Αξιολόγηση του τουρισμού στην Αθήνα και στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης για την πόλη. Η Αθήνα, αν και δεν χαρακτηρίζεται ως πόλη υπερτουρισμού, παρουσιάζει ωστόσο ευαισθησία απέναντι στις πιέσεις των υποδομών της από την αυξημένη τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια. Η Μελέτη Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας, που διεξήχθη το 2024, εστιάζει στην πραγματική κατάσταση του τουρισμού στην πόλη και τη λειτουργία της προληπτικά. Ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε. και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία προκειμένου να προετοιμαστεί για τις αυξημένες τουριστικές ροές, και να υιοθετήσει στρατηγικές που θα αποτρέψουν τον υπερτουρισμό.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε ότι αυτή η μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για να αξιολογηθεί η αντοχή της πόλης απέναντι σε αυτές τις ροές και τόνισε ότι η Αθήνα οφείλει να προετοιμαστεί ώστε να μην καταστεί θύμα της τουριστικής της επιτυχίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Αθήνας, Ιωάννης Γεώργιζας, επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της μελέτης θα επιτρέψει στο Δήμο να προγραμματίσει ουσιαστικά βήματα προς όφελος της πόλης.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι κορεσμένες γειτονιές, όπως το Εμπορικό Κέντρο και η Πλάκα, αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις από μόνιμους κατοίκους και τουρίστες, με αυξημένες καταναλώσεις σε ενέργεια και νερό. Οι στρατηγικές που προτείνονται περιλαμβάνουν τη ρύθμιση τουριστικής ανάπτυξης, τη φορολογία τουρισμού και δράσεις για την προστασία της τοπικής κοινότητας.
Σημαντικό είναι ότι, η Μελέτη καταλήγει στην ανάγκη για ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, προς όφελος τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών. Το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού που προγραμματίζεται, θα επιτρέπει την παρακολούθηση των επιπτώσεων και θα προτείνει πολιτικές για την αειφορία της πόλης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr