Πάτρα: Προχωράνε τα έργα ανάπλασης της άνω πόλης

Πάτρα: Προχωράνε τα έργα ανάπλασης της άνω πόλης

Στην ανάδειξη των σημαντικών ιστορικών μνημείων που βρίσκονται στην άνω πόλη της Πάτρας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, με σκοπό την ανάπτυξη της πόλης, στοχεύουν τα έργα ανάπλασης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς, «τα έργα ανάπλασης έχουν προχωρήσει και εξακολουθούν να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και σε συνδυασμό με την ανακατασκευή του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, θα συμβάλλουν, ώστε να αλλάξει όψη όλη η περιοχή».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «οι εργασίες έχουν ήδη προχωρήσει, σε ό,τι αφορά τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους και αρχίζει πλέον να διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα της περιοχής». Η έκταση παρέμβασης, σύμφωνα με τον Χρήστο Κορδά «αφορά επιφάνεια συνολικού εμβαδού περίπου 170 στρεμμάτων και το έργο αποβλέπει στην βιοκλιματική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής με χρήση κατάλληλων υλικών επίστρωσης, φύτευσης και αστικού εξοπλισμού».

Το έργο έχει προϋπολογισμό 8.740.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Χρήστος Κορδάς, «οι εργασίες εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2023».

Οι εργασίες που εκτελούνται και πρόκειται να εκτελεστούν αφορούν μεταξύ άλλων:

*Ανακατασκευή οδών, πεζοδρομίων και πλατειών

*Αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού, όπως καθιστικά, ζαρντινιέρες, βρύσες, απορριμματοδέκτες κ.α.

*Διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων

*Εμπλουτισμός της φύτευσης με επιλογή κατάλληλων δέντρων και εργασίες άρδευσης

*Τοποθέτηση νέου ενιαίου αστικού φωτισμού με λαμπτήρες LED.

Επίσης, έχει προβλεφθεί η διευκόλυνση της προσβασιμότητας ατόμων ΑΜΕΑ στην περιοχή ανάπλασης, με τη διαμόρφωση ραμπών πρόσβασης, κατασκευή οδηγών όδευσης τυφλών και εγκατάσταση συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης στους σηματοδότες.

Το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Όσον αφορά την ανακατασκευή του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, που θεμελιώθηκε το 1857 από τον βασιλιά, Όθωνα και κατασκευάστηκε σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα, Χάνσεν, ο αντιδήμαρχος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «έχει ολοκληρωθεί η έγκριση της χρηματοδότησης και πλέον βρίσκεται στη διαδικασία της δημοπράτησης, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει περίπου τα 10.700.000 ευρώ». Μετά το τέλος των εργασιών, το κτίριο, συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ., πρόκειται να στεγάσει την οπτικοακουστική κληρονομιά της πόλης και να φιλοξενήσει εκθέσεις και συνέδρια.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια μόνιμη δομή, που θα συλλέγει το οπτικοακουστικό υλικό της πόλης, το οποίο θα το διασώζει και θα το τεκμηριώνει, ενώ οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο κάθε απεικόνισης και κινούμενης εικόνας, φωτογραφίας και ηχογράφησης, αλλά και ψηφιακής αποτύπωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το συγκεκριμένο κτίριο λειτούργησε ως νοσοκομείο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και για περίπου 10 χρόνια στέγασε υπηρεσίες του πολιτιστικού τομέα του δήμου. Παράλληλα, στο αίθριο του κτιρίου έχουν φιλοξενηθεί θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και το τριήμερο της τζαζ, «Jazz+Πράξεις» του διεθνούς φεστιβάλ.

Οι τέσσερις μεγάλες σκάλες

Στο μεταξύ, πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν τα έργα για την ανακατασκευή των τεσσάρων κλιμάκων της Πάτρας, οι οποίες συνδέουν την άνω πόλη με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο, αφού ήδη υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο, προϋπολογισμού, 265.000 ευρώ.

Οι τέσσερις μεγάλες κλίμακες, Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Πατρέως και Τριών Ναυάρχων με τα συνολικά 439 σκαλοπάτια, στέκουν επιβλητικά από τον 19ο αιώνα και τα χρόνια του μεσοπολέμου ανάμεσα στην άνω και την κάτω πόλη της Πάτρας, «καλώντας» επισκέπτες και κατοίκους για έναν περίπατο σε ιστορικά μνημεία, όπως το κάστρο, το Ρωμαϊκό Ωδείο, τμήμα του Ρωμαϊκού Σταδίου, το ναό του Παντοκράτορα, αλλά και στην παλιά πόλη.

Οι συγκεκριμένες σκάλες, έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία και αποτελούν τοπόσημα της πόλης, αλλά και στοιχεία δημιουργίας του πολεοδομικού ιστού της. Όμως, λόγω της έλλειψης συντήρησης και των φθορών που έχουν υποστεί, όχι μόνο είναι επικίνδυνες για όσους τις χρησιμοποιούν, αλλά παρουσιάζουν πλέον μη ενιαίο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα, αλλοιώνοντας έτσι ένα σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο της πόλης.

Οι εργασίες που θα γίνουν, μέσω των οποίων διασφαλίζεται και η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, βασίζονται στην αρχιτεκτονική μελέτη του Δήμου Πατρέων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 265.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading