης.

Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί αναλυτικά στη σελίδα www.vasilika200.gr, ενώ ξεχωρίζει η ύφανση της αυθεντικής σημαίας της επανάστασης από γυναίκες των Βασιλικών, η οποία θα είναι έτοιμη για την τελετή έναρξης.

Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλικών, Αστέριος Καρακώττας, είπε πως μέσα απο τις εκδηλώσεις θα αναδειχθεί η θυσία των προγόνων και οι σημερινοί κάτοικοι του δήμου Θέρμης θα αποτίσουν φόρο τιμής.

Δείτε επίσης: Καλαμαριά: Το 2022 η κατασκευή του πάρκου των αισθήσεων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ