Σε διαδικασία δοκιμασιών τα ειδικά τεστ στη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Σε διαδικασία δοκιμασιών τα ειδικά τεστ στη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Σε διαδικασία δοκιμασιών και ελέγχου σφαλμάτων του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού έχουν εισέλθει οι εργασίες κατασκευής της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Τεχνικοί της αναδόχου εταιρίας ΤΕΡΝΑ, μηχανικοί της Mitsubishi Power από την Ιαπωνία και Γερμανοί μηχανικοί της Mitsubishi Power Europe βρίσκονται στο εργοστάσιο προκειμένου να «τεστάρουν» τα χιλιάδες κομμάτια του μηχανολογικού εξοπλισμού, να ελέγξουν τα δεκάδες χιλιόμετρα καλωδιώσεων και σωληνώσεων υπέρθερμου ατμού και νερού καθώς και την μεμονωμένη λειτουργία εκατοντάδων επιμέρους ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων πριν το εργοστάσιο εισέλθει στην χρονική περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Το ΑΠΕ- ΜΠΕ συνομίλησε με δύο Έλληνες μηχανικούς, τον κ. Δημήτρη Σαγιάνη, επικεφαλής της αναδόχου εταιρίας ΤΕΡΝΑ που επίβλεψε την κατασκευή της μονάδας από την έναρξη του έργου και τον κ. Ανέστη Κεφαλά, που ως εκπρόσωπος της ΔΕΗ μαζί με τους συνεργάτες του παρακολουθεί την κατασκευή της και θα είναι αυτός που θα παραλάβει την μονάδα πριν εισέλθει στο στάδιο της εμπορικής της λειτουργίας.

 

«Εδώ και τρεις ημέρες με την βοήθεια ειδικών λεβήτων diesel βρισκόμαστε στην διαδικασία της ξήρανσης πλινθοδομών κάθε σημείου της μονάδας προκειμένου να απομακρύνουμε την υγρασία που είναι εγκλωβισμένη στο εσωτερικό τους» ανέφερε ο κ. Κεφαλάς και πρόσθεσε ότι αυτές οι εργασίες είναι σημαντικές και «θα διαρκέσουν περί τις 15 ημέρες». Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας όπως εξήγησε «εμφανίζονται οι υδρατμοί να βγαίνουν από τον πύργο ψύξης της μονάδας ύψους 120 μέτρων».

Σε άλλα σημεία, όπως στον λέβητα της μονάδας, υπάρχουν Γερμανοί μηχανικοί από την Mitsubishi Power Europe που σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο των λειτουργιών του ενώ στον στρόβιλο και την γεννήτρια που αποτελούν την καρδιά του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εργάζονται Ιάπωνες μηχανικοί από την μητρική εταιρία Mitsubishi Power. Εκτός από τους δεκάδες ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανολόγους, ηλεκτρονικούς, μηχανικών υπολογιστών που ο καθένας έχει αναλάβει τον έλεγχο των επιμέρους μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών κατασκευών, υπάρχουν και οι δεκάδες μελετητές που από τις σουίτες κοντρόλ της εταιρίας στην Ιαπωνία και την Ευρώπη, επιβλέπουν την συνολική διαδικασία ελέγχου των λειτουργιών των εξοπλισμού της μονάδας.

 

Ο κ. Ανέστης Κεφαλάς μας επισημαίνει ότι η στροβιλογεννήτρια, ο λέβητας και τα ηλεκτρονικά στοιχεία της μονάδας στον τομέα τους «αποτελούν την αιχμή του δόρατος της σημερινής τεχνολογίας και βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας βιομηχανίας».

 

Όπως μας ανέφερε ο επικεφαλής του έργου από πλευράς της εταιρίας ΤΕΡΝΑ Δημήτρης Σαγιάνης, σε αρκετά σημεία του εργοστασίου «συνυπάρχουν μικτά κλιμάκια τεχνικών της εταιρίας με τα στελέχη της ΔΕΗ» ενώ ήδη στο νευραλγικό χώρο του κοντρόλ της μονάδας «οι μισοί τεχνικοί ανήκουν στην ΔΕΗ που στην συνέχεια θα αναλάβουν και την λειτουργία της».

Από την πλευρά της ΔΕΗ τα έργα υποδομών μεταφοράς λιγνίτη (ταινιόδρομοι κλπ.) ολοκληρώνονται τους επόμενους τρείς μήνες και υπολογίζεται ότι αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει να γεμίζει με στερεό καύσιμο η αυλή του εργοστασίου. Επίσης ο αγωγός μεταφοράς θερμού ατμού προς την Τηλεθέρμανση(T/Θ) Πτολεμαΐδας θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα ο στόχος της αναδόχου εταιρίας αλλά και της ΔΕΗ είναι αρχές Σεπτεμβρίου η μονάδα να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία αρχικά υπό την ευθύνη του αναδόχου, στην συνέχεια να περάσει σε φάση μικτής λειτουργίας και στις αρχές Δεκεμβρίου 2022 η «Πτολεμαΐδα 5» αφού περάσει στην ευθύνη της ΔΕΗ, να τεθεί σε εμπορική λειτουργία και να διασυνδεθεί στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας ανέρχεται στα 660 MWe μικτά (615 MWe καθαρής ισχύος) με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140MWth για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading