Κιλκίς: Πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ζωγραφικής της UNICEF για 21χρονη Γεζίντι

Το έργο της θα μετατραπεί σε αφίσες και κάρτες της UNICEF στην Ελλάδα ως μέρος της καμπάνιας της εναντίον της εμπορίας ανθρώπων.

«…but I am not for sale» (…αλλά δεν είμαι προς πώληση) κραυγάζει ένα νεαρό, αλυσοδεμένο κορίτσι στη ζωγραφιά νεαρής Γεζίντι, η οποία μένει στο Κιλκίς και κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της UNICEF, με θέμα «Κανένα παιδί δεν είναι προς πώληση».

Η 21χρονη Γάντα Αμί (Ghada Amee) από τη μειονότητα των Γεζίντι στο Ιράκ, κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό, συγκεντρώνοντας 1.060 ψήφους, ανάμεσα σε 170 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Το ασπρόμαυρο έργο της, που απεικονίζει ένα αλυσοδεμένο κορίτσι σε ένα δωμάτιο, θα μετατραπεί σε αφίσες και κάρτες της UNICEF στην Ελλάδα ως μέρος της καμπάνιας της εναντίον της εμπορίας ανθρώπων.

«Ήταν μια ωραία ευκαιρία να δείξω το ταλέντο μου σε ένα πολύ σημαντικό θέμα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 21 ετών ωφελούμενη του προγράμματος HELIOS του συλλόγου OMNES, που δραστηριοποιείται στο Κιλκίς. Παράλληλα, κάνει μνεία στους χιλιάδες αγνοούμενους Γεζίντι που αποτελούν θύματα παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, υπογραμμίζοντας ότι «κανένας δεν πρέπει να ζει κάτι τέτοιο».

Όπως εξήγησε η Αυγή Βαφείδου από την OMNES, η προσφυγοπούλα διαμένει στο Κιλκίς από το 2019, πρώτα ως αιτούμενη άσυλο στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ Ι και μετέπειτα στο ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS. «Εργάζεται μάλιστα στο σωματείο μας από τον Απρίλιο του 2021 ως μεταφράστρια αραβικής και κουρδικής Γλώσσας. Επιπλέον, μιλάει πολύ καλά Αγγλικά και Ελληνικά επιπέδου Β2», αναφέρει η κ. Βαφείδου, προσθέτοντας ωστόσο ότι η οικογένεια της νεαρής κοπέλας, με τα συνολικά οχτώ παιδιά και τη μητέρα τους, αναχωρεί την προσεχή Δευτέρα (22 Νοεμβρίου) για τη Γερμανία, για να επανενωθεί με συγγενείς. «Είμαι σίγουρη ότι η Γάντα θα διαπρέψει στη Γερμανία», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι «θα λείψει πολύ σε μας και τον σύλλογο».

Ο σύλλογος OMNES συνεργάζεται με τη SolidarityNow, που είναι βασικός εταίρος υλοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Directorate General for Migration and Home Affairs (DG_HOME).

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr