Γ. Χατζηβρέττας: «Η μείωση των εδρών στην αυτοδιοίκηση θα κριθεί στην πορεία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά», στους δημοσιογράφους Θεόδωρο Παπαδόπουλο και Γιάννη Χαβιανίδη, φιλοξενήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Ελ. Κορδελιού – Ευόσμου, Γιώργος Χατζηβρέττας, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, σχολιάζοντας τη μείωση των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια όλης της χώρας.

Ο κ. Χατζηβρέττας υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας βοήθησαν τη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, εξηγώντας πως από το 2011 μέχρι και το 2019 στην Ελλάδα δεν υπήρχε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παράλληλα, με την ιδιότητα του δικηγόρου εξέφρασε την άποψή του σχετικά με την τροπολογία που έφερε στη Βουλή η ΝΔ, προκειμένου να μπει «στοπ» στην κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

propoli

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Γιώργος Χατζηβρέττας:

Για το αν βοήθησε η απλή αναλογική την τοπική αυτοδιοίκηση: «Ήταν ένα εγχείρημα που για πρώτη φορά επιχειρήθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παλιότερα στις κοινότητες ο πρώτος σε σταυρούς γινόταν πρόεδρος. Το εγχείρημα της απλής αναλογικής ήταν παράξενο, έχοντας θετικά και αρνητικά στοιχεία. Στα αρνητικά βάζουμε τη μη κυβερνησιμότητα. Ο νόμος Θεοδωρικάκου κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα, όπως η μη στρατηγική συνεργασία παρατάξεων στα δημοτικά συμβούλια, αλλά και το πλιάτσικο πολλών δημάρχων εναντίον άλλων παρατάξεων. Εξαφανίστηκαν παρατάξεις. Δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο “μη αποφάσεων”. Η άσκηση της πολιτικής ενέχει την υποχρέωση να παρθούν αποφάσεις, τις οποίες κάποιοι θα επικροτήσουν, ενώ άλλοι θα θεωρήσουν τους εαυτούς τους θιγμένους. Η κυβέρνηση πρέπει να ευνοήσει τους μονίμως πληττόμενους και αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ άλλες φορές επωφελούνται και κάποιοι τυχαίοι».

Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας και αντίστοιχα τις συνεργασίας στα δημοτικά συμβούλια: «Από τη στιγμή που εκλέχθηκε ο κ. Παπαδήμος πρωθυπουργός, μέχρι και τον Ιούνιο του 2019, για οκτώ ολόκληρα χρόνια, είχαμε κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα. Αντιμετωπίστηκαν προβλήματα, υπήρξαν άδικα μέτρα, αλλά στην τελική αυτές οι κυβερνήσεις κάτι προσέφεραν. Δεν νομίζω ότι απέτυχε το σύστημα των συνεργασιών. Η χώρα δεν χρεοκόπησε επειδή υπήρξαν κυβερνήσεις συνεργασίας. Υπάρχουν κόμματα με καταστατικά και ιδεολογίες προηγούμενου αιώνα, που κάποτε απευθύνονταν σε πολίτες που ήταν αναλφάβητοι. Σήμερα το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων έχει ανέβει. Υπάρχουν πολλές πηγές πληροφόρησης και κάπου χάνεται η ουσία, δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε. Πλέον βλέπουμε σε δελτία ειδήσεων να γίνονται κοινωνικές εκπομπές, με τον πολίτη να δυσκολεύεται να πληροφορηθεί. Οι πολίτες, πολλές φορές, νιώθουν την ανάγκη να ακούσουν μια υπόσχεση, αλλά είναι πολύ δύσκολο να είσαι ειλικρινής ασκώντας πολιτική, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Αυτό λείπει από την κοινωνία μας».

Για τη μείωση των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, παρά την αύξηση των ψηφοφόρων σε πολλούς δήμους: «Όσον αφορά το πλαίσιο που αφορά στη διοίκηση των φορέων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, μετά τις εκλογές ή κατά τη διάρκεια των εκλογών, είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο. Η μείωση των εδρών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων είναι μια πολιτική απόφαση διότι ήταν υπεράριθμα τα συμβούλια. Η μείωση δεν είναι τεράστια, είναι της τάξης του 15% και θεωρητικά ίσως να μην μπορούν να εκπροσωπηθούν μεγάλες μερίδες ανθρώπων. Οι περισσότεροι δήμοι είναι μεγάλοι και το βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη αυτό. Υπάρχει μείωση των δημοτικών συμβούλων, την ώρα που έχουν αυξηθεί οι ψηφοφόροι. Η αύξηση των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν σε κάθε παράταξη, ευνοεί τους ήδη υπάρχοντες διοικούντες. Με πολλή δυσκολία θα σχηματιστούν δυνατά ψηφοδέλτια, ενώ μην ξεχνάμε ότι ζήσαμε μια πανσπερμία το 2019. Είναι μια πολιτική απόφαση -η μείωση των εδρών- που θα κριθεί στην πορεία».

Για το αν μια δημοκρατική χώρα πρέπει να φοβάται τα κόμματα των άκρων: «Πρέπει να δούμε τον πυρήνα της τροπολογίας. Η δημοκρατία μας έχει σταθερά θεμέλια εδώ και 50 χρόνια. Δεν πρέπει να φοβάται η δημοκρατία. Όποιος ασκεί διώξεις βρίσκεται σε ευάλωτη θέση. Η δημοκρατία μας δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται από μορφώματα όπως αυτά. Δεν έπαθε κάτι η δημοκρατία μας από τη Χρυσή Αυγή που έφτασε κοντά στο 10%. Δεν έγιναν ξαφνικά οι Έλληνες μισαλλόδοξοι, ρατσιστές και εθνικιστές. Αυτό φάνηκε λίγα χρόνια μετά, όταν αυτό το μόρφωμα δεν μπήκε στη Βουλή στις εκλογές του 2019. Το πρόβλημα είναι οι συμπεριφορές. Έως σήμερα δεν χρειάστηκε η δικαιοσύνη να μπει σε διαδικασία ελέγχου καταστατικού ενός κόμματος, για να διαπιστώσει αν πρεσβεύει απόψεις υπέρ της κατάλυσης του πολιτεύματος ή να είχε διάταξη αντεθνικού χαρακτήρα. Αυτό ελέγχεται από τους δικαστικούς».

Για το αν είναι σωστή η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή: «Έχουμε δημοκρατία και στον πλουραλισμό που υπάρχει, πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές, είτε είναι ακροδεξιές, είτε ακροαριστερές. Ωστόσο, οι ακραίες συμπεριφορές πρέπει να αποκλείονται. Ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου -θέση την οποία έχω υπηρετήσει- πρέπει να τηρείς μια ουδετερότητα, δίνοντας τον ανάλογο χρόνο να εκφραστεί ο άλλος για ένα συγκεκριμένο θέμα. Σίγουρα τις άσχημες συμπεριφορές μπορούμε με λίγη υπομονή, με σεβασμό, με προσπάθεια, με συζήτηση, να τις ελέγξουμε. Όλοι άνθρωποι είναι. Από τον πρώτο πολίτη μίας χώρας, μίας περιφέρειας ή ενός δήμου, μέχρι τον τελευταίο που δεν εκφράζει άποψη, όλοι έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε ένα ψηφοδέλτιο. Οι ακραίες συμπεριφορές προσβάλλουν την κοινωνία μας και είναι στα όρια του ποινικά κολάσιμου και νομίζω ότι με αυτή την τροπολογία η σημερινή πολιτική ηγεσία θέλει αυτό να αντιμετωπίσει. Καθαρά πολιτικά, θεωρώ ότι είναι λίγο επικίνδυνο αυτό που πάει να γίνει».

Για το αν είναι σωστό να επιτραπεί σε ένα κόμμα να κατέβει σε εκλογές, ενώ ο ηγέτης του είναι πρωτόδικα καταδικασμένος: «Ο Κασιδιάρης καταδικάστηκε πρωτόδικα. Μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κάποιον να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές, χωρίς αμετάκλητη απόφαση; Μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Ο πυρήνας αυτής της τροπολογίας, πιστεύω ότι αναφέρεται στις ακραίες συμπεριφορές. Αναφερόμαστε στο κόμμα Κασιδιάρη και αυτόματα επηρεάζουμε τους δικαστές ότι το κόμμα είναι δικό του. Αν ο Κασιδιάρης φύγει και βρεθεί μπροστά κάποιος άλλος, με ολόλευκο ποινικό μητρώο, θα διώξουμε τις απόψεις του κόμματος; Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να το δούμε ουσιαστικά και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί ο δημόσιος διάλογος, έως και τις εκλογές. Κάποιοι πιθανόν δεν πίστευαν ότι ο κ. Κασιδιάρης θα κάνει κόμμα μέσα από τη φυλακή για να κατέβει στις εκλογές. Βλέπουμε παλιούς πυρήνες της Χρυσής Αυγής να πηγαίνουν στο εν λόγω κόμμα. Η ιδεολογία δεν απαγορεύεται και δεν διώκεται. Απαγορεύονται συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως οι τραμπουκισμοί, οι απειλές και οι δολοφονίες».

Δείτε επίσης: Μαρία Μανούκα: «Αντιπροσωπεύουμε το ήθος, την ειλικρίνεια και την εργατικότητα»

Loading