Γάκης: «Ο Δ. Θεσσαλονίκης να διεθνοποιήσει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας»

Την πεποίθησή του, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να ενισχύσει τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Αγίας Σοφίας, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης.

«Η ίδια πολιτική εκμετάλλευση της Αγίας Σοφίας από τον Κεμάλ, συνεχίζεται και σήμερα από τον Ερντογάν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γάκης στο δημοτικό συμβούλιο του Δ. Θεσσαλονίκης, κατά τη συζήτηση περί έκδοσης ψηφίσματος κατά της μετατροπής του μνημείου σε τζαμί.

propoli

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Γάκης:

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σε τέμενος, δεν αποτελεί μόνο πρόκληση της θρησκευτικής και εθνικής συνείδησης των Ελλήνων, αλλά πολύ περισσότερο μία πρόκληση κατά του παγκόσμιου πολιτισμού και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού δυτικού πολιτισμού.

Η σοβαρότητα του θέματος δεν επιτρέπει λαϊκισμό και λεκτικές “κορώνες” και τοποθετούμαι αναλογιζόμενος τη σοβαρότητα αυτή, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξω και να αποδείξω τον πατριωτισμό μου και το θρησκευτικό μου πιστεύω.

Η ενέργεια του τουρκικού κράτους του Ερντογάν ξεπερνά τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και αποτελεί διεθνές θέμα και γι αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλουμε να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα.

Η Αγία Σοφία ως μνημείο αποτελεί σύμβολο της ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών, ως μνημείο, δεν άρεται ο συμβολισμός της για όλους τους Χριστιανούς και συγχρόνως δεν θίγει καμία άλλη θρησκεία. Οικοδομήθηκε προς “δόξα θεού”. Η αρχιτεκτονική της μοναδικότητα ζηλευτή και απόδειξη το ότι όλα τα τεμένη του κόσμου εμπνέονται και αποτελούν αρχιτεκτονικές παραλλαγές του οικοδομήματος του Ιουστινιανού.

Το γεγονός ότι το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ ανακήρυξε την Αγία Σοφία σε μνημείο, στο πλαίσιο ενός κατ’ επίφαση εκσυγχρονισμού της Τουρκίας δεν μας επιτρέπει να λησμονούμε τα εγκλήματά του Κεμαλικού κράτους εις βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Σύριων και άλλων λαών.

Η ίδια πολιτική εκμετάλλευση της Αγίας Σοφίας συνεχίζεται και σήμερα από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ερντογάν, ο οποίος σε μία προσπάθεια ανατροπής του Κεμαλισμού στην Τουρκία και εδραίωσης ενός νέου δόγματος και μιας άλλης “ιδιόμορφης Δημοκρατίας” προβαίνει στην πράξη αυτή.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθώντας να παραπλανήσει την Τουρκική κοινή γνώμη από τα υπαρκτά οικονομικά και κοινωνικά της προβλήματα και το στρατιωτικό του φιάσκο στη Λιβύη, με την ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, στοχεύει να αναδειχθεί σε ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου και εκμεταλλευόμενος το θρησκευτικό συναίσθημα να διεισδύσει πολιτικά, στους πολίτες κρατών που είναι στρατιωτικά αντίπαλοί του και εμπόδιο στον Τουρκικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως στην Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες χώρες.

Οφείλουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική εξωτερική πολιτική η οποία στο χρόνο αποδεικνύεται επιτυχημένη. Άλλωστε εκπλήσσει ακόμη και τους γείτονες μας, μιας και παρόλο το μικρό μέγεθος της χώρας μας και τα σημαντικά προβλήματα που δεν σταμάτησε ποτέ να αντιμετωπίζει, έχει καταφέρει μεγάλες διπλωματικές επιτυχίες σε σχέση με τη γείτονα χώρα κι αυτό συμβαίνει παρ όλες τις τυχόν διαφορετικές αντιλήψεις που μπορεί να έχουμε.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να ενισχύσει τη διεθνοποίηση του θέματος αξιοποιώντας τα δίκτυα των αδελφοποιημένων και συνεργαζόμενων πόλεων. Με αυτό το σκεπτικό και στη λογική μίας όσο το δυνατόν ισχυρής πλειοψηφίας προς όφελος της σοβαρότητας του θέματος, ψηφίζουμε την πρόταση της διοίκησης».

Δείτε ακόμη:
Μουφτής Κομοτηνής: «Φοβάμαι εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη»

Loading