Το κρασί «δικτυώνει» τη Χαλκιδική με τη Γαλλία: Παρουσίαση τοπικών κρασιών και τσίπουρου στο Μπορντώ

Επίσκεψη στο Μπορτνώ της Γαλλίας πραγματοποίησαν ο δήμος Αριστοτέλη και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. 

Στην διάρκεια της επιχειρηματικής επίσκεψης, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες οινικής δικτύωσης της ανατολικής Χαλκιδικής με οινοτόπους του γεωγραφικού άξονα Αρκασόν- Μπορντώ- Λιμπούρν, μιας μητροπολιτικής αμπελουργικής περιοχής που συγκεντρώνει σχεδόν 1,25 εκατ. κατοίκους.

propoli

Παρουσίαση τοπικών κρασιών της Χαλκιδικής σε τουριστικά γραφεία της Γαλλίας

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος παρουσίασε σε τουριστικά γραφεία του Μπορντώ τους οινικούς σταθμούς της περιοχής του στην Αρναία, τη Μεγάλη Παναγία, το Γομάτι και την Ιερισσό προϊδεάζοντας τους οινοταξιδευτές για την εικόνα των αθωνικών αμπελοκαλλιεργειών.

Ο κ. Βαλιάνος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μοναδικότητα της αθωνικής οινικής κληρονομιάς, όπως αυτή απαντάται στην αγιώνυμη πολιτεία αλλά και πριν από αυτήν, ενώ η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Κορίνα Ζολά, εστίασε στον τρόπο με τον οποίο η επαγγελματική κοινότητα του νομού στηρίζει την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Εκτός του οίνου, προωθήθηκε και το χαλκιδιιώτικο τσίπουρο

Στην ίδια παρουσίαση, εκτός του οίνου προωθήθηκε και το τσίπουρο ενώ αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι τσιπουρογιορτές του φθινοπώρου στα τοπικά τσιπουροκάζανα.

Ως προϊόν Π.Ο.Π. Αρναίας έγινε λόγος για τη μουντοβίνα, που αποτελεί απόσταγμα από κηρύθρα και παράγεται κάθε χρόνο από ντόπιους μελισσοκόμους στις αρχές του καλοκαιριού.

Οι Γάλλοι τουριστικοί πράκτορες αναμένεται να επισκεφτούν τον δήμο Αριστοτέλη τον ερχόμενο Οκτώβριο προκειμένου να δουν και να ζήσουν από κοντά όσα άκουσαν στην παρουσίαση, ώστε να προωθηθεί ο οινοτουρισμός.

«Τολμούμε να αναμετρούμε τη μοναδικότητα των εικόνων του Άθωνα και του δήμου Αριστοτέλη με τις εικόνες καθιερωμένων οινικών τόπων ανά τον κόσμο, επικεντρώνοντας την προωθητική μας καμπάνια στα αυθεντικά χαρακτηριστικά των ντόπιων αμπελουργών», δηλώνει ο κ. Βαλιανός.

«Πέραν της ποιοτικής οινικής μας παραγωγής, ο μύθος των αγιορειτών να συλλέγουν καρπούς και να οινοποιούν από τον 11ο αιώνα συμπληρώνει τα σκηνικά που διαδραματίζονται στα φθινοπωρινά γλέντια των τσιπουροπαραγωγών αλλά και στα καζάνια παραγωγής μουντοβίνας από τους μελισσοκόμους του ορεινού όγκου. Όλες αυτές τις συνήθειες τις μετατρέπουμε σε τουριστικό προϊόν», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης σημειώνει πως «η δικτύωση με τη γαλλική πρωτεύουσα της οινοποιίας, αποτελεί για τον δήμο Αριστοτέλη και το Επιμελητήριο μια πρόκληση που αναβαθμίζει και τοποθετεί την περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη του οινοτουρισμού».

Δείτε επίσης: Δήμος Λαγκαδά: Το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading